vineri, 25 noiembrie 2011

Sifilitici și cuminți, prin Ardeal ca doi pǎrinți

Damn it, de ani de zile tot mǎ țin cǎ v-o povestesc și tot de ani de zile am așa o ținere, o reținere, o jenǎ, cum s-ar zice la Dorohoi.

Dar în seara asta antrenamentul a fost prea fain și umǎrul mǎ doare prea tare și nu pot dormi și îmi dau seama cǎ dacǎ nu beau și nu mǎ spovedesc în fața micilor ecrane voi arde în Iad și Iadului îi va place.

Deci.

Deci zice cǎ a fost odatǎ ca niciodatǎ, cǎ de n-ar fi, nici nu s-ar povesti. Deci zice cǎ odinioarǎ, cînd fǎcea plopul pere și rǎchita micșunele, se cheamǎ cǎ eram noi mai tineri. Ceva mai tineri. Mult mai tineri.

Cam prin 2003. În vara lui 2003. Tocmai primisem prima mea mașinǎ mai acǎtǎrii, un Volkswagen Caravan, courtesy of Viorel Micula. Adusese flota de mașini la Național TV și primisem și eu una. Albǎ, leneșǎ, dar stabilǎ, o barcǎ de mașinǎ cu mers așezat, un barcaz fain, burtos și cu tangaj bine definit, dar fainǎ.

Ce mai, pînǎ atunci avusesem doar Dacie, era cea mai foarte perfectǎ mașinǎ pe care o puteam avea la vremea aceea. Sǎru-mîna, Viorele, ne-ai dat prima noastrǎ mașinǎ, n-o sǎ te uitǎm, o sǎ ne rugǎm pentru mîntuirea sucurilor tale chimice în rugǎciunile noastre de atei habotnici.

Și atunci cum am fǎcut, cum am dres, am gǎsit o fereastrǎ în nebunia aia de pregǎtire de lansare a televiziunii și am plecat în conced cu mașina noastrǎ cea nou-nouțǎ care de fapt era a lui Micula, dar nu conta, eram tineri, totul ne era permis.

Nevastǎ, hai o sǎptǎmînǎ prin țarǎ! Hai! Am urcat familionul în mașinǎ, ne-am dus de la București la Telega, am parcat fata – pe vremea aceea era doar Marta, avea doar 3 ani, de fapt nici mǎcar atît, împlinea 3 ani în toamnǎ – deci ne-am dus la Telega, am lǎsat-o pe Marta acolo și am pornit într-un soi de tur al țǎrii.

Nu chiar tur al țǎrii, mai degrabǎ tur al Transilvaniei. Vroiam sǎ sǎrim Transfǎgǎrǎșanul, sǎ bǎlǎurim prin sǎsime, prin Munții Apuseni, cît se poate, apoi în sus spre Maramureș și pe urmǎ repede acasǎ, la copil și la servici. Mǎ rog, cît puteam face într-o sǎptǎmînǎ.

Vine dimineața plecǎrii de la Telega. Ziua întîi. Marta încǎ dormea, dacǎ nu mǎ înșel. Era varǎ, frumos, un pic rǎcoare. Nevastǎ, hai în mașinǎ. Plecǎm! Repede, pînǎ nu se scoalǎ sǎ înceapǎ sǎ urle, sǎ ni se înmoaie picioarele. Dǎm sǎ pornim, hartǎ, chestii, atmosfera aia de început de cǎlǎtorie, cînd dintr-o datǎ simt un deranj în gît.

Hait! Sǎ vezi cǎ taman acum rǎcesc. Și Flo simțea cam același lucru. E clar: sǎ vezi cǎ rǎcim taman cînd ne e lumea mai dragǎ și ne stricǎ tot dichisul. Nevastǎ, ce avem prin geantǎ? Ia de-aici un biseptol, stai sǎ iau și eu unul, dǎ-l pe gît. Ia și niște faringosept, sǎ sperǎm cǎ o ținem din medicamente. Am luat medicamentele, am pornit la drum.

Prima zi a fost Transfǎgǎrǎșanul. Încet și trist, opriri dese. Prahova, Dîmbovița, Argeș, Transfǎgǎrǎșan. Inițial vroiam sǎ rǎmînem la Bîlea Lac. Dar acolo era o așa înghesuialǎ și țigǎnealǎ și aglomerație și niște prețuri atît de mari încît am zis “futu-l pe ǎla care i-o îngrǎșa cu bani pe nesimțiții ǎștia”. Ne-am mai uitat roatǎ încǎ o datǎ la apus, la munți, la lac, am fǎcut un calcul în cap: hai cǎ putem ajunge la o orǎ relativ decentǎ în Sibiu, nu se poate sǎ nu gǎsim noi ceva pe-acolo. Și am plecat.

Mai repede pe partea nordicǎ a Transfǎgǎrǎșanului, care oricum nu e atît de spectaculoasǎ precum cea sudicǎ, mai din scurt, coborîre mai abruptǎ. Doma – doma, ne prinde noaptea, intrǎm în Sibiu, era deja vreo 10 seara, hai sǎ cǎutǎm ceva de dormit.

Oprim la o pensiune, acolo era plin, hai sǎ vǎ ajutǎm, sunǎm noi la alta care o știm, nici acolo n-aveau, pînǎ la urmǎ am gǎsit ceva, ne dǎ recepționera adresa, ne explicǎ cum se ajunge, bîjbîim un pic, ne descurcǎm, naibii, doar asta ne e meseria, sǎ gǎsim adrese în orașe strǎine.

Ajungem, ne așteptau, cam scump, o curte de-aia nemțeascǎ aranjatǎ în stilul ǎla cvasi-kitsch, cǎruțǎ datǎ cu motorinǎ, roți de cǎruțǎ separat date și ele cu motorinǎ, prea noi, prea întregi, prea nefolosite, roțile de cǎruțǎ eu știu cǎ aratǎ un pic altfel, cǎ deh, sînt de la Telega, dar era totuși ok, decent. Curat, cu oarece dichis, nici mǎcar tușa de kitsch nu era prea tare. Cît sǎ zgîrie un pic ochiul, dar sǎ nu deranjeze cu adevǎrat.

Buuun. Numa’ bine. Desfacem bagajele, mîncǎm, ne spǎlǎm și

Si de aici gata. Edit :)


17 comentarii:

Bleen spunea...

Biseptolul dăunează la chirieac, cum s-ar spune.

Barbu Mateescu spunea...

Mi-a plăcut referinţa la Weber.

Anonim spunea...

Zi Mireille, numele doctorei, sa ma inchin umil in fata ei. SINT RAZBUNAT! bun si anticipat.

nedormitul spunea...

eu știam că la sifilis se bagă pacientul la urgență și i se taie podoaba afectată. zi mersi că doctorița aia era proastă, că altminteri, în ziua de azi erai la 90 de kile, da' țîțos.

Turambar spunea...

@ Bleen: Chireac a suferit rau de tot, era sa fie facut minusi :( @ Barbu Mateescu: nici o zi fara Weber oceanic! @ Sheshe: nemernicule... :) :p @ Nedormitul: Tot la 90 de kile sint, tot tzitzos. Stai sa verific, sa vaz daca chiar n-a taiat-o :p

cititoru' sifilitic spunea...

Si ia spune cinstit aici Mirele (ca nevasta nu citeste comentariile), cat ai dat spaga la doctoru' ala sa-ti zica ca n-ai nimic si sa te trateze pe shest de sifilis? >:)

artistu spunea...

Si care credeam ca de prahoveni, nici sifilisul biseptolic nu se lipeste! Inca un mit s-a prabusit! :))))))))))

artistu spunea...

Si care credeam ca de prahoveni, nici sifilisul biseptolic nu se lipeste! Inca un mit s-a prabusit! :))))))))))

ADRIAN spunea...

Mi-a placut mult referirea la Sibiul anului 2003 pentru ca doream sa intreb pe guru graficelor ceva despre Sibiu. Exista undeva o sursa statistica dragalasa care sa arate cumva cum sunt investitiile acolo din 2000 incoace? Adica sa vedem si noi daca lansarea la Sibiu in 2000 a campaniei Europa - Un patrimoniu comun pana la Sibiu 2007 au avut oarece efecte in buluceala investitorilor de produse din cauciuc, plastic si alte metale pe acolo? Eu asa sutin pe peste tot - ca succesul industrial de la Sibiu bate foarte tare cu preocuparea pentru punerea a punct a orasului istoric. Un fel de crema de galbenele cum ar veni :))

Turambar spunea...

@ cititoru sifilitic: lol. vedeti bre dragi cititori cum gindeste barbatii adevarati? the strong silent type, repede numa la prostii ii duce capu :) :p

@ artistu: "sifilisu biseptolic". de retinut! :)

Ștefan A. spunea...

Frumos . :)
Da nu ai descris partea cea mai importanta. Ce ginduri treceau prin mintea nevestei la aflarea informatiei ca barbatul e un curvar dovedit si cit a suferit zilele alea jucind rolul nevestei ideale . Poate in o zi o sa te informeze ce plan devastator avea deja planuit in subconstient . :) Avocati , pensie alimentara , publicitate oculta la toti prietenii si rudele apropriate sau indepartate , distrugere sociala , s.a.m.d . Stai linistit . :)
Femeile in general nu marturisesc niciodata planurile diabolice de razbunare . :)
Biseptolul masii de medicament ca poarta familia la ruina . :lol:
Voi sa fiti sanatosi ca realitatea depaseste filmul . :)

Turambar spunea...

:) Am nevasta intzeleapta si iubitoare, bre

ipo spunea...

Auleu, ce descrieri plastice, pacatele mele, auleu, ca ma ia si pe mine durerea! :)
Stiu din proprie experienta mutrele de la dermato-venerice, si imi amintesc la fix expresia "Hai scoate-o", cand de fapt eram cu un prieten care nici ala n-avea probleme de socoteala, ci o cheste cu matreata si pielea scalpului. True story bro, desi cine m-ar crede, nici aia doi amarasteni de MT-i care erau in permisie cu scabie. :))))

Turambar spunea...

:) fain. scrie un articol pe blog despre experientele tale traumatizante :)

p spunea...

In loc sa te duci la doctor la Oradea mai bine opreai intr-un catun si intrebai orice fumeie intalnita in cale, oriunde in zona cuprinsa intre Doda Pilii (paronimia e pur intamplatoare), Botiza, Ileanda si Salva.Asadar opreai frumos si intrebai orice fumeie priceputa.Te-ar fi examinat expert si ti-ar fi dat instant remediul, e cunoscut de cand lumea.Sa ti-o bagi intr-un borcan cu lapte de bivolita.Poate are si o explicatie stiintifica,laptele e bazic, neutralizeaza reactia cutanata acida.In plus laptele de bivolita e gras, unge bine.
Leacuri babesti pentru medii acide.

bogdan spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
bogdan spunea...

Prima reactie a fost sa te intreb ce a intrebat si Stefan A.

Una peste alta, thumbs up pentru curajul de a scrie pe blog despre patania asta si sa dea Domnul sa nu mai treci vreodata prin asta (acum ai aflat si de laptele de bivolita).