sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Binecuvînteazǎ, Doamne, aceastǎ prostie fenomenalǎ

Deși nu am urmǎrit subiectul, fiind prins cu schiuri și Bansko și Plovdiv și Șopka salad, din ce miros cǎ se întîmplǎ, zilele acestea sîntem martorii unui rateu de PR de proporții colosale și fenomenale și chiar biblice, aș putea spune.

Biserica Ortodoxǎ Românǎ, în onor mǎreția sa conservator-tradițional-feudalo-medievalǎ, și-a dat cu tabla în cap, reușind sǎ comitǎ toate pǎcatele elementare de la manualul de “așa nu în moment de crizǎ”.

S-a oțǎrît, s-a bîzdîcit, s-a ofuscat, a fǎcut din țînțar armǎsar și a reușit contraperformanța sǎ ofere o expunere mediaticǎ sǎlbaticǎ unei situații – intenșii ar spune chiar “eveninent” – totalmente nefavorabile.

A murit un om. Iaca mare brînzǎ. A murit cel mai probabil un ateu. Iaca brînzǎ și mai și. A murit cel mai probabil un general. Din ǎia de generație Iliescu, aflat la sforile propagandistico-manipulatorii încǎ hǎ-hǎt din anii 60. Un pilon de nǎdejde al establishmentului sovieto-comunisto-ghereuisto-securist. Nepot de general care a venit cǎlare pe tancurile Diviziei Tudor Vladimirescu, pomenit-i fie numele în veci, pentru cǎ despre trǎdǎtori nu trebuie sǎ uitǎm niciodatǎ.

Un om sportiv, atletic, priceput, carismatic, cum îi șade bine agentului de influențǎ. Care acum, la moarte, a fǎcut ultimul bîldîbîc comunicațional, precum Cid-ul cǎlare pe cal chiar și mort. A bǎgat spaima în burgheji, acuma a bǎgat curentul electric în popi.

Iar ei, în marea prostia lor plinǎ de trufie și de emfazǎ de om cu burdihan și gușǎ și depline siguranțe ontologice, s-au trezit ca proasta în tîrg sǎ punǎ gaz pe foc și sǎ acorde o importanțǎ mai mare decît ar fi fost cazul unei situații – eveniment, ar spune intenșii – în care s-ar fi cuvenit sǎ meargǎ precum peștele pe burtǎ, precum crocodilul pe nisip, încet, tîrîș, ca agentul Spețnaț cînd se tiptilește în preajma victimei.

Neah. Ei au împins burdihanul în fațǎ și au emis pretenții de mortologie aplicatǎ. Ce trebuie sǎ facǎ mortul sǎ pice bine în fața inevitabilului. Sǎ fie îngropat, nu sǎ fie ars. Sǎ se îndeplineascǎ vrerea Domnului, nu a mortului. Vrerea BOR, nu a familiei.

Și uite așa, dintr-o situație altminteri cǎlduțo-banalǎ – doar mor personalitǎți publice cam una pe lunǎ, în fond și la urma urmei – s-a pornit Apocalipsa comunicaționalǎ. Apocalipsǎ cǎlǎritǎ cu mare pricepere de rating de toate tembeliziunile cele degrabǎ vǎrsǎtoare de opinii și de puncte de market șer.

Și astfel preacucernica și deloc iscusita, deloc iezuita Bisericǎ Ortodoxǎ Românǎ a reușit contra-performanța sǎ dea importanțǎ mai mare decît și-ar fi dorit unei situații – eveniment, ar zice intenșii cu cîrnatul în gurǎ – altminteri relativ banale. Iaca acolo, a mai murit un kaghebist. Sǎ-i fie țǎrîna ușoarǎ, cenușa uscatǎ, sǎ nu-l mǎnînce viermii și sǎ-l ierte nepoții.

Drept pentru care responsabilul cu probleme de comunicare și politici publice de la BOR ar trebui degrabǎ sǎ facǎ 44 de mǎtǎnii de-alea complicate, mai grele decît o secvențǎ de mae ukemi gyaku ukemi yoko ukemi ushiro obi ukemi,

sǎ-și spele din nepricepere și falǎ și trufie și sǎ scadǎ din burdihan și din gușǎ și sǎ-și dea seama, și el, și superiorii lui pe linie ierarhicǎ, generalii noștri de brigadǎ din BOR,

cǎ iarna nu-i ca vara, cǎ s-au schimbat vremurile, cǎ nu prea mai pot controla cum și-ar fi dorit dînșii sǎ controleze și cum se și pricepeau pe vremuri acest Leviathan mediatic și de opinie numit Republica Istericǎ și Din Ce În ce Mai Diversǎ România,

plinǎ de pocǎiți, de atei, de consumatori de OTV, de kaghebiști, de post-comuniști, de post-materialiști și de alți minoritari unguri veseli catolici musulmani buddhiști yoghini consumeriști apatici isterici și triști.

Așa sǎ ne ajute Bunul Dumnezeu.



.

14 comentarii:

Anonim spunea...

Acum sase ani BOR a lasat preotii sa tina slujba inainte de incinerare.

Zoe Ceausescu a fost incinerata nu inainte ca trupul sau sa fie tinut doua zile la Biserica Elefterie unde i s-a tinut si o CEREMONIE religioasa.

Turambar spunea...

Dupa cum bine spuneau si altii pe Net, cred ca au inceput sa se teama de cresterea vizibilitatii acestei practici, pentru ca ii afecteaza rau la banutz. Nema slujba de inmormintare, nema bani la buzunarul popii. Asa a inceput orice miscare de reforma spirituala: de la banutz :)

dinu spunea...

daca ar mai ceda din dogma, si-ar lua banu` si de la rotisati... chestie de prioritati, pana la urma

Dan Mihu spunea...

Mă mir că nu a făcut nimeni legătura cu ştirea despre monopolul pe cimitire, decis acum o jumătate de an.

Dan Mihu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Turambar spunea...

yup :(

Fluieratorul spunea...

Spunea cineva mai devreme cum e cu BOR: azi o afurisenie, miine o apa sfintita, o sarma si-o coada la Patriarhie... Se duc multi oameni acolo, oameni pe care nu i-am vazut protestind pentru nedreptatile care li se fac si pentru ca orice normalitate din viata li se duce pe pustii. Pina la urma ortodocsii "convinsi", consumatori de OTV, sint foarte multi, si aia se uita in gura BOR ca si cum ar fi insasi gura Bunului. Trista confuzie.

dumnezero spunea...

In Cluj-Napoca, activistii ortodocsi au blocat un proiect de construire a unui incinerator modern (zona cartierului Manastur; incineratorul trebuia sa fie construit in campusul USAMV).

Remus spunea...

Zau, ca zici bine.... si mai adaug---daca Nicolaescu platea , "dezlegarea de incinerare" la BOR si nu vroia nici chitanta, mai ca iesea si Daniel si zicea ca e vointa omului , n-ai ce-i face.....si plusez.. popa Marian din centru Telega cred ca-i punea la dispozitie si masina pana la malul marii sa-i duca cenusa,dar fara chitanta.........

Anonim spunea...

Un (alt) comisar acuza

Am impresia ca ai luat ogoarele patriei la cafteala. Unchiul lui Nicolaescu NU este generalul Nicolae Cambrea ci comisarul Gheorghe Cambrea. Primul s-a dat cu bolsevicii, al doilea a fost dat de bolsevici prin puscarii. Primul a murit in 1976, al doilea in 1965. Sper ca a fost vorba de o eroare involuntara, nu de altceva, desi textul pare sa confirme a doua varianta.

Anonim spunea...

Din pacate Wikipedia este o sursa care trebuie verificata si supraverificata. Intr-adevar Sergiu Nicoleascu nu este nepotul lui Nicolae Cambrea ci al lui Gheorghe Cambrea. Aici ati gresit, si pt ca aveti tangenta cu media imi pare rau nu va pot acorda circumstante atenuante.

Insa este adevarat multe din filmele lui Sergiu Nicolaescu sunt istorice, unele au propaganda in ele (Pistruiatul) si cam putine filme gen Osânda sau Atunci i-am condamnat pe toti la moarte.
Insa aceste obiectii, daca am fi fost barbati, trebuia sa i le spunem lui Sergiu cât timp era in viata. Acum minusurile pe care le-am spus nu mai conteaza, dl. Nicolaescu ramâne un mare om de film.

In ceea ce priveste biserica nu neg aveti multa dreptate. Si nu numai biserica doreste sa tina românii in indobitocire ci si neocomunistii care s-au tot perindat la guvernare. Biserica spune "crede si nu cerceta" politicienii ne dau doar "pâine si circ" Se cam completeaza nu-i asa?

bulgur spunea...

shopska, barbarule, nu shopka!! Nimic nu cunosti... :P

Canteir spunea...

+ 12 flotari in koken + 12 minute ukemi + 12 minute shikko

Corson spunea...

Anonim, ai dreptate.
Unchiul comisarului Moldovan a fost comisarul Gheo Cambrea.
General-maiorul Nicu Cambrea, comandantul Diviziei Tudor Vladimirescu a fost doar fratele comisarului Gheo, nimic mai mult.

("Pistruiatul" e doar CU Sergiu Nicolaescu, nu DE el. Regizorul e Francisc Munteanu.)