luni, 29 septembrie 2008

73%

Stiti bancul cu Big LeRoy si cu ala micu' pe masa de tortura?

Deci cu respect, sa nu cream confuzii: sa va esplic cum stau lucrurile.

Exist... Pardon: egzista o diferentza intre ce zice lumea ca face si ce face. Asha, in general, ca asta ne este natura umana. Noi, sondorii profunzimi... Pardon: aia sunt altzi vidanjori. Noi sondam la suprafatza. Deci, noi sondorii superficialitatzii umane, consemnam si dam pe hartie sau pe pedefe ce zice lumea.

Astazi, ieri, saptamana trecuta, in sondajul nostru 73% din lume a zis ca sa moara mama injunghiata cu nunceagu'n cot daca nu ma duc la vot, manca'tzi'ash. Da sa ma tai pe burta, boierule. Unde votez? Unde dau cu shtampila, stralucitorule? Deci a zis ca merge la vot. Si atunci noi am consemnat in chestionar, si am bagat in baza de date, si am espiesesuit-o si am powerpointuit-o si am pedefuit-o. Am pus'o in raport. Si mie mi se pare o cifra mare. Si eu m'am uitat chiondorash la dansa. Eu, chiar, spre deosebire de Dvs., am mai si verificat o data esantionul, sa nu fi gresit pe undeva. In my humble opinion de priceput si de stralucitor intr'ale cifrelor, zic eu ca nu am gresit. Si atunci am zis: asta este si am purces mai departe.

Interpretez asta ca pe o crestere a interesului pentru alegeri. Cu siguranta nu vor veni atatzi. O estimare chiar pe baza acestui raport, pe care il aveti cu totzii sub nas, in presa, daca stiti unde sa cautati (daca nu, o sa il pun eu aici, ca oricum este la liber, de vreme ce a fost pus spre descarcare pe un site), este urmatoarea: 73% * 67%. 73% care spun ca merg sigur la vor inmultit cu 67% care au o opinie bine formata despre cu cine ar vota. Ipoteza de lucru, foarte plauzibila, tinand cont de concordanta dintre cercetarile de la alte alegeri si prezenta la vot, este ca cine nu prea stie cu cine sa voteze il cam doare in cot si sta acasa sa se uite la Stirile de la ora 5 in loc sa iasa in ploaie sa dea cu stampila.

Deci ne intoarcem: 73% * 67% da 49%. Adica jumatate din populatia Romaniei zice ca merge la vot si spune ceva pe gura despre vot. Aici intervine si faptul ca noi am intervievat pe cei care sunt acasa, ca doar pe aia ii gasim, nu si pe cei care sunt plecati in strainatate. Dar calculele BEC-ul sa stiti ca le va face din cifra oficiala. Din 18 melioane de votanti, nu din 15,5, cati sunt in momentul de fata in Romania (vorbim adulti 18+ cu drept de vot, ca sa nu cream confuzii din nou). Adica mai avem un coeficient de corectie de aprox. 85%. Deci ar veni 49% * 85% = aprox. 42%. Adica aprox. 7,8 melioane de votanti. Hai, 8 milioane, de la nashul, inclusiv romanasii din strainatate care vor avea norocul sa voteze.

O cu totul alta cifra, nu'i asa?

Insa rostul sondajului nu era ala. Rostul sondajului era sa dau raspunsul la intrebarea: Daca duminica viitoare... alea alea si sa estimez cat mai exact cam cum stam cu distributia generala a votului acum. Nu in noiembrie la alegeri, ci acum (alta discutie metodologica: o lasam pe alta data). Dar daca puneam si asta in raportul de cercetare pedefe, sareati cu gura din alte motive.

Dar de'aia e omul pe lumea asta: sa stea pe forumuri si pe bloguri si sa sara cu gura, nu'i asa?

Unul din distinsii comentatori spuneau: alea alea compromis alea alea credibilitatea la mezat alea alea oligarh alea alea nashpa si nasol. Alea alea. Sa facem sa dregem. O sa vedem noi.

Asa spun si eu: vom vedea. Cum am vazut si dupa referendumul impotriva lui Basescu, si dupa europarlamentare, si dupa alegerile locale, cand nu a mai venit nimeni sa spuna "Ba fratzilor ba, ce dreptate atz avut cu sondajele alea, manca'v'ash palaria voastra de stralucitori cu SPSS-ul ala al vostru". N'a venit, frate, nici un forumist care semneaza anonim sa recunoasca: eu am facut spume, stralucitorilor, si voi ati facut sondaje. Si datele voastre chiar au fost pe acolo. Cum ar veni: ne-am pus si mi-am pus credibilitatea la mezat de fiecare data. Dar oricum am da'o, oricum am coti'o, tot nu va convine. Ma rog. A mai venit cineva sa zica ca Oprescu chiar a iesit in alegeri, si nu Blaga? Sau ca Basescu chiar a luat la referendum 75%?

Asta a iesit din cifre, asta am raportat. Restul e carcoteala. Iar eu pun faiantza si gresie, si schimb usi (nu eu: altzi meseriashi), si fac reparatii prin casa, si bushesc mashini, si ce face omul in general cu viatza lui. Si mi'e somn. Deci, va rog eu frumos, ca intre forumisti: nu ma futetzi la cap ca fac si ca dreg.

Asta asa, ca sa nu cream confuzii...

:(

PS: Si, pupa'v'ash eu palaria voastra portocalie sau roshie sau albastra de cartitori cu interes, voi chiar credetzi ca daca vroiam sa va fac din cifre, cum imi reprosati, nu puneam 52% sau 39% sau cat cred eu ca ar cam fi? Ma baetzi ma... :(

30 comentarii:

Anonim spunea...

Nu persista in greseala... :) 67% nu reprezinta procentul celor care au formata o intentie de vot ci aceia care au formata o intentie de vot si o mai si declara.

Cei care au formata o intentie de vot pot fi pana la 82% (100%-cei care nu sunt hotarati, adica 18%)... Ca atare algortimul tau trebuia sa ia in calcul produsul dintre 73%*82%.

Ceea ce iar nu e foarte ok, deoarece asociezi o potentiala prezenta la votul din noiembrie cu comportamentul de vot de duminica viitoare...

"Eee, mancatul asta nu e asa simplu cum crede lumea..."

Turambar spunea...

Aha. Am intzeles. Foarte interesant. Si cum dracu se face ca numai la noi trebuie facuta socoteala asta, si la altii nu? Ai? Aud?

Ma baetzi ma :(

Aha. Si stai ca mai intzeleg o chestie. Ca, implicit, dupa parerea dumneata foarte dezinteresata, incepe sa functzioneze spirala tacerii. Ca aia care refuza sa raspunda fie se distribuie la fel ca ceilaltzi (dar itzi spun eu: sunt mai degraba din cei care nu merg la vot - aici tu persisti in greseala, ca sa ai motiv sa spui ca eu persist in greseala. calomniatzi, calomniatzi, ceva tot ramane), si atunci unde e problema? Fie nu se distribuie la fel ca restul populatiei, si unii atunci se ascund dupa nr ca virgina dupa altar, si atunci inseamna ca unele partide au o problema, in timp ce altele nu o au. A telling sign by itself, nu'i asha?

Mai stralucitorule. Mai persistentule. Mai anonimule.

Mama voastra... :(

Anonim spunea...

Lasand la o parte cifra de 73%, cum s-a itnamplat ca scorul a iesit PDL 34 - PSDPC 36, cand in sondajul INSOMAR de saptamana trecuta scorul era PDL 39-PSDPC 25 ?
E o diferenta totusi prea mare ca sa nu fie pusa de profani pe seama faptului ca sondajul vostru a fost comandat de Felix, iar INSOMARU' e al lui Vantu.

Turambar spunea...

Io stiu, mai mijlocasule la gramada? Hai sa'i intrebam pe cei de la INSOMAR, poate ne spun ei...

Crouch Touch Poll Engage :)

Anonim spunea...

Ii intrebam pe cei de la Insomar, dar ar trebui sa ii intrebam si pe cei de la Metro Media care nu mai sunt ai lui Vantu si pe cei de la IMAS, CURS...Ce parere ai turambare ca scorurile tate seamana cu cele de la atle si nu de la celelalte firme consacrate de sondaje ? Iti amintesc ca si IMAS si Insomar si curs i-au dat 75lui base si l-au vazut pe oprescu primar ...si totusi acum au alte cifre....tu ai aceleasi cifre cu atle...nu ti se pare suspect ?...poti controla absolut totul in cadrul ccsb ? poate tu nu, dar poate altii te-au lucrat....prea pare trasa de par pozitionarea psdpc in frunte...

Anonim spunea...

Intrebare:
Ati sondat si cit de mult influenteaza alergatorul in intentia de vot faptul ca stampileaza una bucata persoana?
Crezi ca lucrul asta poate sa va dea peste cap esantioanele?

Anonim spunea...

Draga Turambar,

Ai dreptate. Cei care nu raspund tind, cel putin prezumtiv, sa se distribuite ca si ceilalti. Asa e! Dar aici nu e vb de distributia votului...
Ai calculat rata de praticipare din toamna prin produsul dintre participarea sigura declarata si ponderea celor care au o opinie de vot formata. In prinicipiu de acord si cu asta. Dar valoarea celor care au o opinie formata nu e 67% ci 82%! E o chestiune de interpretare!

Nu te supara pe noi, criticii acerbi. Stii si tu, orice sut in dos...

Anonim spunea...

Colega avusesi dreptate mama ta de liberal.N-am nimica ca esti pui intact iar eu o mica porltocala.Te respect si te consider partener de discutie credibil nu un "buble".Dar am si eu dreptul sa ma minunez de contradictii...Ma bucur ce A3 a preluat cu veselie varzuca pentru bizon.Daca imi amintesc de mataluta niciodata nu ai vorbit despre puturosii nevontanti.Tu bagi cifre, oameni reali, ala voteaza cu ala.Si daca o luam pe aia dreapta la o participare masiva dreapta e pe cai mari si nu stanga.Aia mici burghezi isi pot permite sa friga niste mezel in padure si sa se dea cu masina pana la Azuga nu pensionarul tembel pe motiv de marire.Nu e asa?

Anonim spunea...

musiu eu sunt perdut in aceste sondagiuri, eu vreau tzatza pe blog, nu cifre :))

Anonim spunea...

Cel mai mult imi place mie cind sondorul muncitor, al de pune faianta si buseste masini, e comparat cu sondorul intelectual carele e profesor sau traieste din ce pica de la masa lu' nasu, sa traiti si la mai mare !
Sondajul e bun si calculul de participare rational. Numa' ca batrinii zic 9 milioane, iar mai tinerii rugbisti zic 8. Daca e 8, atunci PSD face guvernul cu UDMR, orice ar face mincatorul de ziaristi. Si taricelu se va odihni patru ani, ca mult a mai muncit el, minca-l-ar mama. Daca e 9 atunci micutul boc se va ridica inca 2 cm pe senila, sa-l vada lumea la televizor. Dar tot n-o sa-l ajute...

Turambar spunea...

Bai frate, ce de anonimi dintr'o data! Mai stralucitorilor! Mai precautzilor... Mai rushinoshilor. Manca'v'ar tata de virgine roshii in obraji shi intre tzatze, cum a dat anonimitatea peste voi brusc.

Ia sa vedem... :)

@ toti: Sondajul ATLE nu l'am vazut. O sa'l caut. Sau, mai bine, dati'mi sursa, sa nu mai bat campii pe Google. Sau dati'mi cifre, sa intzeleg si eu macar de ce sunt injurat de mama, de tata, de sfintzi shi de eshantion.

@ Fly-Half si Anonim: Daca intram in teorii ale conspiratiei, cine care al cui e, se poate manca o paine alba paranoica si pe seama MetroMedia. Nu spui mai mult. Va las pe voi sa dezvoltatzi firul narativ din interiorul manecilor camasii de forta.

@ Anonim: Nu, nu mi se pare suspect. La fel de bine ar trebui sa mi se para suspecte celelalte cifre. Dar nu spun asta. Dar cu cine am mai stat si eu de vorba, B2B, sa stii ca mai credibile sunt astea ale noastre in ochii baietzilor care masoara cu micrometrul, traseaza cu creta si taie cu toporul. Asta asa, ca sa stiti si voi. Prea le luatzi de bune pe'ale unora si le carcotitzi pe'ale altora. Sau cumva otzi fi shi voi dintre formatorii anonimi de opinie si va e frica sa va luminatzi fatza :)

@ Ionut: Nu, nu am sondat uninominal, pt ca nu aveam cum. Un sondaj care sa tina cont de toate cele aprox. 330 de colegii uninominale este peste putirintza noastra si, cu siguranta, a oricarui institut din Romania. Am masurat vot generic, pentru ca si a) (si) asta va conta la toamna (cititi legea, o voi oropsiti ai Internetului) si b) toti asa au facut, pentru ca asa pot, si nu altminteri. La niveluri de circumscriptie, acolo unde avem lista de candidati si unde clientul o cere, simulam uninominal. In Romania, simulam generic. Ca si INSOMAR, si CURS, si MetroMedia, si toti ailaltzi stralucitori care fac sondaje bune, si noi nu, mama noastra de nenorocitzi care este :)

@ Acelasi prim anonim: 67% * 82% = 55%. So what? 49%, 55%... Dar crede'ma: cine nu raspunde mai degraba nu voteaza. E drept ca sunt si closet peremisti care se ascund in batista si nu (mai) recunosc ca voteaza cu tribunul (vezi procentul mic care ne'a iesit). Dar pe cei mai multzi din categoria asta ii doare fix in extremitatea carnoasa de politica si nu raspund. "Da'te, ma, in extremitatea mea carnoasa cu politica ta!". In traducere politicoasa, NS / NR

@ Gogolometro: :blink: Stai asha sa mai citesc inca o data... :) Aha! Itzi place de mine. E bine. E bine :). Joke aside: ia intreaba-te matale cine o sa chiuleasca de la vot de 1 Decembrie. Raspunsul corect: cine poate. Adica, in termeni lemnosi, aia cu statusul social mai ridicat, sa'si ia Volkswagen-ul pe care nu l'a bushit sa se duca la padure sa culeaga mici si mure. Ia intreaba'te cu cine voteaza astia. Hmmmm. Aud?...

@ Bogdan B: singurul comentariu sanatos intr'o mule benuna benuna benuna care nu apreciaza frumosul si rotundul tactil de pe aceasta lume. Cum spunea Dostoievski: cere shi tzi se va da. Soon. :)

@ Anonim: asa sa ne ramana numele, stimabile. :)

Hai, gata. La forumuri cu voi, la combatut, nu la intins mana :)

Anonim spunea...

Eu si ziseam tovarase?
Cei de dreapta is absenti in ultimul timp, pentru ca au descoperit ca pot face bani(asa ca mic burghez) si sub paiatele de pesede.Acuma aia 3 milioane din outside pariez ca nu ar vota deloc pesede.Aud ca voteaza doar 50K.
Apoi ce m-a nedumerit pe mine a fost ca in titlu 73%.Aceasta cifra ar trebui sa le dea fiori in prezidiul pesede.Se pare ca nu.
Nu am nimica cu tine chiar te plac ca un liberal onest fara poleiala rosie.
Nu spun ca am spus da domle are dreptate la isomarul lui masa, din contra mi-au parut prea umflate pe partea aia.Acum eu ca nesociolog fac o medie pe 2 asa si 2 asa.Pot avea un rezultat bleah si unul super.Eu vreau de la tine profesionistul de 3 lei speranta si o cifra 2 ca la simularile pe Bucresti.

Anonim spunea...

Nu dom'le, n-am intrebat daca ati sondat uninominal, ca stiu ca nu se poate.
Eu am intrebat daca ati sondat cit de mult influenteaza decizia alegatorlui faptul ca voteaza persoana si nu lista de partid. si daca asta, trecind peste faptul ca si sigla de deasupra numelui conteaza si dupa ea se face imparteala finala, nu e in masura sa va dea peste cap esantioanele reprezentative.
E mai clar acum?

Turambar spunea...

@ Gogolometro: mersi pt incurajari. Simulari, mai incolo, cand stim candidatii cu adevarat. Si asta doar punctual, unde vor clientii. Ca pe toata Romania nu se poate.

@ Ionut: Mda. Greu de evaluat. Tu ai dreptate: o influenta sigur are si conteaza, pana la urma, unde ce candidati sunt. Si sigur votul va fi afectat de asta si, prin urmare, si cifrele sondajelor vor diferi in cele din urma. Intrebarea este: cum poate evalua subiectul, respondentul, cel intervievat, chestia asta? Am mai patit-o noi: credeti ca o sa va placa asta? Pai stai sa vedem produsu... :) In cazul de fatza, stai sa vedem catindatzii.

Deci, pe scurt: da, vor fi diferite. Da, ai dreptate. Nu, nu avem cum sa masuram chestia asta.

Anonim spunea...

Deci, pe scurt: da, vor fi diferite. Da, ai dreptate. Nu, nu avem cum sa masuram chestia asta.
lol
cu marja de eorare. o faceti elastica.
PS glumesc, desigur. mecsic de rspuns

Anonim spunea...

Vorba lunga, la nea turambar nu cifrele conteaza, heheheh, ci ce rezulta....iar ce rezulta...da cu rest...restorant...restructrare...restalmacire...

Turambar spunea...

Repet inca o data pentru a doua oara: bine ca esti tu deshtept, ca sa iasa media natzionala cum trebuie.

Hai, ca devii obositor.

:/

Anonim spunea...

Domnu Turambar,

La referendumul privind suspendarea lui TB, "EXIT POLL CURS - CCSB: 78% NU, 22% DA" si "EXIT POLL MMT-INSOMAR: 75% NU, 25% DA".

Stim si noi sa calculam o marja de eroare si sa vedem cine e inauntrul ei si cine nu... ;)

Turambar spunea...

Asha, shi? Care e chestia? Ca nu intzeleg unde e carcoteala in propozitzie?

Vad ca eshti pornit sa demonstrezi cu tot dinadinsul ca noi e proshti shi altzii e deshteptzi. Macar te alegi shi tu cu ceva, cu un suc, cu o atentzie, din toata chestia asta? Sau te'au pacalit sa faci munca voluntara?

Mai caline ma... :(

Anonim spunea...

A început ... cum era de aşteptat! aşa că eu continuu pe bază de diacritice :)

Turambar spunea...

:) It's good to be in the know :)

Anonim spunea...

Alea pentru presedinte nu ai voie sa le dai? :)

Turambar spunea...

Preshedinte? Care preshedinte? Unde? Cine?

:)

Anonim spunea...

Revin cu o intrebare, cu scuzele de rigoare: voi nu puteti sa puneti un avertisment la sondajele astea de genul aluia de-l punii unii pe fierul de calcat Do not touch hot surface of iron?
Ia uite ce iese cind dai jucaria pe mina cui nu trebuie:
Cele mai recente sondaje facute publice indica insa o intentie de participare la vot, la alegerile parlamentare din toamna, de peste 70%. Asta arata ca romanii prefera votul uninominal celui pe listele de partid (de la Relu de la Iasi citire)

Anonim spunea...

Oricum, ne intrebam cu totii de ce unii sociologi au o dorintza nestavilita si tzin mortis sa ne rastoarne in cap cat mai des si in proportie de masa tot fishetul lor cu date si sondaje?

Anonim spunea...

Raspund eu! :)
Raspuns: Atata stie ei!

Turambar spunea...

Raspund eu! Raspund eu!

Raspuns: pentru ca va place. Cum zicea Michelangelo, cand compunea Partita pentru trombon si clavecin spart cu toporul: cererea regleaza oferta.

Si ce ne mai reglati la cap, inainte de alegeri...

:) :p

Anonim spunea...

Eram noi odata pe trepte la drept, '88, noi adica, eu, Brunelul, sora'menalui si altii, Avramovici nu era, isi ridica nivelu, Pielescu flirta, treaba lui, adica eram noi, pifanii. Vine profu, ba voi stiti ca Ceau a zis ceva de Moldova ca a fost a noastra, Stefane, scrie tu un articol despre Stefan cel Mare sa il pun la gazeta de perete. Bate la ochi sa punem tot poezia cu dor de duca.
Raspuns de sociolog pistruiat: nu scriu eu despre dictatorul ala.

Mult mai tarziu s-a apucat de cifre.
Eh, sociologii astia.

Turambar spunea...

Am intzeles: vechea garda de socionari dinainte de '89. :)

Anonim spunea...

Care garda? care socionari? vechi poate.