vineri, 1 august 2008

Politistii, paradoxal

Mda. Plecand de la furia la adresa doctoranzilor si de la comentariul Belelei de Zi privind comisarul Salvador care e mai geniu decat Leonardo da Vinci, mi'am adus aminte ce discutam zilele trecute cu Flo. Un gand care mi se tot coace de ceva timp prin pivnitzele conshtientului.



Mai draga cititori mai, voi atzi observat ca Garcea se schimba, incetul cu incetul? Ca, paradoxal, Politzia Romana, aceasta institutzie plina de caschete despre care tot suntem obisnuitzi sa facem mishto, este poate institutzia publica romana care s'a imbunatatit si reformat cel mai mult in anii astia de dupa 1989? Mai mult decat functionarii publici aia de la alte ghisee, mai mult decat spitalele si sanatatea si, evident, mai mult decat educatia monezii mele din Botswana, care e habauca si sovaielnica si retrograda si prost platita si plina de nepotisme.

Pe bune. Spuneti si voi daca nu e asa. Cei de la Rutiera nu mai sunt pusi pe futut si dat amenzi doar de dragul de a'si face planul. Au drept finalitate fluidizarea traficului si respectarea legii. Ai din ce in ce mai des de'a face cu politisti (si politiste) tineri/e, politicosi, manierati, fermi dar nu agresivi. O cu totul alta mancare de peste decat imaginea pe care o aveam pana recent despre tablagii rai si meschini si nepriceputzi.



Sau e doar o impresie de'a mea, si gresesc? Sau, avand de'a face doar cu Politia Rutiera, am o imagine incompleta, cand de fapt in alte departamente (Politia Economica, sau Criminalistica) nu e chiar asa?

Astept parerile voastre. Poate o punem chiar de o discutzie pe mai multe bloguri - ca leapsa prea suna aiurea.

Hai, dati din voi iubire, apreciere si respect si uimire. Sau, din contra, shucar si ura si reticenta si pesimism. Sau indiferenta. Caz in care mergem si bem o bere. Ce Politzia mea...

:)

6 comentarii:

Dan Selaru spunea...

Jandarmeria e inaintea politiei ca schimbare. Si ai dreptate se schimba in bine.

Andrei spunea...

Dan, nu stiu ce mai e pe la jandarmerie dar in perioada mea un pic mai agitata 15-20 ani am avut ocazia sa interactionam pe stadioane, la licee, concerte rock, parcuri, mare&munte. Sa ne fereasca al'de sus de jandarmul care stie el sa-si faca meseria si incearca sa iti arate ca nu degeaba are cu cateva clase in plus fata de tren.
D-nu Turambar, m-a oprit politia chiar in intersectia aia pe DN1 cum faci dreapta spre Breaza venind dinspre Mislea si mi-a ars 2 puncte penalizare pentru ca mergeam cu pozitiile in loc de faza scurta. Mi-am muscat limba si n-am mai aratat cu degetu' spre sosea, hipnotizat de d-na politista care imi scria procesul verbal.

Anonim spunea...

mda... statistic ... bucuresti si artere mari ... ai dreptate.
E si o chestiune de "consumator"... atitutudinea soferilor din zonele astea fiind un pic diferita iar probleme de trafic un pic diferite.

Dar n-as generaliza la "politia romana". Inca as fi atent la masinile din tufisurile de la marginea localitatilor, as verifica daca am toate fazele "aprinse", centura pusa etc.

Ca indicatoari de modernizare iti propun:
- timpul intre "pus mana pe procesul verbal" si completarea datelor de identificare
- timpul total pt un proces verbal
- distanta la care se deplaseaza organul dupa ce opreste o masina din trafic
- reactia daca-l tulburi cand spune poezia de inceput (cu variante: incepe din nou, continua, reformuleaza)
- selectia masinilor oprite (% masini de marfa/ amarati/ smecheri)

Anonim spunea...

Nu e vorba numai de Politia rutiera. Uitati-va citi borfasi, interlopi, mafioti dati in urmarire generala, traficanti de droguri sint prinsi in ultima vreme.
Si politia lor interna merge bine. Cele mai multe cazuri de coruptie sint descoperite in politie, asta arata ca "se curata".
As sublinia ca schimbarea asta e meritul lui Blaga, nu degeaba a fost laudat atit de UE.E si meritul lui David ca a continuat procesul.

Anonim spunea...

Sa nu uitam de ISU. Cind au fost inundandatiile in 2005,ISU nu avea nici macar niste lopeti sau oameni. Exista numai pe hirtie. Acum am vazut organizare, barci, pompe, masini etc.Tot Blaga. :)

Anonim spunea...

Pe cand imi scoteam actele sa plec (au trecut 4 luni si uite ca nu mi s-a facut dor de bucuresti, prea l-am urat cu patima; stiu, stiu, n-a trecut mult, mai e timp sa ma apuce nostalgiile), deci pe cand umblam chiauna dupa acte, a trebuit sa ajung si la politie pt cazier. A fost singurul ghiseu de la care mi s-a vorbit frumos si unde hartoaga fost gata la timp.