marți, 29 iulie 2008

Been there, done that

Deci sa nu v'aud. Deci ciocul mic shi joc de parlamentari, cu manutzele prin nas shi prin alte orificii proprii shi personale. Deci daca zicetzi ceva de rau de Batman: The Dark Knight, suntetzi nishte nashparlii mai nasoi decat aia care scobesc in nas cand voteaza.

Pana acum, luam partea filmului asa, din principiu, pentru ca imi place Batman, desi nu rezonez cu ce deseneaza astia acum prin comics - epoca de aur ramane pentru mine cea a anilor '70 - '80, pana in The Dark Knight Returns.

Insa acum l'am vazut. Si acum chiar pot vorbi in cunostinta de cauza. And you know what? Desi m'am dus cu inima stransa, ca pe vremuri la Matrix, usor-usor am rasuflat usurat: chiar e cel mai bun din serie pana acum. Punct. (Except that stiupid chainsaw voice they gave to the Dark Knight).

Pe bune. Am citit ceva Batman la viatza mea, e personajul meu preferat de benzi desenate, I really care about his fate. Si soarta lui, de data asta, e in maini bune.

Totul pleaca de la scenariu. Un scenariu shnur. Grim, convolute, realistic, fara nici un faux pas. Facut de Nolan & Nolan (unul din ei, regizorul, of course; celalalt most probably frati-su - mi'e lene sa verific). Baietii aduc un tribut subtil uneia din sursele principale de inspiratie: benzile desenate ale lui Loeb & Sale de la inceputul anilor '90 - The Long Halloween & Dark Victory. Unul din comisarii omoratzi de Joker se numeste Loeb. Cine stie, cunoaste. And modesty prevails, of course.

Al doilea element al succesului: montajul. Strans. Nervos. Dar nu prea. Nu cade in MTVisme gratuite.

Si al treilea: actorii, of course (regizorul nici nu se pune, nu? :). And guess what? Chiar nu e hype talk de marketing de Hollywood. Chiar e pe bune. Heather Ledger intr'adevar face rolul vietii sale (no pun intended: Dumnezeu sa'l odihneasca) si creaza the definite Joker. Jack Nicholson e un biet patetic isteric pe langa el. Ledger il face rau, mechant, evil, ilogic. Exact ce este the Joker in the best of the series. Alea needulcorate.

V'am spus: m'am dus cu sufletul strans la film, ferm convins ca va fi o semi-apa de ploaie umflata de mancatorii de marketing. Si, din fericire, nu a fost asa. The best Batman yet.

Duceti'va. Nu o sa va para rau. Dar mai inainte, cititi Batman: Year One. Pe urma Batman: The Long Halloween. Pe urma Batman: Dark Victory. Pe urma, of course, The Dark Knight Returns, the definite Batman series. Si, la sfarsit, ca sa il intelegetzi pe The Joker: The Killing Joke and Arkham Asylum.

Le'am cam spus pe cele mai bune, nu? :p

2 comentarii:

Realitatea lui Petria spunea...

Nu mor dupa asa ceva.

mihai spunea...

http://www.rekino.ro/2008/08/02/everything-is-wrong-the-dark-knight/