joi, 3 iulie 2008

Violent anticleric

Nu, nu eu. Eu sunt un mic copil, un biet contabil lipsit de imaginatzie pe langa dansul. Pardon: Dansul, ca sa ducem blasfemia pe noi culmi de imaginatzie si progres stiintific.

Fellini, dom'le. Fellini. Courtesy of anonimu/a de aici, iata-ne in fatza unei capodopere vitriolant-caustice anticlericale. Din capitolul "Cum sa facem misto de popi sa-i doara si in gaura cerului gurii, mama lor...".

Joke aside: pe bune, ia ganditi-va si domniile dumneavoastra, preacucernici cititori ortodocsi. Care este una din temele fundamentale ale modernitatii? Ai, aud? Va spui eu, sa nu va mai chinuitzi cucernicele creiere in focul gheenei necunoasterii. Ruptura de religie. Secularismul.

Uneori, aceasta ruptura este ruptura de ruptura de ruptura, cu sange si oase rupte si averi confiscate si bolovani daramati. Vezi Frantza, care a mancat popi pe paine. Mama lor de masoni. Vezi Anglia, de-o potriva si de-o fiinta. Mama lor de anglicani. Vezi Germania, cu protestantismul ei reformist. Mama lor de incuiatzi spiritual. Vezi, mai recent, Spania, cu bisericile date foc, pe la inceputul secolului 20. Mama lor de tzarani patimashi carele s-au rebelit impotriva Sfantului Duh de Compostella.

In alte parti, ruptura de ruptura este asa, mai din varful buzelor. Mai din misto. Mai din ironie. Ca in Italia lui Fellini. Ca in Monty Python-ul englezesc. Ca in versurile lui Jacques Brel. Ca in filmele lui Fernandel. Ca in Pif Gadget-ul comunist.

Ceea ce va doresc si Dvs. Ia ganditzi-va cand o sa vina si vremea aia sa rotisam, cinematografic macar, un popa ortodox gras, imbuibat, mitocan si incuiat la mintea cea de taina.

Alo, ospatar! Un popa proaspat aici, la domnu'. La Domnu, vreau sa spun :) Da' mai repede, ca mi'e foame! Mama mea de canibal carele o sa putrezesc in focul Gheenei.

Hai, spumegati. Dar nu mai inainte de a va uita la moda catolica de apoi. Pe bune. E foarte bine facut (filmul, nu popa). De o eleganta necrutatoare. Si de o pricepere cinematografica, sa te apuce invidia cea anti-crestina.

Doamnelor si domnilor, onorati credinciosi, without further ado: Fellini's Roma, parada modei catolico-clericalo-penibile. Sa cante Nino Rota! Sa se dea Fellini in stamba! Lumina, va rog. Inchideti lumina!

Sau, cum spunea un prieten mason, intr-unul din momentele inalt spirituale ale vietzii sale, cand totzi oamenii sunt singuri: Licht! Mehr licht! Sa vina, dom'le, cineva, sa-i aprinza lumanarea la bietu om, ca prea se chinuie sa moara... :p

21 comentarii:

Anonim spunea...

Mehr Licht!
nemţeasca asta, 'r-ar să fie!

p.s. dacă repet secvenţa de ieri seară, iar o să zici că m-am cufundat în depresie... mă bucur că ţi-a plăcut bucăţica de Fellini!

Anonim spunea...

Revenire: nu mă pot abţine... şi tu m-ai inspirat, recunosc!

Turambar spunea...

Ho, ho, ca stiu. In mod paradoxal, intre timp mi-am dat seama fara sa-mi spui, fara sa caut pe Google.

Pur si simplu, o voce divina mi-a soptit in sufletul meu scarbavnic de ateu: "vezi, bre, ca ai mancat un hash si ca o sa putrezeshti in iad pentru asta, fara lumanare la cap si in cazane la presiune inalta, sa faca aia petrol din tine, mai ceva ca din dinozauri".

Vezi la ce e buna inspiratzia divina? Ma scuteshte de admonestarea pamanteasca.

Mama mea de neamtz ratat... :)

Anonim spunea...

parcă erai tătar!

Turambar spunea...

Unde dracu', Doamne iarta-ma (na, c'am zis'o si pe'asta; m'am dat de gol).

... deci, de la capat: unde dracu' ai vazut matale tatar in Telega? Greci, poate. Insa eu mi's arian de Prahova, cu parul blond, zvelt, chipesh, trupesh si dashtept. A, era sa uit: shi cu ochii albashtri ca un lac din Padurea Neagra.

Heil Telega!

:)

Anonim spunea...

Iertare!
Ca semn de împăcare, ceva papa bun:
http://www.youtube.com/watch?v=norKGYkqKEU&feature=related
(The cook, the thief, his wife and her lover). :) I love surrealism

Anonim spunea...

Bonus: un abate la rotisor!
http://www.youtube.com/watch?v=hn1g_gG5bSQ

sorry, calitatea înregistrării e nashpa :(

Turambar spunea...

Mda. Am mancat si eu la viatza mea Greenaway. In nemernicia mea, ca un caine turbat, l-am apreciat si admirat. Pe urma, precum ilustrii mei inaintasi carele au inceput prin a scrie absconzitatzi si au sfarsit prin a invatza islandeza si a aprecia minimalismul cainos al vechilor saga (asta da blasfemie: sa ma compar cu jlb), la fel si eu am inceput sa ma satur de formalisme, de experimente, de pretziozitati, de trairisme artificiale si sa apreciez din ce in ce

... vezi? vezi? incercare esuata. fraza alambicata. cand pana pulii mele o sa invatz si eu sa scriu scurt, clar, cursiv, taios? helga a fost babardita de hans. guthrun a venit cu un topor si, cu o miscare priceputa, l'a spintecat pe hans de la umar pana la brau. sigurd hansson, fiul cel mare al lui hans, a venit si el cu toporul si, cu o miscare mestesugita, l-a taiat pe sigurd de la umar pana in imbucatura matzelor (unde o fi aia). vezi, asta scriitura...

deci unde ramasesem? ca m-am saturat de alambicatzi pretzioase si ca vreau chestii simple. elegante.

uite-asa

http://www.youtube.com/watch?v=a0bHlRQLObU

Si, peste toate, muzica hipnotica a lui Glass. Dar parca totusi aia din Totoro e mai umana.

To-to-ro To-to-rooo :D

Aiko spunea...

Love your blog Turambar.

Turambar spunea...

Domo arigato, Aiko sama :bow:

I love your blog too. Nice elegant beauties down there.

:D

Anonim spunea...

lol: Gersemi ert þú

Turambar spunea...

lol too: hversu þú ert mér eftirlátur.

Anonim spunea...

meaning: "Thou art a jewel indeed" or ... 宝石である

Turambar spunea...

Meaning "how you are (so) indulgent to me"

Njáls saga. Mare text. Mare caracter. Unde am pus toporul, sa mai scriu un capitol de istorie?

:)

Anonim spunea...

Careful with that Axe, Eugene... (Evghenni, pa russky)

Turambar spunea...

Evgeni, davay mai toporat! Tru tru tru tru. Tru. I tru.

Konetz filma.

Anonim spunea...

şi ea moare, în chinuri, da? hehehe

Turambar spunea...

Nu! Nu! Ai greshit filmul. Ala este Padurea de mesteceni. In filmul acesta, eroina il apuca languros de dupe gat pe erou, ii ia incet toporul din maini si...

Si se termina filmul. Nu stim la ce a fost de folos toporul in continuare. Stim doar ca regizorul a fost trimis in Siberia, spre reeducare.

Fara topor.

Anonim spunea...

Wajda... ştii că-mi place. ca şi Daniel Olbrychski. deci accept toporul

Anonim spunea...

po polsku: Brzezina. Superb

Turambar spunea...

Stiu, doamna. Cunoashtem. Ia uite aici cine facea review-ul la acest film pe imdb, acum 8 ani de zile.

http://www.imdb.com/title/tt0068321/#comment