marți, 12 iulie 2011

Red is the colour

A fost nevoie de acea sclipire a lui Will Genia, petrecuta in minutul 68, pentru a rupe echilibrul unei lupte crancene si a inclina talgerul victoriei in favoarea gazdelor. La scorul de 13-13, Genia a transformat momentul unei faze absolut banale intr-un moment de sublima inspiratie.

Sa reamintim faza: Mark Todd, flanker-ul neo-zeelandez pierde posesia in urma unui placaj, aglomerare, Genia primeste balonul, pare putin nehotarat, se departeaza lateral fata de aglomerare, apoi schimba directia catre linia de centru si „ochind” un culoar liber in apararea adversa se lanseaza intr-o senzationala cursa de 65 de metri la capatul careia inscrie eseul decisiv al partidei.


Rugby.ro: Finala Super 15: Inspiratia a invins pragmatismul! (Eugen Cionga, Toronto)

Intr-adevar, am vazut meciul, courtesy of AcrossTheTasman, si The Reds au fost indubitabil, inexorabil si inoxidabil mai buni. Desi tin de regula cu echipele neo-zeelandeze si mai ales cu Crusaders, simbata australienii au fost de fier. Echipa lui Horwill, Genia si Cooper a fost pur si simplu mai buna, mai perseverenta, mai metodica, mai cu mintea limpede si cu picioarele pe pamint.

Desi au avut o gramada mai slaba decit a neo-zeelandezilor, au reusit totusi sa le faca fata. Barely. Desi ciinii neo-zeelandezi sint necrutatori la contraatacul pe gramada spontana (counterrucking), australienii au reusit totusi sa nu dea inapoi. Au avut o aparare constanta, dupa 60 de minute meciul a fost 13-13, pe singe si pe oase rupte, egal la egal la foarte egal, si diferenta a fost facuta de un zvic de geniu. Un eseu de 65 de metri dintr-o faza care nu spunea nimic, doar inceputul oboselii si al orbecaielii dinspre sfirsitul de meci, cind toata lumea e varza si cistiga cel care e ceva mai putin varza decit adversarul.

Jos palaria, cangurilor. Ati fost mai buni. Anul asta a fost un exemplu de perseverenta si de munca grea si de renastere din cenusa. Chapeau!



PS: Un alt articol aici.

PPS: Tare mi-e teama la toamna ca nu cumva dracii de australieni sa nu faca vreo figura. Actualii campioni mondiali, africanii de sud, sint cam pe duca si nu-mi fac probleme dinspre partea lor. Insa vad cum incetul cu incetul echipa Wallabies se pune pe picioare de numa-numa, iar cu Robby Dean la cirma, buclucul e garantat pentru All Blacks. Hmmm. Tare mi se pare ca dracul asta de Genia seamana la apucaturi si pricepere cu Gregan, alt demi mic, negru si al dracu care le-a facut zile fripte neozeelandezilor cu ani in urma. Four years. Four more years... :/

1 comentarii:

Branxu spunea...

De ce te temi de aia nu scapi Turi:D