joi, 24 iulie 2008

Knots

Din capitolul "Ce face omul in vacantza..."

Plecand de la o stire triumfalista din Gandul, cum ca am facut si am dres la Olimpiada Internationala de Matematica, m'am dus pe site-ul acesteia si am descoperit ca, din contra, in ultimii ceva ani rezultatele romanilor au scazut. Nu mai sunt anii de glorie '80, cand stateam in coasta rusilor si obtineam in mod constant locul doi pe tari. Intre timp americanii si chinezii au venit tare din urma, China calca totul in picioare si noi suntem in a doua grupa valorica si in loc sa luam mai degraba medalii de aur, luam mai mult medalii de argint.

A, BTW: Stiati ca suntem tara in care s-a organizat prima editie a Olimpiadei Internationale de Matematica, in 1959, si tara unde s-au organizat cele mai multe editii ale acesteia, 5?

Dar, ma rog, nu asta vroiam sa spun aici, chiar daca mi'am descarcat tabelul cu rezultate si m'am si jucat un pic in Excel cu el, sa intzeleg ierarhii si evolutzii. Ca deh, asta mi'e priceperea.

Pornind de la asta, am ajuns sa citesc despre topologie. Si despre faptul ca topologia demonstreaza, printre altele, ca in orice moment exista un loc pe Pamantul asta unde nu bate vantul. Si despre topologie again. Ceea ce va doresc si Dvs.

Pe urma despre noduri. Pe urma m-am uitat si la poze. Si pe urma despre teoria grupurilor, un pic de istorie. Si asa am aflat legatura dintre Karl Marx si grupuri, in viziunea vamesilor americani.

Ceea ce, inca o data, va doresc si dumneavoastra.

PS: Si tocmai mi'am reamintit ca Nicusor Dan, unul din cei cu care m'am vazut la nunta lui Ioanid, a fost unul din olimpicii nostri de exceptie. De doua ori medalie de aur, cu de doua ori 42 de puncte din 42 de puncte posibile. Ca si fratii Moroianu: Andrei si Sergiu (Sergiu era si el la nunta). Andrei a luat si el de doua ori punctajul maxim. Sergiu si el o data.

Mda. Chapeau. Those are the heights, my friends. These are the really great Romanians.

:)



9 comentarii:

Anonim spunea...

Cind Zoe a disparut vreo 3 zile la Cluj in very late '70s, pedeapsa a fost desfiintarea Institutului de Matematica, a carui directoare era, ca odioshii s-au enervat ca 'un salariat poate lipsi de la interprindere si aceasta nu stie unde poate fi el/a gasit/a'. Majoritatea 'salariatilor' a parasit romania si s-au dus in masa in SUA. Eu cunosc pe multi dintre ei si sint profesori universitari in diferite uni americane. Gindeste-te la diferentza: matematica romaneasca a fost sever decapitata. Cine sa ii mai invetze mate pe copii si pe studenti, cind ai gonit aproape toate megacreierele matematiciene din sistem? Bonus: Zoe s-a luptat sa gaseasca de lucru fiecarui matematician ramas pe drumuri si sa ajute pe fiecare dintre cei care au dorit sa plece sa primeasca pasaport. Banuiesc ca nu ai vazut la TV, in 1990, pe citiva dintre matematicienii ramasi in Romania, care au venit pe ecran sa o apere si sa povestesca cum s-a purtat ea cu ei, ca shefa, colega, etc. Un nume care poate confirma: Dan Timotin, dar preda in Franta; alt nume: Vlad Bally, dar preda in Franta. Etc.

Turambar spunea...

Dan Timotin imi spune si mie ceva.

Si da, stiu ca echipa de olimpici americani este pregatita de un fost olimpic roman si ca si asta are legatura cu ascensiunea USA in ierarhia olimpiadei internationale de matematica.

You know what? Frunzarind prin olimpicii romani, am dat si peste un Dan Voiculescu, pe la sfarsitul anilor '60. Stiu, stiu, nu are nici o legatura. Dar asa, ca ironie fonetica, mai ales in zilele astea, cand se pune din nou in presa subiectul colaborarii sale cu Securitatea.

:)

Dan Selaru spunea...

Ca s-a terminat cu scoala romaneasca din Romania de matematica nu e un lucru nou, mai sunt urme de normalitate care se sterg si ele. S-a mutat ce era dar vom vedea ca la un moment dat nici n-o sa avem ce sa exportam. Atunci o sa fie trist.

Anonim spunea...

Despre olimpicii români: does anyone know the whereabouts of Andrei Paraschivescu (possibly Stanford)?
tnx.
A.

Anonim spunea...

Dan S. - tu esti FYT, cu care am avut io azi un schimb de mingi?

Turambar spunea...

:yes: At least one of them, ca e un blog colectiv, din cate am intzeles.

Shi zicetzi ca v'atzi certat? V'atzi dat la oase? Argumentele v'au curs pe tample?
:)

Anonim spunea...

Turambar - Nu, NU, DIN CONTRA. A fost cel mai civilizat schimb de comments cu putintza. Domnul a fost un gentleman, eu am fost o doamna. Si el, fara fitze, ca unii de-i shtim noi. Simplu, barbateste, CI-VI-LI-ZAT.
Dar inteleg total speranta ta sa ne fi caftit. Si io as fi sperat la fel, in locul tau. Si chiar al meu. De amuzament. Din superficialitate gregara.

Anonim spunea...

Un articol onest despre scoala romaneasca de matematica gasiti aici:

http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=88&cmd=articol&id=2489

Autorul articolului este prof. univ. Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic romanesc de matematica.

Enjoy!

topitop

Anonim spunea...

In ultimii ani s-a ocupat de "lotul olimpic" al USA, Titu Andreescu (vezi in paragraful Response de
aici
), dar din cate stiu eu, el nu este un fost olimpic. Era un student de 7-8, care copia la examene in anii '80, ceea ce era o raritate!