duminică, 29 iunie 2008

Regele Solomon nu face rating

Stiti cum spunea regele Solomon, in pauzele sale de babardeala, cand lasa haremul sa-si revina si-si intra in pielea de intzelept? "Si tu ai dreptate, si tu ai dreptate..."

Si presa are dreptate ca nu trebuie sa fie legitimata si ingradita si incorsetata in legi tampite, pasibile de control si manareala politica.

Insa si baiatul asta de aici, Cristian Banu, catindat de frunte in Sectorul 5, unde a rupt matza in patru in fatza lu Vanghelie, liberal cu tichie de margaritar si cu apucaturi reglementatorii, cum ii sta bine liberalului minimalist :), are un pic de dreptate. Mai multa. Destul de multa. Prea multa. Liberalii nu ar trebui sa aiba atat dreptate in acest stat mioritic post-FSN. Nu se cade. Unde va trezitzi, ba liberalilor?

Mama voastra de jurnalisti setosi de sange ieftin si tabloid :(

I'auzi, i'auzi:

"Mass-media este cel mai bun exemplu de libertate prost înţeleasă. Comportamentul ei nu este cu nimic diferit de cel al cocalarului care dă pe Guţă la maxim “ce vrei frate, e treaba mea ce fac”, a ciumpalacului care îşi parchează maşina blocând circulaţie “ce vrei bă, e strada lu’ tac-to? Nu bă, e a lu’ măta!”. Din păcate însă, libertate fără responsabilitate nu există.

Poate cea mai bună analogie o reprezintă o fabrică de mezeluri. Tot o organizaţie privată, orientată spre profit. Clienţii acesteia cer parizer, muşchiuleţ, costiţă. Numai că, în loc de asta, ei primesc o pastă MDM cu iz de usturoi şi afumătură, muşchiuleţ cu salmonella şi costiţă cu stafilococ. Vă imaginaţi ce linşaj mediatic îl aşteaptă pe acel patron?

Este exact ceea ce fac instituţiile mass-media de la noi. Nici un mezel oferit de ei nu este neinfestat sau parazitat de E-uri cancerigene. Nici unul. Şi mă tem că nu este o generalizare forţată, ci o realitate tristă. “Asta cere publicul!” este placa recitată de fiecare dată. Pe dracu! Publicul cere parizer, nu pastă MDM. El cere muşchiuleţ, nu salmonella. Este responsabilitatea mass-mediei să respecte o minimă igienă intelectuală. În loc de asta, ei invadează spaţiul public cu un noian de non-ştiri, în vreme ce informaţiile relevante nu sunt disponibile. Publicul vrea ştiri şi consumă ce i se oferă, ajungând să creadă că asta este normal. Da, tabloidele înfloresc oriunde. Dar Bild este dublat de FAZ, Daily Star de Telegraph sau Guardian, Ici Paris de Le Monde… La noi toate televiziunile au ajuns acum să se bată pe publicul lui Dan Diaconescu, iar ziarele pe cel al Libertăţii."

Restul aici. Food for thought, mates. Food for thought...

11 comentarii:

Anonim spunea...

Nu m-am referit pana acum la el da...
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/810010/Cazul-fetitei-mama-schimba-legile-in-Romania/
Si o intrebare simpla: Daca presa (cu toate bubele ei in cap) nu vorbea cazul ca atare exista sau nu? Care sunt institutiile statului din imaginea asta? Sunt cele din Germania, Franta sau mai stiu eu ce stat? Sau alea din Romania? Ai!? Aud?? Unde sunt ele? Aud?? Ce fac ele??? Aud???
Tema de reflectie sociologica: relatia dintre mass-media si restul societatii...Fara clisee, fara urlete, sincer si direct.
Spor...

Turambar spunea...

Ai dreptate. Cealalta fatzeta a medaliei. Insa pentru un asemenea caz fericit ("fericit" in sensul de corectare a unei nedreptatzi, gratzie insistentzei cainelui de paza presa), cate cacaturi jenante, cate transmisii de la palatul lui Becali, cate glorificari de stiluri de viatza nashpa, cate topoare inutile in cap, cate patetisme borate trebuie sa inghitzim?

Cum spui tu: fara clishee, fara urlete. Ce spui de asta?

Anonim spunea...

http://morar.catavencu.ro/2008/06/25/televiziune-cu-si-pentru-cretini/
Da, asa e...Dar se pare ca nu numai pe la noi (fara centrisme stupide). E facil (nu usor) sa arunci totul exclusiv pe paznicul, cainele sau secretara numita jurnalisti/presa. Poate ca e un “pret” al presei -la trei imbecilitati si facaturi de tipul asta baietii cu banii te mai lasa liber sa spui si alte povesti, sa mai variezi “meniul”. Dar atentie, nu prea poti comanda tu masa ca nu platesti tu consumatia, clar?! Banii vin din alte parti, alti decid cum se misca ei...cam asa ceva. O observatie si basta: Din imaginea de mai sus, din pacate, nu au lipsit numai institutiile statului ci si o puzderie de alte organizatii sau “fantome” importate (ca dau bine, sunt necesare) care fac orice (de pilda au grija de altii...cica!) dar numa` ce trebe nu fac (si asta de ani de zile)...dar asta e o alta pove` care ar mai elucida un pic relatia de mai sus.
Deci eu nu mai zic nimic ... sa mai comenteze si altii..care sunt suparati pe presa.
Spor...vine iar caldura

Turambar spunea...

Damn it. Ai dreptate, ma belle, ma brune. Iar vine caldura, iar vine ziua de luni. Iar sunt in intarziere cu chestionarul. Maine la 11 jumate trecute fics ma vad cu clientul, sa-l discutam, si chestionarul inca asteapta rabdator sa ma apuce pofta de munca.

Iara noi murim de soarta presei. Aia carele... Da' mai bine nu zic, ca iara ma enervez. Ia mai da'i in soarta mamii lor de pitzifelnici si sa discutam despre lucruri mai importante din viatza.

Ce zici: extensiile lactofore sunt un subiect suficient de semnificativ pentru caldura asta mare?

:)

Anonim spunea...

omul le zice! da' nu e el... ;-) nu e cristian banu ala de la primarie (http://www.banucristian.ro) ci asta: http://www.cristianbanu.ro.

;-)

Turambar spunea...

Andras, multumesc de indreptare. Habar n'aveam ca sunt doi eroi diferitzi de film :)

Anonim spunea...

Greşeal matale mai e cum mai e, dar în campanie din două în două zile mă sunau ziariştii ba de-o invitaţie la emisiune, ba de un interviu, ba de-o declaraţie...

Turambar spunea...

Si, pana la urma, ai castigat alegerile, sau te-a batut Vanghelie cu cureaua de la Firefox?

lol. Scuze pentru confuzie. Promit sa nu mai votez niciodata cu cei pe care nu-i cunosc :)

Anonim spunea...

Mi-a luat caii de la bicicletă :P

Să înţeleg că dacă mă hotărăsc să candidez trebuie să te cinstesc, ca să ne cunoaştem mai bine ;)?

Turambar spunea...

cred ca trebuie sa ma cinstesti si chiar daca nu te hotarasti sa candidezi. cum spuneai: sa ne cunoastem mai bine. sunt o persoana modesta. aditza bea lagavulin, de'ala de 16 ani. eu, in tzaraneala mea non-conducatoare, ma multzumesc si cu un mizilic de laphroaig de 10 ani. ca sunt un baiat de la tzara... :)

Anonim spunea...

S-a marcat. Până ajungem să ne vedem, unul virtual. Cheers ;)