luni, 14 mai 2012

Pollster, pollster, shedding light Over creatures of the night

Cine face click in continuare va vedea cifre de sondaje, evolutii si alte minuni spaimoase, tot soiul de grafice care prezic cu probabilitate aproximativa viitorul, exact ceea ce va doriti voi, o stralucitorilor, cifre, exactitate, farmacie, siguranta, certitudine, zecimale cit mai multe dupa virgula, predictii, predictii, predictii, siguranta si aplomb, cuvinte complicate, morga de savant, gesturi sigure, rictusuri de scirna academica, toate...

Cum? Tot mai cititi? N-ati facut click sa treceti prin oglinda, in the Land of Morrow, la cuvinte serioase si la asumare de alt registru lingvistic?

Sondaj national CCSB, 7 - 10 mai, volum esantion 1,005 de cazuri, marja de eroare aproximativ probabila de plus minus 3.1%, la un nivel de siguranta ca si miine va rasari soarele de 95%, restul primejdie si risc si pericol, o Bayes, ce ne faci, cui ne lasi, o Gauss, o

O masurare cantitativa realizata prin intermediul culegerii de date telefonica asistata de calculator, cum ar veni care va sa zica CATI. Esantion reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata care inca mai adasta pe plaiurile sarace si isterice, dar istorice de vinatoare ale Romaniei.

The rest is numbers.

Enjoy
Pina joi
Cind vine Gusa si da
Cu un alt sondaj apocaliptico-egzact in voi.

:) :wink:


1. Directia Romaniei
Gata. S-a modificat schimbarea. Vine speranta cu trenul din Franta, dupa cum si intens patimasul Sebastian Lazaroiu propavaduia dezastrul prin Evenimentul Zilei chiar astazi. Nu mai sintem tristi, nu mai sintem bezmetici si disperati. Ne intoarcem la the good ol' times of jumite - jumate. Jumite asa, jumate care va sa zica invers.




2. Increderea in politicieni
Tantalising hints, without names. Names? O sa vedeti in presa azi, miine, zilele astea. Aici, variatiuni anonime pe aceeasi tema: speranta, decompresie, revenirea batiscafului la suprafata, atentie la boala scafandrilor, sa nu va rupa vasele de singe de atita sifon!




3. Evolutiile recente
Un instrument foarte sensibil al variatiilor de clima politica. Pentru cei care stiu cit de cit analiza tehnica, un analog al indicatorilor timpurii. Nu conteaza cifrele, cit intensitatea si panta. Panta, mereu panta. Panta rei, mai votantilor mai...

PS: La fel de relevanta comparatia intre partide si liderii respectivi. Panta rei, mai animalelor mai...




4. Votul la romani
Varianta clasica, de manual de sociologie, a bandwagonului. Perceptia de invingator rupe tot, propulsind USL peste bariera simbolica de 60% si zdrentzuind cu mare durere si sfishiere visele populiste ale PP-DD-ului. In tot acest timp, furtuna la Hamburg, parul PDL-ului rezista. Dupa cum spuneam si aseara la emisiune, pentru ca asa sint sociologii, se duc la televizor sa ii vada lumea ce morga savanta au, PDL incet-incet se consoleaza, nu consolideaza in zona lui 15%.




5. Perceptia de invingator
Dupa cum va spuneam. Nu ma repet, ca pe urma iar vorbesc prea mult si ma confundati cu Gusa. Sau cu Dincu. Sau cu Marin Moraru.

Bandwagon cit casa. Sau, cum se zice in limbaj de specialitate la geologii specializati in catastrofe, landslide. Alunecare de teren. Dintr-o parte intr-alta, pendulul lui Foucault, pendulul lui Poe, pendulul inevitabilitatii trece cu mare vuiet prin pozitia neutra si se duce in partea ailanta.

Incet-incet, intrezarim zorii unui nou ciclu politic. Patru ani. Opt ani. Un catralion de secunde. Gusa, fa-te ca lucrezi! Fa-te ca imbirligi lumea! Fa-te ca conspiri, cu cacofonie cu tot!



* * *

The rest is silence, dragilor. The rest is proprietary knowledge. Cine stie, nu spune. Cine spune, nu stie.

:) :wink:







9 comentarii:

Sergiu spunea...

Sa vezi la sfarsit de luna cand vin ratele la banci, caci euro va creste cat casa, vorba ta, ce directie buna vor mai vedea romanii...si e doar inceputul...
Curs il da pe Poteras la 38...in sondajul vostru din februarie avea 24....cam mare diferenta....la fel, la CURS, liviu n e inca in fata lui robert...la voi era invers....

__Vali spunea...

"Dacă ar fi serioase, în sondajele zilei s-ar cuveni ca în dreptul anumitor partide să se precizeze şi marja de OROARE"

Turambar spunea...

@ Sergiu: esti om serios sau politruc? Te credeam om serios. E ultimul comentariu pe care il mai accept partinitor de la tine - for the sake of old times. CURS a facut sondaje pe 300 de cazuri in fiecare sector si le-a trimbitat pe Realitatea ca fiind adevarul absolut. Ia spune-mi tu, stralucitorule, cit de exacte - repet, exacte, nu reprezentative - sint sondajele pe 300 de cazuri? Cam mare diferenta dintre luna februarie si luna mai, nu ti se pare? Imi compari mere cu suruburi vagi si te oparesti superior metodologic. Ma intristezi, Sergiule. Poti mai bine. Poti mai subtil sa spui ca sintem nemernici.

:(

@ Vali: da, am citit si eu. Radu Cosasu, Dilema, la rubrica "Cu ochii in 3,14" :)

polihimnio spunea...

se stie cam cat dureaza in medie un bandwagon? sau fiecare bandwagon e asa de individualizat in functie de cum s-a creat incat nu poate fi comparat cu altul?

Turambar spunea...

Variaza puternic in functie de contextul concurential si evenimential, ca sa ma ecsprim asa. Sa inteleg ca esti nerabdator sa se termine? :) :wink:

Sergiu spunea...

Eu nu am sustinut ca sondajul CURS ar reflecta adevarul sociologic, iar CCSB nu....sincer, cred ca orice este posibil...in legatura cu sectorul 6....nu mi s-a parut verosimil ca poteras ca creasca 14 procente...eu ma asteptam sa scada, mai ales in conditiile in care si pdl a scazut...de aceea am fost mirat, neavand acces la cercetari intermediare din sectorul 6...dar, din "tonul" tau, inteleg ca situatia in sectorul 6 s-a mai echilibrat...interesant....la 3 inca se joaca...parerea mea este ca daca pdl reuseste, la general, sa mai recupereze cateva procente in raport cu usl (adica sa se diminueze efectul de bandwagon, macar in parte) pana pe 10 iunie, negoita liviu si poteras au o sansa....daca nu, votul politic ii va matura....cam cum s-a intamplat in 2004...Votul politic ar putea determina efecte similare si in alte orase cu primari pdl: Ploiesti, Ramnicu Valcea, Targoviste..., mai putin probabil la Suceava, Arad sau Brasov....
Sper, totusi, sa nu fie chiar ultimul comentariu....

Anonim spunea...

nu cred sau mai bine zis, nu vreau sa cred. sau nu pot sa inteleg ca boborul e atit de usor de manipulat sa nu zic prostit.

fish

__Vali spunea...

Si inca unul (iertare daca abuzez de prea multe citate!):
“Traversăm, zglobii, era şmecherilor şi a derbedeilor”

Dragos Bora spunea...

"nu cred ... usor de manipulat sa nu zic prostit."

“Aproape 5 milioane de telespectatori la nivelul întregii populaţii au fost cu ochii pe Pro TV în minutul de aur – 22:36. La nivelul publicului commercial din mediul urban apogeul a fost atins în minutul 23:13, când Pro TV a înregistrat o audienţă de 27,1 puncte de rating şi o cotă de piaţă de 62,5%, în timp ce Antena 1 avea 0,5 puncte de rating şi 1,2% cotă de piaţă.

Marea finală a emisiunii “Românii au talent”, în care mentalistul Cristian Gog a fost desemnat cel mai talentat român şi câştigătorul premiului de120.000 de euro, a fost lider absolut de audienţă pe toate targeturile, informează Pro TV.

Obişnuit să ofere lucruri care să uimească şi să lase oamenii fără cuvinte, Cristian Gog a prezentat vineri un număr în care nu numai lui, dar şi telespectatorilor le-a stat pentru puţin timp inima în loc. Cristian Gog a sfidat moartea şi a reuşit să rămână fără puls sub privirile a milioane de telespectatori Pro TV, supravegheat de două cadre medicale. Pentru a doua oară, Cristian Gog le-a citit gândurile celor trei juraţi şi a scos din valiza închisă cu cifru numai de el ştiu trei coli de hârtie pe care erau scrise exact lucrurile pe care se aşteptau juraţii să le găsească acolo. ”

http://www.mediafax.ro/cultura-media/romanii-au-talent-marea-finala-a-emisiunii-a-fost-lider-absolut-de-audienta-9619635

P.S. de amroul artei (medicale):
http://medicologia.info/2012/05/castigatorul-romanii-au-talent-cristian-gog-cateva-explicatii-medicale/