joi, 11 septembrie 2008

Desertaciune a desertaciunilor

Caci totul este desertaciune. Si numele ei este presa.

Si in fiecare zi o luam de la capat, si tot aia citim: rumegus, rumegus, rumegus. Si a doua zi, ca niste mazochishti consecventzi, o luam de la capat. Exact ca in bancul cu ursul: "Ma, mi se pare mie sau tzie chiar a inceput sa'tzi placa?"

Ashadar si prin urmare. Ce farmece mai face presa noastra astazi? Din capitolul "De ce sa citim ziare, cand la fel de bine putem sa le scriem, ca tot aia e".

Crema de venin Face tenul fin


Un exemplu de pseudostire care nu spune de fapt nimic. Dar sa moara pisica asfixiata daca nu este salvata de titlu. Sclipitor de stralucitor. Ca sa nu mai spun ca am aflat, cu aceasta ocazie, ca "ingredientul activ al cremei a castigat Premiul suedez pentru Tehnologie in 2006".



Dar la fel de adevarat este ca ma doare absolut in inexprimabil de chestia asta. I prefer the good ol' Botox, ca sa nu mi se vada ridurile.

Therefore, intrebarea: de ce citesc eu chestia asta? De titlu. Garcon, o vipera la baiatu!




Omul preistoric ar fi devenit agricultor pentru a bea bere

Uau! Asta da stire. Spre deosebire de venin, unde este bere cu sigurantza este si placere. Deci sa curga vorbele, tovarasi! Argumentele sa ni se prelinga pe tample, cum spunea poetu. Sa dam cu bere in stanga si in dreapta pentru a elucida misterele motivatzionale ale lui Homo cvasi-Sapiens de acum 15 mii de ani, cand facea revolutzii neolitice cu scopul nobil s-o puna de'un chef mic, cu baetzii la un gratar de Bos primigenius afumat.



Deci de ce citesc eu asta? Nici macar nu'mi place berea. Eu sunt om de vin, de whiskey shi de chin. Macar daca'mi spunea ca au inventat agricultura din motive de Laphroaig. Dar, dupe cum bine shtim, procesul de distilare a fost descoperit muuuult dupe cel de fermentare. Si, din cate stiu, si mi'e lene sa o confirm printr'un act de vointza cercetatorie, a fost descoperit de chinezi. Va dati seama? Pana si distilarea a fost inventata de chinezi. Pai atunci cum sa nu castige 50 de medalii de aur la Olimpiada?

LATER EDIT: Ba nu. Mint si nu stiu nimic. Babilonienii, grecii si persanii. Pe urma arabii. Betzivii dracu. Nici aici nu s'au priceput chinezii la nimic... :)


A, apropos: Stiati ca unul dintre cele mai bune, mai fine si mai scumpe whiskey'uri sunt facute de japonezi? S'a'ntors lumea cu cazanul de distilare in sus. Obsesionalii dracu' de japonezi, ca pe toate vor ei sa le faca perfect. Pana si whiskey'ul scotzian e mai scotzian in Hokaydo. Va datzi seama? Cum o fi un Yamazaki? Apocalypsa, mayca!

Chiar. Aside though: o fi venit sfarshitu lumii si nu mi'am dat inca seama? De verificat validitatea fluxului informatzional senzorial receptzionat recent. Proba de microfon: unu doi unu doi. Cine mai este ca noi. Atz vazut vreun cal maro? Dar vreo gagica mishto? Hal, can you read me?

Buuuun. Se pare ca apocalypsa intarzie. Ma rog: o neserioasa. Noi mergem mai departe. La stiri, nu la intins mana. Dar nu mai inainte de a savura aceste concluzii stiintifice care razbuna generatii intregi de barbatzi batutzi cu facaletzu pentru ca vin noaptea tarziu de la crashma intr'o stare avansata de transcendentza:

Istoricul biolog german Josef H. Reichholf sustine in noua sa carte "De ce au devenit oamenii sedentari" ca trecerea la agricultura, acum zece mii de ani, care a pornit asa numita revolutie a neoliticului, nu s-a produs in scopuri prioritare, sau pentru ameliorarea alimentatiei, ci de dragul... berii. Potrivit profesorului, agricultura nu a aparut pentru compensarea unor lipsuri, ci, dimpotriva, intr-o perioada de abundenta, in conditiile in care primele regiuni de asezare a omului sedentar erau pline de animale salbatice, omul din neolitic a continuand de altfel sa vaneze si sa culeaga fructe pentru a se hrani,

"[...] agricultura a aparut dintr-o situatie de abundenta. Omenirea a inceput cultivarea cerealelor si a graului ca un complement alimentar. Intentia initiala, nu era de a face paine din grau, ci de a fabrica bere, cu ajutorul fermentatiei", a declarat presei Reichholf, cu prilejul prezentarii cartii sale. El a asigurat ca oamenii au simtit intotdeauna nevoia de a atinge starea de euforie cu ajutorul drogurilor naturale care "transmit senzatia de transcendenta, de abandonare a propriului corp". De aici a decurs in parte si importanta samanilor, care erau cei care cunosteau efectele si dozarea acestor droguri, folosite adesea in ritualuri cu caracter religios. In ceea ce priveste berea, aceasta se putea produce si din cereale salbatice, insa nu existau culturi extinse care sa fi putut alimenta o comunitate intreaga. Painea, subliniaza profesorul german, nu a inceput sa fie produsa decat cand omenirea a fost capabila sa cultive cereale din abundenta, fapt ce a intervenit la mai multe milenii dupa ce au fost cultivate cereale salbatice pentru a le transforma in bere."

Deci atz intzeles. Deci se simte nevoia acuta de revizie a rugaciunii. In loc de "painea noastra cea de toate zilele", un colectiv de oameni ai muncii din Neolitic ne propune sa cerem "berea noastra cea de toate zilele". Ca sa ne fie bine si o stare de transcendentza pasagera. Drogatzii dracu', numai la beutura va sta gandu'! Gropare, vino'ncoa. E treaba de baut...

:)



Buuuun. In aceasta situatie, urmatoarea stire, singura care de fapt conteaza cu adevarat (nu, pe bune; chiar e singura din tot ziarul ala care merita citita), nu poate decat sa ne umple inimile de bucurie si gandurile de transcendentza anticipativa:


Tara ingropata in grau

Deci cea mai buna recolta de cereale de dupa 1990. Deci avem cacalau. Deci putem sa facem bere, sa ne iasa si pe nas shi pe urechi. Deci sa te tzii betzie. Gropare, unde naiba eshti, ca avem treaba, frate...



Joke aside: dupa cum va spuneam, din tot ziarul acela, sa moara pisica asfixiata daca nu este cu adevarat singura stire care merita sa fie citita. In rest, Piturca triseaza la carti, intr-un act de maxima contemporaneitate, de acum vreo 6 ani, ca sa aiba astia justificare sa'i dea ushceala. Basescu e umilit. Voiculescu iar face afaceri murdare. Boc iar si-o fura, ca asta e soarta lui de Boc. Si in rest, apocalypsa cotidiana. Dar rapitza? Atzi vazut rapitza cat este?

Si asta, dragi tovarasi si prieteni patafizici, doar din lectura unui singur ziar. Mic, fashnetz si securist: ziarul Ziua. Cum spunea unul intr-un focus grup, acum vreo doi-trei ani: e un ziar care fezandeaza. Stia baiatu ce stia...

Hai, gata. Ca am treaba si poate va retzin. O zi placuta, cu bere si cu multa kamasutra :)

5 comentarii:

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=8cHDyLKvDPk&feature=related - ia de aici ca sa-ti treaca supararea

Turambar spunea...

Excelent. Nemaipomenita maniera de a ne limpezi capul. Spasiba, mate.

Mai ales felul in care se abtine sa tranteasca un Forte de neam prost acolo, la momentul culminant al frazei, ci, din contra, il defuse elegant.

Mda. Those were the days :/

Anonim spunea...

pajalusta:)

Anonim spunea...

Fara singe in vene si foc in vintre. Horowitz any time. Care, gindesc, respecta geniul bezmetic al autorului.

Belle de Jour spunea...

:) of of! frumos si instructiv mod de a incepe ziua ...
Spor ....:)