vineri, 11 ianuarie 2008

Pentru Cristi, cu tristete

Pentru Cristi si pentru seara aceea in care s-a suparat pe mine, pentru faptul ca I've just spoke my mind si nu am fost ipocrit. M-a facut legionar. Ironia sortii: eu si legionar. Ha! Baba si mitraliera...

Dar cu tiganii, Cristi, chiar e o problema, si putem noi sa facem toate discriminarile pozitive din lume, ca tot o problema va ramane.

Cu tristete,
un anti-legionar si anti-tigan

Courtesy of Romania Libera

=============
Ziaristi agresati de romi
Daniel Tanasuc
Vineri, 11 Ianuarie 2008

Mai multi reporteri ai unor ziare si televiziuni centrale au fost la un pas de a fi linsati de romii din satul vasluian Teisoru, in noaptea de miercuri spre joi. Reporterii se dusesera in acel sat, in care peste 90% din locuitori sunt de etnie roma, pentru a afla cum de a fost posibil ca o fata de 21 de ani sa-si ucida cu foarfeca pruncul abia nascut. Simtind ca pot aparea probleme, o data cu reporterii s-au deplasat in Teisoru si agentii postului de politie Puscasi.

Ce a urmat este greu de inteles. La casa lui Ion Onila, bunicul criminalei Florina Lucia Refiga, se aflau rudele acesteia, care, la vederea jurnalistilor, au inceput sa dea semne de enervare acuta. Inarmati cu bate si sape, romii au navalit spre reporteri. "Am mers, impreuna cu doi colegi de la Antena 1, la Teisoru pentru a afla ce parere are familia cu privire la acest caz. Nu ne-au lasat sa le spunem ce vrem, cine suntem, nimic. Au inceput sa urle ca apucatii. Cred ca indiferent cine ar fi venit la poarta lor tot asa reactionau", a declarat Catalina Vieru, unul dintre reporterii agresati.

"Era bezna ca in mormant pe drum. Nici nu stiai daca cel de langa tine este coleg sau localnic. Efectiv, parca rasareau din pamant", a mai spus Catalina Vieru. Declaratiile acesteia sunt completate de reporterul Antena 1 Vaslui, Ionut Balaban. "N-am apucat sa filmam nimic. Ca din pamant, s-au adunat cu bate si topoare. Ne-am urcat in masina. La intoarcere, am oprit si, inca in sat fiind, eu si cu un coleg ne-am dat jos din masina deoarece unul dintre noi si-a dat seama ca a pierdut telefonul mobil. Cand am ajuns in dreptul scolii din localitate, am vazut, sau mai bine zis am auzit, pentru ca afara era bezna, urlete amenintatoare: Care esti? Stai, ca te omor! etc.

Cum gloata se afla intre noi si masina, am luat-o de-a dreptul prin curti, prin gradini, pana am ajuns intr-o padure. Dupa ce am scapat de urmaritori, la un moment dat chiar ne ratacisem, nici nu mai stiam unde ne aflam. Intr-un tarziu, am dat de masina colegilor nostri, asta datorita faptului ca politistii care ne-au insotit au avut inspiratia sa porneasca sirena", a declarat reporterul.

AUTORITATI
» Sanctiuni
Ieri, seful postului de politie Puscasi, agentul principal Cornel Pricop, a spus ca mai multe persoane vor fi amendate pentru tulburarea ordinii si linistii publice. "Chiar nu mi se pare corect ce au facut oamenii aia, s-au comportat ca niste barbari", a declarat Cornel Pricop. Acum o luna de zile, in acelasi sat a fost injunghiat un reporter american, Chuck Todaro, care venise sa faca o documentare despre tiganii din Romania.

2 comentarii:

oceania spunea...

problema cu tiganii e ca nu reusim sa-i integram de nicio culoare. si-apoi nu cred ca e nimeni impotriva tiganilor ci impotriva comportamentului lor aberant.

Turambar spunea...

Problema cu tiganii este ca nu vor nici ei sa se integreze, sa-si asume valorile / normele de vietuire pe spatiul asta multi-milenar carpato-danubiano-pontic de daci, de unguri, turci si de tigani.

joke aside, sunt inca prea patrunsi de feudalitate. relatii personale, nu institutii. recurs la violenta. tribalism. refuzul educatiei. refuzul economisirii. consum ostentativ. refuzul de a munci. valorizarea puscariei ca ritual de trecere la maturitate pt barbati (nu toti, dar practica destul de raspandita).

mai e mult pana departe. si, pe parcursul generatiei noastre si a copiilor nostri, ne vom confrunta cu un diferential demografic care va agrava aceasta situatie. kosovo, prieteni, kosovo... :(