miercuri, 2 aprilie 2008

Prezenta la vot, cu varsta

Așa s-au întâmplat lucrurile la Europarlamentarele de anul trecut, din toamna lui 2007.

Evoluția prezenței la vot, an cu an (medie mobilă de 5, să se vadă graficul mai bine)

Courtesy of CCSB. And of my little 10 fingers.

PREZENTA LA VOT



AFINITATE (100 = afinitate medie)

6 comentarii:

Anonim spunea...

păi exact ăia la 60 şi ceva, pensionaţi mai de curând, care se plictisesc acasă, văd c-au dus greul...
au votat pentru viitorul lor :)
mai putem interpreta şi ca realizarea de către tineri a faptului că toţi politichiştii sunt o apă ş-un pământ :)

Anonim spunea...

Ca sa fie si mai relevante artrebui introduse si cifrele din alte tari eurpene (tot la euro parlamentare).
Desi alegerile europene nu sunt chiar asa de reprezentative pentru comportamentul electoral al romanului, graficele sunt un pic triste.

Turambar spunea...

@ ametitul: se vad trei praguri clare de schimbare de directie / viteza:
- 30 ani (nu mai scade, incepe sa creasca) - de-abia de pe aici incepem sa vorbim despre interesul fata de politica. asta se vede si in alte sondaje
- 50 - 55 ani: incepe lumea sa iasa la pensie. participarea la vot creste
- 70 - 75 ani. incepe lumea sa n-o mai tina picioarele si sa nu mai poata sa mai iasa din casa / sa nu mai aiba chef. participarea scade continuu.

Nivelurile si evolutiile astea sunt strans legate, in cadrul populatiei active, si de ponderile de emigrare. Din alte sondaje stim ca majoritatea celor care sunt plecati la munca in strainatate (Italia, Spania, etc) sunt in categoria 20 - 49 ani. Asta, dupa cum puteti observa, se vede si din grafic. Cei care sunt in strainatate nu pot, din motive logistice, sa voteze. Si atunci apar ca nu s-au dus la vot in graficul nostru :) Combinat cu interesul mai scazut fata de politica de pana in 30 - 35 de ani, se leaga. Lumea pana atunci are alte treburi.



@ ipo: Din pacate, din alte tari nu am. Folosim datele pe care le avem la dispozitie. Orisicum, faptul ca le pun pe Internet e o exceptie. De regula, lumea nu pune asa ceva.

Intr-adevar, la locale va fi o alta logica motivationala decat la europarlamentare, concretizata intr-o cu totul alta rata de participare la vot. Insa, per ansamblu, estimez ca forma graficului, chiar daca translatata inspre sus, spre proncente mai mari, nu se va modifica prea mult.

Vom trai si vom vedea. Mai sunt doua luni.

Anonim spunea...

Varful de participare la vot e generat banuiesc din plictiseala :)
Mi-as dori ca persoanele active, cei intre 25 si 50 de ani, sa fie varful curbei. Ca doar nu votezi la 60 de ani pentru viitorul copiilor. Ca poate esti certat cu ei sau vrei sa-i iei la misto!

Turambar spunea...

ipo, lasa visele. nicaieri, in nici o tara, nu o sa vezi tinerii interesati de politica. de distractie, de sex, de munca, de capete in gura, de exprimare violent-ideologica (vezi legionarii, comunistii sau fascistii, de ex., cu priza la tineret, sau mai nou, PNG-ul) - da.

insa de interes intr-ale politicii, care inseamna compromis si chitibusareala, nu. de la 30 de ani incolo. asta este viatza. face it, mate. face reality. don't live in fantasies.

Anonim spunea...

Mie-mi spui? La 28 de ani, dupa ce n-am lipsit la niciun vot, la europarlamentare am stat acasa. Nu de lene.