miercuri, 2 noiembrie 2011

Mǎmǎliga vrajbei noastre, A.D. 2011

MOTTO
Azi iarna vrajbei noastre s-a schimbat
Prin soarele lui York, în toi de varǎ;
Iar norii toți, ce casa ne-o striveau
Sînt îngropați în sînu-adînc al mǎrii.
Purtǎm pe frunți cununi de biruințǎ,
Din ciunte arme am fǎcut trofeu,
Din aspre trîmbiți, vesele taifasuri,
Din marș rǎzboinic, pas suav de danț.
Richard al III-lea, actul 1, scena 1

* * *

Sau, adaptat pentru zilele noastre:

Azi mǎmǎliga vrajbei noastre a explodat
Prin declararea CNP-ului, în toi de toamnǎ;
Iar toți recenzorii ce-n casǎ nǎvǎleau
Sînt îngropați în beci, adînc, la INS.
Purtǎm pe frunți pecetea codului de bare,
Din chestionare am fǎcut trofeu,
Din aspre trîmbiți, vesele talk-showuri
Din marș rǎzboinic, pas suav de trîntǎ.

Recensǎmînt al III-lea, actul 13, scena 666

* * *

În general, tema recensǎmîntului a generat discuții critice în spațiul public în ultimele douǎ sǎptǎmîni.

Acestea au venit din varii surse. Mai întîi dinspre zona politicǎ. Opoziția a mirosit sînge și a sǎrit imediat pe subiect, avînd tot interesul sǎ exploateze vulnerabilitatea oferitǎ pe tavǎ: administrarea deficitarǎ a recensǎmîntului cît și proasta sa prezentare cǎtre public. S-au identificat niște elemente care au avut prizǎ: CNP-ul, capul gospodǎriei, întrebǎrile legate de sǎnǎtate, și s-a profitat pentru a se lovi în putere ca într-un sac de box. Și le-a dat cît n-au putut duce, cu sprijinul deloc dezinteresat al mass media.

Altǎ sursǎ de contestare a venit dinspre partea societǎții civile. E drept cǎ o bunǎ parte a acesteia este posibil sǎ fi fost catalizatǎ de mesajele de contestare politicǎ, însǎ este cert cǎ a existat și o componentǎ autonomǎ, cu existența și virulența sa bașca separat. Fie dinspre libertarienii care s-au bǎșicat la adresa gestionǎrii informațiilor de identificare (tot CNP-ul), fie dinspre minoritǎți etnice, religioase sau non-religioase care au considerat cǎ declararea apartenenței etnice ori religioase poate duce la concluzii statistice defavorabile interesului lor de grup. Secuii, ungurii, ateii, neo-protestanții, ortodocșii habotnici, mai toți au avut și ei ceva supǎrǎri la adresa unor întrebǎri din chestionarul de recensǎmînt.

Alte teme cǎlǎrite de șucǎrul public au fost maniera de formulare a unor întrebǎri, maniera de aplicare, respectiv de completare a chestionarelor de cǎtre recenzori, y compris calitatea instruirii acestora, viteza și completitudinea realizǎrii recensǎmîntului fațǎ de perioada promisǎ 20-30 octombrie, maniera în care s-a gestionat componenta de comunicare a acestui eveniment, felul în care au fost introduși mai pe șestache în cercetarea teoretic exhaustivǎ a unor categorii sociale ce țin de domeniul securitǎții naționale, motivarea sincronizǎrii structurii chestionarului cu alte chestionare europene, prestația publicǎ a reprezentanților INS, administrarea bugetului alocat acestui eveniment, ajungîndu-se pînǎ la contestarea utilitǎții recensǎmîntului în sine.

Ce mai, a fost mǎcel curat. De mult timp n-am mai asistat la un asemenea act de decimare comunicaționalǎ, de ciopîrțire în spațiul public, de hǎcuire con molto gusto și cu repetir. Au dat în ei din toate pǎrțile, i-au împușcat din toate pozițiile, i-au belit ciopîrțit hǎcuit feștelit mermelit zdrențuit pǎruit și boscorodit pînǎ cînd sǎracul comisar Moldovan a pus resemnat mîinile pe piept și a șoptit, alb la fațǎ ca pagina de chestionar necompletat: un fleac, m-au ciuruit...

Însǎ dincolo de descrierea cu multǎ culoare a tot acestui holocaust plin de sînge de funcționari publici pe pereți, de zici cǎ sîntem în filmele lui Ruggero Deodato, ce mi se pare mai important este sǎ scoatem în evidențǎ o cauzǎ latentǎ fǎrǎ de care tot acest mǎcel n-ar fi fost posibil.

Este vorba despre ceea ce Gilles Lipovetsky definea în

Spunînd acestea, Turambar își coborî sfios pleoapele și vǎ invitǎ
sǎ citiți continuarea pe Curs de Guvernare


3 comentarii:

Florin Pîtea spunea...

Recensămîntul 2011 nu s-a încheiat. Încă nu s-a întors recenzorul de la Florin Piersic...

Anonim spunea...

Ok, nu am nimic impotriva recensamantului, am raspuns la toate intrebarile.
Dar exista o intrebare pe care nu o inteleg nici in ruptul capului: declararea numelui firmei la care lucrezi. Ce relevanta are numele firmei din punct de vedere statistic?

Anonim spunea...

Ehehe......
Mama lor de mamaligari explozivi si recenzivi extrasenzoriali!!!
:D