luni, 3 decembrie 2012

Estimarea votului la alegerile parlamentare

Pentru cǎ de-aia facem sondaje, sǎ prevedem viitorul,

pentru cǎ știm cu toții de la lecțiile de murphologie omidoasǎ cǎ predicția este foarte dificilǎ, mai ales cînd se referǎ la viitor,

pentru cǎ dacǎ nu facem asta înseamnǎ cǎ rǎmînem doar la stadiul suboptimal de pǎrerologi la televizor, mama voastrǎ de sociologi, cum mințiți voi poporul cu televizorul,

pentru cǎ toate astea și ceva în plus,

pǎi atunci sǎ emitem pretenții de futurolog

și sǎ vǎ citeascǎ Turambar în globul de sticlǎ al calculatorului cu mînere,

sǎ vǎ spui eu cum crez cǎ vor sta lucrurile fix peste o sǎptǎmînǎ și restul secunde.

Participare la vot: undeva în zona de jos a lui 40. Între 42 și 45. Variație în funcție de vreme (mostly), dar și de priceperile organizatorile ale strǎlucitorilor combatanți. Acum în sondaje ne iese 48%. Va fi mai puțin. Dar va începe cu 4.

Vot popular:
USL: 56%
ARD: 23%
PP-DD: 9%
UDMR: 7%

Acum, într-un context de puternicǎ percepție popularǎ cum cǎ USL va cîștiga alegerile, acesta obține în mod constant în sondaje peste 60%. În sondajele noastre, evident, nu ale altora, unde la fel de evident cǎ obține în mod constant peste 40%, dar foarte evident cǎ totuși sub 50%. 48%, hai poate 49, uneori chiar 49,3, cu virgulǎ exactǎ, așa cum îi șade bine unei mǎsurǎtori aproximative, dar totuși sǎ înceapǎ cu 4, damn it :).

Hai, sǎ lǎsǎm rǎutǎcismele. Sǎ ne întoarcem la ale noastre.

Deci 60% și chiar și peste. Însǎ aceastǎ valoare de peste 60% conține cu siguranțǎ și o componentǎ psihologicǎ. Unii spun cǎ vor vota cu cîștigǎtorul, deși n-o vor face: efectul bandwagon. Alții știu cǎ vor vota cu underdogul, dar nu o declarǎ: efectul de spiralǎ a tǎcerii. Le mǎsurǎm, facem lucrǎri științifice despre ele, încercǎm sǎ le neutralizǎm.

Dintr-o lucrare caldǎ, recentǎ, sǎ citez din clasici, adicǎ din mine:

“USL este din ce în ce mai clar perceput în ochii populației drept partidul care cîștigǎ alegerile. Dacǎ la începutul anului erau ceva mai puțin de jumǎtate care sǎ considere asta (45%), acum – dupǎ cele douǎ evenimente electorale de succes, alegerile locale și referendumul de demitere, dar mai ales dupǎ începerea campaniei electorale, sînt aproape trei sferturi (71%) cei care considerǎ cǎ USL va cîștiga alegerile, indiferent de opțiunea lor de vot (procente din total populație).

Aceastǎ percepție modificǎ precum o lupǎ distorsionantǎ și declarațiile de vot.

Fie efectul de învingǎtor, de bandwagon: unii care nu ar vota cu USL, dar se simt obligați de presiunea socialǎ (interacțiunea cu operatorul de interviu, fațǎ de care subiectul dorește sǎ facǎ o impresie bunǎ) sǎ declare cǎ ar vota cu cîștigǎtorul.

Fie invers, efectul de stigmǎ la adresa perdanților, “spirala tǎcerii”: cei care intenționeazǎ sǎ voteze cu partidele percepute a nu cîștiga alegerile, în cazul nostru PDL ori PP-DD, dar care se jeneazǎ sǎ declare asta operatorului de interviu, tot pentru a crea o impresie bunǎ (managementul imaginii).

În consecințǎ, pentru a recupera validitatea mǎsurǎrii, este foarte important sǎ facem trecerea de la procente la voturi absolute (mii votanți), sǎ-i reintroducem în calcul pe cei “fǎrǎ voce”, care intrǎ în logica “spiralei tǎcerii” și sǎ refacem calculele.”


Deci sǎ nu ziceți cǎ nu v-am spus.

Deci sǎ cînte graficele. Zi-le, domnu’ Turambar! Dǎ și tu grafice la tot cartieru, cǎ oamenii ǎștia n-are rǎbdare sǎ citește cuvinte multe, dar diverse.



Fig. 1. Vot politic. Sondaj CCSB: SocioPol 2012 11



Fig. 2. Vot politic. Evoluții. Sondaje CCSB: SocioPol 2012



Fig. 3. Percepția cîștigǎtorului



.

17 comentarii:

Darael spunea...

Ptii drace, amu totul tine de prezenta la vot si de o farama de nori care pot arunca ninsoare peste noi in ziua Z sau nu.

Pot sa fac si eu o predictie ? In rinichiul stang, cel responsabil cu extrasensibilitatile, simt ca dupa alegeri gasca psd-pnl o sa se indeparteze de oameni instant.

Acum mai discuta cu noi ca au nevoie, dar la 3 zile dupa alegeri orgoliul lor va atinge cerul.

Ah, cum misca narile toti simtind mirosul banilor publici (icon plin de scarba).

Sergiu spunea...

Sper ca sunt iertat pentru "derapajele" anterioare si imi vei ingadui si mie o prognoza:
usl - 51-53%, ard - 25-26%, ppdd - 12-13%, udmr - 5-6%, prm - 2-3%, altii - 2-3%.
In estimarea de mai sus, ma bazez pe faptul ca numarul celor care cred - din total populatie - ca va castiga usl este enorm - 71%, fata de doar 7%, in favoarea ard. Cu toate acestea 17% din cei care declara ca merg la vot, spun ca voteaza ard, adica "sfidarea" fata de perceptia generala e totusi remarcabila. Cu cat perceptia ca un anumit concurent va castiga este mai mare, cu atat procentul "voturilor aparente"/"voturilor false" in favoarea acelui concurent este mai mare (vezi caz oprescu: 66-67% in sondaje, 53,7% la vot efectiv). Din aceste considerente cred ca la usl, "voturile false" reprezinta undeva intre 9-10%, de unde estimez 51-53%, la vot efectiv. Cred ca va exista un procent de "voturi false" chiar si la exit poll (vezi acelasi caz oprescu: 65,8% in exit poll vs. 53,7% vot real), astfel incat ma intreb cum veti reusi sa atenuati acest efect in ziua votului. Din cate stiu, o modalitate de atenuare este de a da chestionarul alegatorului care il va completa singur si il va introduce in urna mobila a operatorului. E o modalitate mai costisitoare, dar se porta in exit - poll-urile din unele state. In plus, am in vedere ca in unele zone din tara, sunt candidati ard si cu o anumita imagine personala pozitiva in ochi alegatorilor, ceea ce va impinge un pic in sus scorul national al ard. La ppdd am avut in vedere cam aceleasi considerente ca la ard, mai putin partea cu anvergura candidatilor.

Turambar spunea...

Bun comentariul. De data asta nu e prea vehement partinitor, precum altele :). Tin pariul. Cine e mai aproape de adevar ii da celuilalt o litra de whisky si, cu ocazia asta, ne si cunoastem.

Simulare de urna? Neah. Cine are tirsala sa spuna nu va participa nici la jocul asta. In plus, it's a pain in the ass din punct de vedere logistic. Da, iti inteleg preocuparea, si eu m-am gindit la ce spui tu. Vom face totul tovarasi pt a neutraliza spirala tacerii. Stiu si ce spui despre Bucuresti. Pe tara nu va fi chiar atit de mare precum in Bucuresti.

Vorbim. Vorbim... Vorbim pe 10 dec, stralucitorule :)

Sergiu spunea...

Astept cu interes sa ne cunoastem.
Vom avea un regal in materie de exit-poll-uri. csop, curs, ires fac si ele exit poll. In plus, sunt multe exit-poll -uri locale pe judete. Ce zvonuri, ce suete vor fi in cursul zilei de vot in legatura cu cifrele ! Fiind atatea surse, vor fi multe cifre...Mi-e teama ca la ora 21, doar naivii vor mai astepta rezultatele "oficiale" ale exit - poll -ului. Nu am mentionat avangard -ul, intrucat imi pare jenant sa fac referire la acest institut. Sper ca veti avea cercetari si in cateva colegii cheie.

Valentin Berceanu spunea...

Faptul ca 4% cred ca PPDD va cistiga alegerile, nu ar trebui sa fie asa de surprinzator tinind cont de capacitatile mentale ale votantilor lui Domnu' Dan, dar faptul ca 7% cred ca ARD va cistiga alegerile inseamna ca pe acolo prin staulul de votanti ARD sunt niste oameni certati rau, rau, rau cu realitatea.

laurentiucat spunea...

deci, una peste alta usl ar face 60% din mandate sau aproape. mai pui dezertorii de la ppdd si pdl, minoritatile si iese de-o majoritate calificata ptr modificarea constitutiei.
totusi am o nelamurire. votantii pdl din zona rurala si micile orase unde pdl a castigat alegerile locale si care acum si-ar schimba votul din diverse motive, au si ei o jena in a declara pe fata cu cine voteaza?

Edward spunea...

Edward
eu cred ca dupa redistribuire
USL are 46-52%
ARD 30-36
UDMR 6-7%
PP... restu
am pus PDL 30-36 pentru ca sunt multi in opinia mea care declara PP si voteza ARD un 2-3% cred ca declara PP sa nu se faca de ras... etc.

ARD cred ca va obtine peste asteptari.

O zi buna.
In privinza sticlei de whisky as prefera un vin bun... in caz ca este possibil?

Adinel spunea...

tot ce se castiga sunt 470 - 500 de mii fata de 2008 si asta ca duci procentul prezentei la urne mai sus... unde e bandwagon-ul promis? in perceptie? :) nu e impresionant sa stai pe o sa de 22%+ din numarul total de alegatori... bun bun

fly-half spunea...

Aveti vreun sondaj pe Bucuresti ?
Poti sa ne dai indicii sau e confidential?

Anonim spunea...

moamaaa! vazusi ce sondaj a scos CURS+ Avangarde? e pe baza de esantion de 4957 de respondenti. si voi veniti doar cu 1003. tz tz tz...

Anonim spunea...

Am si eu o intrebare: din cati alegatori? La alegerile astea care e numarul oficial de alegatori?

Turambar spunea...

Aproximativ egal cu cel de la referendum, unde a fost 18,150,384. Oficial, cu tot cu oamenii din Italia si Spania. De fapt ei sint cam 15,600,000 in tara

Richard spunea...

Am auzit ca Mihail Neamtu si-a cumparat o tesla Burberry. Hai salut s-un Guinness.

Anonim spunea...

Predictiile altui sociolog Barbu Mateescu :
Predictiile d-vstra duc in functie de prezenta la vot la urmatoarele rezultate:
Participare 31% USL 50%, ARD 25%, PPDD 12,5%, UDMR 7%
Participare 49% USL 55%, ARD 24%, PPDD 11%, UDMR 6%
Participare 62% USL 56%, ARD 21%, PPDD 13%, UDMR 5,5%
http://sociollogica.blogspot.ro/2012/12/alegerile-parlamentare-tortul-cu.html

laurentiucat spunea...

asta inseamna o prezenta "reala" in tara destul de mare. aproape de 60%.

Starbuck spunea...

Of, iar politica ? Nu se mai termina odata alegerile astea...Nimic despre Anglia-NZ ?

Anonim spunea...

NU are cum sa iasa la votul popular ard peste 20%. Ce naiba, atatia au profitat de pe urma pedeleului prin banii de la stat? Plus ca multe primarii rurale sprijina usl, chiar daca sunt pedelisti. si dumneavoastra spuneati ca fiecare iesire basesciana mobilizeaza eletoratul de la referendum scazand cu cate un procent ARD-ul. Inseamna ca v-ati inselat si nu are niciun eect gargara basesciana?

Sa inteleg ca PSD si PNL , in astia 4 ani , nu au atras deloc electorat PDL? Ciudat. Oricum , in functie de mobilizarea partidelor in ziua aia se poate schimba in ambele sensuri rezultatul.