miercuri, 23 ianuarie 2008

Robert Capa

Zilele trecute am cumparat niste carti de la o librarie in engleza (cea de care vorbeste Claudiu aici). Vanzatorul, amabil, mi-a dat si un catalog, pentru ca m-a vazut frunzarind mai multe albume foto. De-abia acum am gasit timp sa ma uit pe el. Printre multele albume prezentate, imi cad ochii pe o fotografie. Aceasta:



O fotografie luata la cald, la debarcarea pe plaja Omaha. Citez din prezentarea de pe site-ul unde am gasit fotografia: "One of the first pictures to be released on D-Day shows a G. I. edging toward Omaha Beach during the Normandy landings. Capa went in with the first wave and turned around to photograph the soldier in the surf."

Robert Capa
. Unul din marii fotografi, pare-se, ai lumii acestea crude si expresive. A fotografiat razboiul civil din Spania, debarcarea din Normandia, eliberarea Parisului. A murit precum a trait: calcand pe o mina anti-personal.

Robert Capa. They don't make them like that anymore. May he rest in peace.

4 comentarii:

Anonim spunea...

geniala fotografia indeed

Turambar spunea...

yup. impactul cel mai mare e in context: e vorba de debarcarea pe Bloody Omaha, unde valurile erau rosii de sange si unde a fost un adevarat macel. in aceasta situatie, sub heavy fire sa stai sa faci poze, e de foarte admirat.

e si o parte de ironie a vietii in toate astea: a avut curaj, a facut poze under heavy fire, pe urma a dat filmele la developat si un pulache de pushtan de 17 ani le-a stricat, a pus prea multa solutie si a busit marea majoritate a fotografiilor. doar vreo 10 cadre au scapat, shi alea blurred.

:(

Anonim spunea...

da,... e drept ca e dureros ca dupa tot chinul si curajul necesar, pozele sa fie "mucite"... dar la fel de adevarat e ca asa blurred au poate mai mult farmec. Pacat mare, intr-adevar, de restu'.

Turambar spunea...

Alte vremuri, alta carne de oameni. Nu mamaliga post-modernista si consumerista a noastra, care sta pe puf shi moare de ennui. :(