marți, 29 aprilie 2008

Just like us

In Borneo, oamenii de stiinta numiti si specialisti au descoperit ca urangutanii folosesc instrumente si apucaturi omenesti in mai mare masura decat se asteptau ei.

Creatzionistilor, spunetzi ceva sa ne dam pe spate de ras. Explicati-ne din punct de vedere biblic, va rugam frumos. Uimiti-ne cu ingenuitatea voastra.

:)

===================
http://www.gandul.info/distractia/in-borneo-urangutanii-inoata-si-pescuiesc-cu-tepuse.html?8006;2592715

PREMIERĂ Până acum se credea că maimuţele nu folosesc unelte pentru a vâna

În Borneo, urangutanii înoată şi pescuiesc cu ţepuşe

29 APRILIE 2008

În Borneo, urangutanii înoată şi pescuiesc cu ţepuşe

În Borneo, pe insula Kaja, oamenii de ştiinţă au rămas uimiţi după ce au văzut urangutani înotând şi vânând peştii cu ţepuşe, activităţi considerate până acum ca fiind prea “specializate” pentru ca primatele să le stăpânească, informează publicaţia britanică The Times. Cercetătorii au fost de-a dreptul şocaţi să vadă că un urangutan poate traversa înot un râu pentru a ajunge la fructele preferate. Până acum, se credea că urangutanii nu înoată.

În plus, specialiştii în conservarea faunei au fost de-a dreptul surprinşi să vadă cum un urangutan îşi alege o creangă şi, agăţat într-un echilibru precar de un copac, se apleacă deasupra apelor râului şi vânează peştii, pentru a se hrăni. Este pentru prima dată când un urangutan a fost surprins folosind o unealtă pentru a vâna. Specialiştii cred că aceştia au văzut localnicii pescuind şi, nefiind capabili să copieze pe deplin această acţiune, au improvizat, folosindu-se de crengi de copaci. Aceştia au mai observat şi că urangutanii au înţeles că este mai simplu să fure peştele prins în undiţele pescarilor neatenţi decât să îl vâneze. Urangutanii din Kaja sunt “reabilitaţi”, adică au fost eliberaţi în sălbăticie după ce au fost salvaţi din grădini zoologice şi case particulare.

Acest comportament neobişnuit a fost surprins în fotografii publicate în volumul “Gânditorii din junglă”, scrisă de Gerd Schuster, Willie Smits şi Jay Ullal, de la Asociaţia pentru Supravieţuirea Urangutanilor din Borneo. Fotografiile sunt primele mărturii că urangutanii, consideraţi a fi pe locul doi după oameni în ceea ce priveşte inteligenţa, pot folosi unelte pentru a vâna. Urangutanii trăiesc în Borneo şi Sumatra şi sunt în pericol de dispariţie, pe măsură ce habitatul lor este distrus. (A.I.)

7 comentarii:

Anonim spunea...

acum depinde ce înţelegem prin evoluţie.
aş putea paria că urangutanii nu defrişează pădurile care îi hrănesc...

___ spunea...

Eu cred ca D-zeu a hotarat ca de-abia acum suntem pregatiti sa descoperim ca si animalele pot fi inteligente. :P

Turambar spunea...

Ma habotnicule ma. Ma cu crucea la biologie ma. Mai sectant mic si harnic.

:) :rofl:


:) Txs for that music tip. O sa il caut. Intr-adevar, imi place Tolkien. A Elbereth Gilthoniel o selevra penna miriel :)

Dinny spunea...

Sper ca accepti si parerile diferite de ale tale...:D dar te citesc de ceva timp si cu atatea posturi pe tema asta m-am hotarat sa-mi spun si eu parerea. Nu e ea originala, dar nici evolutionismul sustinut de tine nu e :P
"Exista doua teorii cu privire la originea omului: unii spun ca se trage din maimuta, altii ca a fost creat de Dumnezeu. Se cearta grozav. Parerea mea este ca gresesc si unii si altii: cei care cred ca oamenii se trag din maimuta se trag cu adevarat din maimuta si alcatuiesc o rasa aparte, distincta de cea a oamenilor care stiu si cred ca au fost creati de Dumnezeu." [citat din Steinhardt, dar si el l-a preluat de undeva, nu mai stiu de unde].
Just my opinion.

Turambar spunea...

It's a deal then, mate: ne vedem de partea cealalta. Eu zic ca pe post de mancare la rame. Tu zici ca pe post de carburant la cazanu lu dracu (ca in rai nu am nici o shansa sa ajung, nu? nu corespund deloc cu fisa postului de inger bleg :) )

therefore ashteptam, mate. pana atunci, we agree that we do not agree and we read each other.

maimutza mica shi habotnica, ce ishi neaga animalitatea bestiala si cauta mantuirea in hrisoave ... :) :p

Dinny spunea...

Nope, nu-mi neg nimic, din contra; incerc doar sa devin ceea ce sunt caci "orice om este mult mai mult decat ar fi daca ar fi doar ceea ce este"

mantuirea nu cred ca e in carti, dar ele sunt la fel de bune ca si orice alta sursa de indrumare pentru a-ti gasi propiul drum spre mantuire

o sa fim -pe de o parte-si pe post de mancare la rame pana la cea de a doua judecata [aia finala de la sfarsitul timpurilor] si-pe de alta parte-sper sa nu fim pe post de carburant; oricum nimeni nu poate stii cine pe unde ajunge ;)

Dinny spunea...

Faza cu "inger bleg" imi aduce aminte de un pasaj din "Despre ingeri" de Plesu -carte care e destul de pe langa subiect de altfel, in afara de cateva idei printre care si urmatoarea-si anume ca din pacate noi confundam ingerii cu niste "produse de cofetarie", sunt sigura ca intelegi ce vreau sa spun. ;)