miercuri, 2 noiembrie 2011

România dupǎ rǎzboi

Saptamana trecuta “faceam politica” cu un prieten incercand sa intelegem noile miscari de “trupe pe harta mioritica”. Cine, unde si de unde? Omul, mult mai detasat politic decat mine, cu un scepticism sanatos pentru meseria practicata de el, a reusit sa-mi traga un “upercut” care m-a facut sa gandesc destul de mult la ceea ce am discutat.

Zicea omul ca ceea ce s-a intamplat in Romania poate fi asemuit numai cu rezultatul unui razboi devastator. Numai intr-un razboi o tara isi pierde 30% din resursele umane de buna calitate la varsta de creativitate maxima (25-45).

Slava Domnului, razboiul asta nu a fost fatal pentru oamenii-cetateni ai tarii ci numai pentru statul Roman! Socoteala este simpla – daca Romania are 9 milioane de oameni activi si mai mult de doua milioane si jumatate isi gasesc soarta in afara granitelor tarii, cam asta este rezultatul.

Romania a trecut un “razboi” in care o mare parte a populatiei ei active s-a salvat plecand in bejenie. Un argument extrem de greu de combatut. Faptul ca o mare parte din acesti oameni mai contribuie intr-un fel sau altul la economia nationala trimitand bani, de multe ori legati sufleteste si material de cei ramasi acasa, nu atenueaza cu nimic faptul ca ei isi percep viitorul in afara granitelor Romaniei. Hotararea acestor oameni a survenit de multe ori fortat, din lipsa unor alternative viabile si a unei sperante intr-un viitor mai bun.

Pentru a intelege proportiile adevarate ale hemoragiei umane de care sufera Romania in zilele noastre va amintesc ca pierderile umane ale Romaniei in cel de al II-lea Razboi Mondial au fost de 4,2% din populatia tarii, care au insemnat cam 25% – 28% din populatia activa a Romaniei in granitele dinaintea razboiului (19,934,000).


Theophyle: România dupa război

.

2 comentarii:

Florin Pîtea spunea...

"Dacă Parlamentul este nemulţumit de popor, poate să îl dizolve şi să aleagă altul." (Bertolt Brecht)

Anonim spunea...

Coane....
Umila parere de viitor fost cetatean roman, rezident in Spania, Costa Rica si Cuba: rezultatul dezastruoas al razboiului invizibil si divizibil producator de efecte decimatoare pentru natia romana, este mult mai trist si mai profund.
Si desi nu sunt sociolog de meserie intelectuala pot pentru ca sa spun urmatoarele: chiar si provizoriu sau intermediar, rezultatul recensamantului actual este in parte fals doar plecand de la premisa gresita ca punctele de reper aleatorii in calcularea si socotelaa matematica sunt eronate. SOndajul efectuat prin aproximarea rezultatului doar din prisma informatiilor oferite de vecini, biserica sau cunostinte relative, nu pot si nu sunt argumente pentru a defini valoarea intrinseca a informatiilor cu caracter de adevar.
In Romania , numarul cetatenilor care lucreaza, emigreaza sau sunt rezidenti deplini si volatili si chiar mai mult unii dublu cetateni ai altor state, este cu mult mai mare decat lasa la suprafata sa se vada acest recensamant. Romania nu a pierdut doar 3 milioane de locuitori in acest rastimp...adica 1992-2011, suma estimata real si concret de fapt fiind undeva in jurul valorii de 4 milioane. Adica concret ..... mai mult decat sigur fiecare familie din ROmania se poate mandri cu faptul ca macar unul din membrii sai activi si asta pana la rudele de gradul doi sau 3 sunt plecate din tara. Exemplu extatic si social sublim de studiat si de predat in orele de sociologie si statistica, exemplu aflat pe propria piele: un sat, satul Ucea de Sus, comuna Ucea, judetul Brasov- ( si e doar un exemplu...!!!) Din 300 de familii ca punct de reper, 300 de familii au cel putin doi membrii ai respectivei familii plecate in afara tarii, situatie prezenta inca dinainte de anul 1989.
Iar tristetea adevarului sublim e cu atat mai mare cu cat recensamantul asa cum spui chiar si domnia ta......ne pune in fata unui adevar istoric: suntem rezultatul dezastruos al unui razboi invizibil care desi nu a avut loc, a facut sa dispara de pe frontul social si civic 4 milioane de locuitori . Iar nivelul economic al tarii cred ca este cu atat mai concupiscent cand punem in oglinda situatia plecarilor din tara cu situatia economica din ultimii 10 ani. Proportional si exponential crescator acest miraj.....
Trist.....si din ce in ce mai trist!