sâmbătă, 26 iulie 2008

Huxley again

You never see animals going through the absurd and often horrible fooleries of magic and religion... Dogs do not ritually urinate in the hope of persuading heaven to do the same and send down rain. Asses do not bray a liturgy to cloudless skies. Nor do cats attempt, by abstinence from cat's meat, to wheedle the feline spirits into benevolence. Only man behaves with such gratuitous folly. It is the price he has to pay for being intelligent but not, as yet, quite intelligent enough.
Aldous Huxley, Point Counterpoint

Puteti citi despre Aldous Huxley aici. Ma rog, sunt si alte surse mai limpezi la creier si mai elaborate decat Wikipedia, dar uite ca mi'a intrat rutina cibernetica in sange.

Cititi si despre familia Huxley. Una din marile familii de intelectuali britanici, calarind saua dintre secolul 19 si secolul 20. Fondatorul, buldogul lui Darwin, Thomas Huxley. Are Stephen Jay Gould un articol miscator despre perseverenta si fidelitate si tenacitate si dedicatie parentala, povestind despre sotia acestuia, despre cum s'au cunoscut in Australia, cum l'a asteptat, cum s'a luptat cu viata si a navigat prin viata cu putere, ca o adevarata stapana victoriana.

Pe urma, nepotii. Unul, Julien, mare biolog la randul lui, pe urmele bunicului. Celalalt, Aldous, stalp de referinta ale literaturii secolului XX.

Concluzia? Cu ce sa ramanem in cap? "It is the price he has to pay for being intelligent but not, as yet, quite intelligent enough."

:) Nu va uitatzi asha urat la mine, stimatzi creshtini ortodocshi de rit latin conservator. Nu am spus'o eu. Englezul e de vina. Eu doar transmit cuvantul domnului. Domnului Aldous Huxley.

:)

7 comentarii:

Anonim spunea...

Bine ca sunteti voi destepti... Tu si Huxley.

Anonim spunea...

anonymous - io plec acu' la o paranghelie, afara din Bucuresti si sint de bonne humeur. Asa ca iti zic: nu mi se pare DE LOC ca ce spune omu asta aici, la acest post, are legatura cu tine sau cu mine. In sensu: voi sinteti prosti si io+Huxley destepti. Fii vesel/a! Give it a rest. Lasa bila sa rasufle si scoate toxina.
Pa. Capu' sus!

Turambar spunea...

lol. shi carele va sa zica te simtzi cu musca pe caciula. nu te simtzi destul de deshtept shi de inteligent. shi atunci apelezi la arma prostului: resentimentul.

nasol. nasol de stadiul dumitale de evolutzie spirituala, esoterica shi morala. vezi ca te bate doamne - doamne, ca shi la el in cartea sfanta pizma e un pacat de'ala mare, pasibil de cazan.

vera, da'te asha un pic intr'o parte, sa'i dau o rafala de agheasma de busuioc dupa ceafa, sa nu prinda microbi de pe'aici de pe blogul asta satanist...

:)

Anonim spunea...

Vai, aceste cuvinte ne doare... ca sa continui seria de cuvinte de duh.

Altfel da, nu ma simt destul de inteligent. Si tocmai de aceea imi place sa ma joc cu armele prostilor. Am o colectie intreaga: o parte din arme sunt mostenite de la parinti, altele sunt d-abia cumparate din carrefour, d-astea postmoderniste.

Insa n-am niciun fel de traire religioasa sau atee. Le detest in egala masura pe ambele. Mint. Detest mai mult trairile atee. Habar n-am de ce, chestie total irationala. S-ar putea sa aiba o legatura cu certitudinile majore pe care le aveti in viata si la care eu n-am acces. Va invidiez (ha, o alta arma a prostului)! N-am acces nici la trairile oamenilor cu certitudini religioase, dar parca certitudinile voastre sunt mai puternice si mai destepte decat ale lor. Huo!

Turambar spunea...

in privintza gradului de deshteptaciune, permite'mi sa nu ma pronuntz decat cu cuvintele altora (deshi, in particoler, am shi eu parerile mele care mi le exprim in oglinda shi ma mandresc cu ele).

insa in privintza gradului de certitudine a convingerilor, aici ai dat'o in bara rau de tot. stimatzii certutinologi creshtini (si religioshi, in general, ca sa nu ignoram certitudinea islamica, budista, mozaica si alte certitudini foarte certe) sunt foooarte certzi shi siguri in privintza felului in care se invarteshte lumea, cum trebuie sa se imbuce cele noua sfere celeste, la cate grade trebuie sa se zvarcoleasca ereticii in cazan, inclusiv my humble self, si in general tot soiul de certitudini de'astea foarte sigure, inclusiv cate kilograme are carnea macra de inger shi catzi bucalatzi de'astia in curul gol si cu arcul pe umeri incap pe varful unui ac.

deci ma lashi. deci nu'mi vorbi de certitudinile oamenilor religioshi, ca am tot avut parte de ele pe parcursul existentzei mele pacatoase. ca sa nu mai vorbesc de toate certitudinile de care au avut parte altzi amaratzi, de'a lungul secolelor de certitudine violenta.

deci ramane cum am stabilit. deci ma lashi... :(

Anonim spunea...

Vad ca te-ai deprimat, asa ca te las...

Anonim spunea...

Ba Turi, citeste ma si tu "Geniul si zeitza" a lui Aldous Huxley si-ai sa vezi si tu ce-seamna viatza da om da stiintza adevarat, nu da sociolog.