joi, 29 septembrie 2011

Cui îi place usturoiul, sǎ sarǎ în sus cu mine acum

Sînt dintre cei cǎrora le place usturoiul la nebunie. Cred cǎ aș fi în stare sǎ mǎnînc usturoi și la tort de ciocolatǎ, și la savarinǎ cu frișcǎ, și la colivǎ sau la profiterol. Mǎnînc usturoi pe pîine, usturoi pe mǎmǎligǎ, usturoi pe orice.

E o singurǎ problemǎ: curǎțitul usturoiului e mare bǎtaie de cap. Migǎlos, treabǎ de chinez bǎtrîn, mai ales dacǎ încerci sǎ eviți sǎ cumperi cǎpǎțînile alea mari, imense, de neam-prost, care miros de la o poștǎ a modificǎri genetice și a încrucișǎri în laborator cu elefantul, mistrețul, hipopotamul, balena.

Dacǎ e sǎ cumperi usturoi de-ǎla obișnuit, “românesc”, cum îi zic precupeții în piațǎ, de la vreo bǎbuțǎ uscatǎ și vai de mama ei, o funie 2 lei cincizeci, atunci ori de cîte ori vrei sǎ pui usturoi în salatǎ sau în colivǎ sau în profiterol vei simți o strîngere de inimǎ, o tînjealǎ, o lene și o reținere. Iar îmi belesc deștele un sfert de orǎ pentru douǎ cǎpǎțîni de usturoi? (Norma e de la douǎ cǎpǎțîni în sus – mai puțin nici nu admit). Nu mai bine mǎnînc eu sǎrǎcia aia de profiterol goalǎ, chioarǎ, deși fǎrǎ usturoi n-are nici o aromǎ, e fad și searbǎd? Iar îmi belesc unghiile, iar o sǎ-mi putǎ mîinile douǎ zile, iar migǎlesc pînǎ mǎ enervez. La naiba!

Ei bine, dragilor, chinul s-a terminat. Începînd de azi, bine ați venit în raiul usturoiului degrabǎ curǎțat. Filmul de mai jos ne aratǎ cum putem sǎ fim și deștepți, și pricepuți, și frumoși, și bogați, în doar cîteva mișcǎri. Tot ce ne trebuie sînt douǎ castroane, de preferințǎ cît mai mari, sǎ permitǎ o mișcare generoasǎ de zǎticnire pendular-circular-haoticǎ.

Deci sînteți gata? Deci ați scos profiterolul din frigider, sǎ-l parfumați cu douǎ cǎpǎțîni de usturoi?

Hajime!

Courtesy of Cǎtǎlin Zafiu, mare om, mare arhitect, mare consumator de usturoi.

:)

14 comentarii:

Elisa spunea...

Nu cred. Eu am usturoi cu pielita mov si nu pute, este minunat in toate mancarurile si este atat de bine lipita camasa pe catel incat nu cred ca se desface prin izbirile de blidele alea . Dar o sa incerc si daca nu mai revin inseamna ca asa e :))))))

ZaffCat spunea...

Asta pentru ca ai nevoie de ceva usturoi in reteta de dragon la cuptor :-)

matusalem spunea...

@ZaffCat
+ ca adjuvant la Gerovital... :)

Turambar spunea...

Maa! Noi vorbim aici chestii serioase, deosebit de importante pentru tzara, si voi hlizitzi fasolea. Fara usturoi :p

@ Elisa: Te astetam sa ne spui cum se comporta usturoiul violet la violentza feminina :) PS: Da, stiu usturoiul violet. Are coaja mai tare, usor mai lemnoasa, si e bun. Adevarat grait-ai! :)

@ ZaffCat: Tz tz tz. Cind sa va invatz ca in romana se spune "balaur". Globalistilor :p

@ Matusalem: vezi la ce e bun FB-ul? :)

Elisa spunea...

Turambar,
nu m-am gandit niciodata ca violenta vine de la violet. E drept ca violet este totodata strident, deci ,vezi, strident rimeaza cu violent, ha, ha !
Daca ma uit mai des la televizor vad doar cravate viole(n)t(e) :(
OF, cata reclama i-am facut eu usturoiului astuia ce vine din Banat si voi cumparati de la supermarket din ala care nu miroase'a bine ;)

Dan Selaru spunea...

Turambar, experimentul stiintific trebuie repetat si obtinute rezultate similare. Nu pui pe blog teorii neverificate, merge? :-)

cris spunea...

de ceva vreme nu mai mananc usturoi crud, asa ca nu ma mai chinui sa-l curat
dar usturoiul pus la fripturi sau sosuri necuratat sa se coaca in coaja lui e cel mai bun :)

__Vali spunea...

Inca n-am intalnit usturoi sa reziste la metoda asta de curatat ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=rEJbfJlkfCs

April spunea...

usturoiul din film e tot din ăla de care n-ai cumpăra tu că e corcit cu elefanţi şi balene, doar că-i mai mic de statură c-a fost bolnav cînd era mic.
usturoiul (chinezesc) din film se cojeşte uşor şi prin simpla presare cu lama de cuţit (cu partea lată) - am văzut asta la Jamie, am încercat, merge.
_cu siguranţă_ nu va funcţiona figura cu clămpănitul între două castroane pentru usturoiul nostru neaoş, cel ale cărui huşti se lipesc de degete pentru că are ce-i trebuie în el. aţi avut degetele lipicioase după ce-aţi curăţat usturoi de supermaket? never, vă zic eu.

Pies: eu nu mai mănânc usturoi de 15 ani, dar îmi place să-l curăţ pentru alţii.

v spunea...

metoda aia de pe eHow e sfîntă, într-adevăr. /e drept că io o aflai de la Jamie a lu Oliver.)

AI_core spunea...

nț, nț, nț! nu crez! nu crez, da' o să cercetez!
păi io periodic cumpăr una-două funii, pun niște blues de inimă'albastră (un lightnin' hopkins, par egzamplu) și mă afund în curățatul lui. după care'l turtesc și'l zdrobesc și'l borșesc și'apoi îl pui la borcan. cu un strat de ulei măsliniu deasupra.
unii zic că produsul astfel obținut ar fi toxic. e pe dracu'!

Turambar spunea...

Waw! Ce de comentarii. Mai dragilor, voo va place usturoiul mai mult decit politica ori sondajele ori rugby-ul ori tzitzele. Bine ca stiu, sa reprofilez contzinutul acestui blog. Femeeeiee! Unde e caietu ala de retzete scris cu creion chimic, pe vremuri? Am gasit un filon de aur si trebuie sa-l ecsploatam ;)

Dragos Bora spunea...

Asa, asa, exploateaza-l cu cianura!

ZaffCat spunea...

@ Turambar/Solomonar
am vrut sa-ti raspund ieri dar n-am apucat. Sunt diferente intre dragoni si balauri. De exemplu n-am auzit de dragoni cu mai multe capete, in timp ce asta e ceva obisnuit la balauri.
:-)
*http://www.spiritelenaturii.go.ro/folclor/solomonari.htm#balauri