miercuri, 24 septembrie 2014

Această normalitate pe cale să se întîmple

Oamenii au un nas social foarte fin. Simt imediat cele mai delicate schimbări de opinie. Și, în consecință, își schimbă și ei opinia. E un proces care se alimentează singur.

Graficul de mai jos, evoluția ponderii celor care cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită, vorbește despre starea de nemulțumire / neliniște generală. E un grafic pe care vi l-am mai prezentat. E un indicator al deranjului social. În vremuri intense a sărit pînă aproape de 90%. În vremuri bune a scăzut chiar pînă la 40%. În general, nivelul de 50% e considerat a fi unul decent, un semn de mulțumire.

În momentele de alegeri, cînd oamenii simt că se apropie o schimbare, sau imediat după, cînd aceasta tocmai s-a întîmplat, indicatorul punctează prompt. Mărturii sînt toate crestăturile în V din el pe parcursul timpului, aproape toate întîmplate cu ocazia alegerilor.

Și acum lumea simte că vine o schimbare. Că se schimbă o eră. Că scăpăm de cel care, timp de 10 ani, a generat numai tensiune și ură împrejur. Indicatorul scade pe zi ce trece. Temperatura supărării sociale scade. Un semn cît se poate de clar că vremurile sînt pe cale să se schimbe.



.

0 comentarii: