marți, 21 iunie 2011

Bandwagon, sweet bandwagon

Sint paishpe mii de chestii de scris plecind de la aceste doua grafice care arata comparatia dintre cine a votat efectiv si cine zicea la citeva luni dupa ca ar fi votat.

E vorba de surse, de maniera de standardizare a datelor, in asa fel incit comparatiile sa aiba teren comun (total populatie), de maniera in care trebuie sa estimezi si emigratia pentru a fi si mai valid in comparatie. Apoi incep vorbele cu adevarat: exista legitati? putem face comparatii intre 2004 si 2009? ce cuvinte tari de concluzii putem trage?

Deocamdata multumiti-va doar cu aceste doua grafice. Voi mentiona doar sursa. In 2005 am folosit sondajele BOP realizate de Open Society Foundation (Soros). In 2010 am folosit sondajele CCSB.

Intrebarea la ambele sondaje a fost: "Aţi votat în alegerile din...?" (2004, respectiv 2009).

Cifrele din 2004 / 2009 sint cele oficiale, pe care le gasiti pe net pe site-urile BEC.

Fig. 1. Participare la vot 2004: comportament vs declaratii post-factum


Fig. 2. Participare la vot 2009: comportament vs declaratii post-factum




PS: Da, exista si analiza bandwagon pe votul propriu-zis. Soon to come... :) :wink:

PPS: Graficele fac parte din lucrarea de masterat a Andreei Constantinescu, unul din studentii coordonati de marele T anul acesta.

3 comentarii:

Darael spunea...

Pun la bataie o doza goala si turtita de bere ca si la urmatoarele alegeri o sa fie tot cam 60% la urne.

Proverbul zilei:
"Butoiul gol suna cel mai tare".

Bonus:
"Dupa razboi multi viteji se arata."

Final:
Eu am votat la toate alegerile postdecembriste. Dar NU ma mai duc. Sper sa castige din nou basescu si sa il puna pe boc sef pe viata in guvernul acestei tari care a ales un securist dupa 20 de ani. Doar prin suferinta poate (zic poate) o sa invete acest popor.

Darael spunea...

Revin - din pacate nu pot corecta ce am scris:

**basescu va mai fi INCA doua mandate; e singurul sau vis. Si va face ORICE ca sa il realizeze. Iar poporul acesta care nu gandeste 3 secunde o sa il ajute.

Corson spunea...

Si cam ce eveniment cata clismic se intimpla in mai 2010 maitre T, ca ma lasara titinile memoriei?

(Adica, Darael, ti-au trebuit 20 ani sa-ti treaca prin minte ca cei max. 40% care nu voteaza sint mai destepti decit aia 60% care da. Felicitari!)