sâmbătă, 30 august 2008

Calculul la CD Bucuresti

Unii cititori s-au aratat nedumeriti. Cum se face ca PD-ul este sef de promotzie in toate sectoarele si aproape toate colegiile din Bucuresti, si totusi ia doar atat? Cum ai ajuns sa faci distributia aia pe care ne-ai prezentat-o?

Aplicand legea. Articolelel 47 si 48 ofera algoritmul de distributie a mandatelor. Si, pentru ca e seara tarziu si trebuie sa ma duc sa joc bridge (dulce povara si responsabilitate nocturna), o sa iau si eu cu copy paste ce spuneam aici, mai deunazi:

Trebuie sa tinem cont de faptul ca Bucurestiul reprezinta o singura circumscriptie. Deci nu conteaza cine a fost cel mai sherif la el in sector. Toate calculele sunt pe total Bucuresti.

Calculul, roughly, e urmatorul:
- se calculeaza coeficientul electoral (total voturi valide, adica peste 5%, impartit la total nr de parlamentari. in cazul camerei deputatilor 28, la senat 12). rezulta o cifra, de ordinul zecilor de mii de votantzi.

- se imparte pt fiecare partid numarul de voturi obtinute la coeficientul electoral. partea intreaga, (adica rotunjita in jos) reprezinta numarul de mandate pe care partidul il obtine din prima tura de distribuire. Restul pana la total se duc la tura a doua de distribuire, la nivel national. In cazul Bucurestiului, aceste numere sunt 13 pd / 10 psd+pc / 4 pnl / 1 redistribuire nationala sau 12 pd / 11 psd + pc / 4 pnl / 1 redistribuire nationala, in functie de cum faci calculul: pe baza rezultatelor la cons local sector sau la cons general (municipiu).

- pasul urmator: se ordoneaza descrescator toate partidele, din fiecare colegiu, intr-un carnat luuung de tot, de 3 x 28 = 84 de candidaturi, in ordinea voturilor obtinute, INDIFERENT DE PARTID SAU DE COLEGIU / SECTOR.

Si incepe distributia: cine e primul in ordinea voturilor? sa zicem ca unul de la PD-L. atunci ala primeste la el in colegiu. ceilalti doi se pupa de bot (ii taiem de pe lista, sunt nishte looseri nashpa). se bifeaza in lista pd 1. cate avea de primit? 13. cate mai are? 13 - 1. buuun. urmatorul. cine este? sa zicem ca tot de la pd-l. i se da si lui, ailanti de la el din colegiu si-o fura, pd a primit doua din 13. mai are 11. cine e urmatorul? sa zicem ca psd. sa ii dam si lui. hooopa! la el in colegiu tocmai am dat la unul de la pd-l. ghinion de neshansa. cu al treilea rezultat, psd-istul si-o fura. marsh la gunoi. urmatorul. sa zicem ca e tot un psd-ist. vine intrebarea: la el in colegiu a primit altul? nu. buuun. ii dam lui, ca-i premiant. pe ailalti doi le dam prin gura. la psd taiem unu. avea de primit 11, acum mai are 10.

si tot asa. e un calcul destul de complicat. ce e de retinut: la un moment dat, pd-l primeste 13 colegii din 28. ailalti, care au obtinut mai putine voturi decat cei 13 castigatori, si-o fura, chiar daca sunt cei mai premiantzi la ei in colegiu. pentru ca gata: pd-l si-a primit portia de deputati pe bucuresti. atunci pe astia ii ignoram si facem calculele fara ei.


Si, ca sa intzelegetzi ce poker iese la calcul, va prezint lista cu ordinea descrescatoare, asa cum ar rezulta daca la alegerile parlamentare am obtine aceleasi rezultate ca si la alegerile locale pe Bucuresti. O sa vedeti looseri cu 8 - 9 mii de voturi si castigatori cu 2 - 3 mii de voturi. Din surprizele dureroase ale aplicarii legii.

Sa nu zicetzi ca nu v-am spus... :p

13 comentarii:

Bleen spunea...

Sau, mai simplu: PDL are 24 de mandate la CGMB, PSD are 16, PNL 8. Adica PDL are cat PSD si PNL luate impreuna. Ceea ce la deputati, in mare, ar insemna 14-10-4 (daca facem abstractie de redistribuirea nationala, neaplicabila la alegerile locale dar aplicabila la cele generale). Rezultatele se stabilesc 100% proportional.

Anonim spunea...

Loose inseamna altceva, te uiti dta in dictionar. Perdant este LoSER, cu un singur o, caci vine de la to lose, lost, lost=a pierde. Da' de iubit, sigur ca da, te. Si sper ca ai cistigat la bridge si ai tinut sus steagul.

Turambar spunea...

La bridge am pierdut. La engleza am pus un o in plus, ca ultima loaza. E clar: seara asta mai bine ma duc la culcare.

:(

Anonim spunea...

Prietene, democraţia era parcă despre altceva, nu despre aritmetică electorală, ci despre voinţă populară. Ţi se pare un progres ăsta, un sistem în care respectul voinţei cetăţenilor este excepţia(cazul în care ia unul 50% plus un vot) şi nu regula?
Şi ţi se pare că "elitele intelectuale", "directorii de conştiinţă", "societatea civilă", care au impus mizeria asta de sistem, au făcut un bine românilor?
În rest, se pare că viitorul meseriei tale este unul extrem de luminos, iar stratul de unt de pe felia de pâine bio tot mai gros. Aţi tras lozul câştigător!

Anonim spunea...

Ei lasa, ca mai pune Oprescu niste palmieri si piete volatile si pdl nu mai pupa nici atit. :))
Capitala e RRRosie! Sau va fi.

Anonim spunea...

thought id just drop by the Bucuresti blog see what our turi has been up to - its quite obvious you spend more time here lately - and though im sure its proven entertaining and productive for you, i personally dont understand a thing :P

there's been some more drama on the forum regarding some more members departing - but maybe you already know - anyway, keep up the scriptural work - ciao - viZ

Anonim spunea...

Constantin Gheorghe: ... nu cred deloc ca-i lozul castigator: e mai putin predictibil si pentru "clienti" si pentru "sondori" => miza e mai mare pe ... "ajuns pe lista" unui colegiu => mai putin interes pentru temele legate de "nevoile electoratului" => mai multa distanta fata de "vointa populara" => mai putin unt pentru cei care ar putea s-o afle :(

Oricum ... toate pleaca de la interesul scazut pt Agora si pt ideile spuse acolo ... si de aici "vointa populara" pt vorbe seci ... si mitul "uninominalului" panaceu.

@turambar: sorry pt lungime si ... raspuns inoportun.

Anonim spunea...

@Turambar. Cu alte cuvinte, it's a kind of shit.

Turambar spunea...

@ Constantin Gheorghe: da, este un castig. Din felul in care ii vad ca intra in fibrilatii pre-electorale, e clar ca va fi o crestere, cat de usoara va fi ea, a responsabilitatii fatza de circumscriptzia proprie. Cu sigurantza vor mai fi probleme. Nici un sistem nu este perfect. Insa aceasta scuturare a sacului face bine la silueta :)

@ Roxana Iordache: No, it's not a shit. It's just politics. Shi sistemul anterior avea hibele sale, si asta le are pe ale lui. Life is complex and we should enjoy it :)

@ Vir: Been there. Done that. We'll certainly miss good ol' Sigloxx :(

@ Cristi Parvan: Come on, mate. You know that your voice and contribution is always more than welcome here :) :friends:

@ all of you: I'm back. Remember the Starks cry of battle: Winter is coming.

Anonim spunea...

Cu sosirea iernii vine si sezonul gestionarii asteptarilor social-democrate.
Cum se numeste un sociolog cu inclinatii tonomatopeice?

Turambar spunea...

Un tonopat. Un psihomat. Un sociogat.

Anonim spunea...

btw, im getting kinda fed up with the attitude some people have on KG, particularly amongst the old school people, the whole issue surrounding siglo's departure has really given me a cold shower, and to be honest, im giving the forum a knock on the head - ciao amigo
viZ

Turambar spunea...

Waw. You've just find the right proper post to vent your anger.

:)

Sigloxx, no matter what you'd think, is one of the most valuable members of KG. What he did for it is invaluable, bot in terms of movies ripped as well as in supporting the forums and offering technical advices and hunting the culprits.

Therefore, it's a real pity he decided to call it quit. And therefore it's a real pity you rant against him.

Let him be. :(