luni, 18 februarie 2013

De ce a câștigat Bǎsescu alegerile?

Cǎ tot a câștigat zilele astea Bǎsescu procesul împotriva lui Patriciu... :) Dintr-o lucrare care sper cǎ va fi în curând publicatǎ.

* * *

În cazul turului 2 al alegerilor prezidențiale din 2009 ne confruntǎm [...] cu douǎ momente distincte, cu douǎ jumǎtǎți, corespunzǎtoare celor douǎ sǎptǎmâni dintre tururi – iar unii, inclusiv autorul acestor rânduri, ar spune și corespunzǎtoare perioadei dinainte, respectiv de dupǎ apariția filmului compromițǎtor în care Bǎsescu este acuzat cǎ lovește un copil la un miting electoral.

Avem în prima parte o dominație clarǎ a lui Mircea Geoanǎ. De la palierul precedent de max. 25%, dinainte de turul 1, ponderea celor care considerǎ cǎ Mircea Geoanǎ va câștiga alegerile sare brusc la 40%, mǎsuratǎ în ziua de 27 noiembrie 2009, peste nivelul celor care înainte de turul 1 credeau cǎ Bǎsescu va câștiga alegerile (30% - 35%) și clar peste nivelul celor care în aceastǎ primǎ sǎptǎmânǎ continuǎ sǎ creadǎ cǎ Bǎsescu va câștiga alegerile în forma simplificatǎ Geoanǎ vs Bǎsescu, de doar 25%, sub palierul cu care ne obișnuise înainte de turul 1 de 30% - 35%.

Deci Geoanǎ câștigǎtor, Bǎsescu perdant. Același lucru se vede și în intenția de vot: Geoanǎ 25% - Bǎsescu 20%.

În schimb, imediat dupǎ lansarea filmului compromițǎtor, care a avut loc pe data de 29 noiembrie 2009, adicǎ în prima joi dintre tururi , lucrurile se schimbǎ radical. Pe tot parcursul urmǎtoarelor zile, din joia când a fost lansat pânǎ spre începutul sǎptǎmânii urmǎtoare, filmul a fost transmit pe posturile TV aproape non-stop, comentat pânǎ la sațietate, tot spațiul public de discuție a fost plin doar de acest subiect.



Rezultatul nu a întârziat sǎ aparǎ, însǎ nu a fost acela scontat de oponenții lui Bǎsescu. Bǎsescu crește în vot de la 20% joi la 23% luni la 26% miercuri, adicǎ înaintea serii cu dezbaterea televizatǎ!

De la 20% la 26% în regim de campanie, o performanțǎ puternicǎ, și foarte aproape de scorul de 28% obținut în final în turul 2 (sǎ nu uitǎm: discutǎm peste tot procente din total populație cu drept de vot, dupǎ ce am aplicat ajustǎrile de emigrație).

În timpul ǎsta Mircea Geoanǎ stagneazǎ în vot linie absolut constantǎ la 25! Geoanǎ nu crește în procente, Bǎsescu crește în procente, ǎsta da efect de campanie!

În plus, dacǎ analizǎm celǎlalt indicator, cel de percepție de câștigǎtor, observǎm o creștere și mai bine definitǎ a lui Bǎsescu, de la 25% în ziua filmulețului la 32 în ziua de luni, la 4 zile de difuzare a filmului, la 36% miercuri, înainte de dezbatere, în ziua de miercuri de altminteri graficul crescǎtor al percepției de câștigǎtor al lui Bǎsescu întâlnindu-l pentru prima datǎ dupǎ turul 1 al alegerilor pe cel al lui Geoanǎ.

În tot acest timp, Geoanǎ stagnase ori scǎzuze: 40% joi, 42% luni, 37% miercuri, 37% vineri, adicǎ dupǎ mult-hulita emisiune, când de fapt nu s-a întâmplat nimic, nu s-au modificat opinii, nu s-au mutat voturi dintr-o parte în alta, opțiunile de vot erau deja puternic cristalizate – așa cum demonstreazǎ și Costin Ciobanu în lucrarea sa de licențǎ de studii aprofundate pe aceastǎ temǎ realizatǎ în 2010 (Ciobanu, Costin, De ce a pierdut Mircea Geoană alegerile prezidențiale din 2009? Efectul dezbaterilor prezidențiale asupra comportamentului de vot, lucrare de dizertație, Master “Comunicare politicǎ, marketing politic și electoral”, București, Facultatea de Comunicare și Relații Publice, București, SNSPA, 2010)

.

11 comentarii:

Unknown spunea...

Haidi bre .. si zici ca vizita la Vantu a lui Geoana n-a avut niciun efect?

Someone spunea...

Pentru ca, dragul meu Turambar, ala a fost un subiect legitim de presa facut praf de niste moguli prosti care n-au nici cea mai mica idee, de fapt, despre ce inseamna presa, chestie care li s-a-ntors in freza in cel mai prost moment posibil (pentru ei). Si, cum se intampla de obicei, istoria se va repeta si in alte momente importante, tocmai pentru ca istoria are un simt al umorului complet irezistibil - la fel, o chestie pe care mogulii acestia plini de ei si de limbile inconjuratoare n-o pot pricepe.

Corson spunea...

Deci, cel mai bun agent electoral al Marinelului a fost, este si va fi exact inamicii lui cei mai vehementi.

Deci, asta e tare! Fraierii de moguli, nu spui cine, persoana importanta, rupe bani de la trusoul mostenitoarelor ca sa asigure mandatul inamicului de moarte.

Romania, mereu surprinzatoare!

traian spunea...

WTF Palada, scrii aici romane pentru fix 7 cuvinte " Fiindca a avut de-a face cu prosti" :P

Anonim spunea...

Filmuletul a fost prost ales pentru o tara ca Romania, unde in 4 din 5 familii pocnitul copilului este o metoda legitima de educare. Era un copchil iritant, isteric, nu o fetita cu zulufi si acadea. Este destul de clar ca roamanul mediu si-a zis, macar in sinea lui, ca ce mare branza ca i-a sters una, daca dracul ala facea galagie.
Sigur, e inadmisibil ca s-a intamplat asta, nu mi-e clar daca totusi Basescu trebuie sa piarda din ACEST motiv alegerile.

Adinel spunea...

Mai mult decat intrebarea lui Catalin de mai sus cred exista si alte tipuri de informatii care pot alcatui o imagine mai buna a influentei votulului din 2009 in afara celebrului filmulet cum ar fi genul asta de informatie. In plus, daca Basescu devenise omniprezent in media prin prisma filmuletului staff-ul lui Geoana intampina dificultati in a transmite un mesaj coerent, "80 de milioane de romani" fiind dovada ca Geoana nu mai intelegea ce tebuie sa spuna, iar mesajul lui nu mai avea impact nici macar in setup-uri grandioase/de forta precum cel de la Adamclisi - asta ca tot suntem in plin scandal cu "Valerica, un băiat performant". Lucrarea lui Costin Ciobanu este online?

Anonim spunea...

Dovada impotentei lui Geoana, dincolo de faptul ca a fost la Vantu. Cand nu ai o forma de control asupra propriei tabere, indiferent ca-i o adunatura ad-hoc sau ceva bine organizat, cu un plan, mai bine stai acasa.

Anonim spunea...

Eu sunt conspirationist si cred ca toti au fost santajati/intelesi intre ei.

rock60_70 spunea...

1.A fost o pseudoconfruntare intre Basescu si Geoana.Amandoi sunt oamenii americanilor si americanii hotarasera cine trebuie sa iasa presedinte.Rolul lui Geoana a fost de a-l elimina pe Crin Antonescu de la o eventuala finala cu Basescu.Daca imi aduc bine aminte,toate sondajele il dadeau castigator in turul doi pe Antonescu daca s-ar fi calificat.
2.Cu tot nocombatul si cu toate asa-zisele gafe,Geoana a iesit castigator.Oficial insa...

laurentiucat spunea...

erori in lant,tradari, implicari ale serviciilor, de toate ptr toti... de la eticheta lui iliescu si pana la teoria conspiratiei.

laurentiucat spunea...

la ce e buna statistica... http://www.dcnews.ro/2013/02/cum-arata-actrita-porno-standard/