duminică, 8 mai 2011

Arǎtarea pricinilor acestei pohte legiuitoare ce-o pohtesc, lerui ler, florile dalbe

Diacritica ne stîrnește sǎ identificǎm neologismele folosite de deputatul prost, dar parlamentar Victor Socaciu în propunerea sa legislativǎ privind dublarea filmelor strǎine.

Nu numai cǎ am rǎspuns la provocare, dar am și încercat, cu firavele-mi puteri de laic într-ale lingvisticii, sǎ încerc sǎ traduc aceastǎ propunere a deputatului prost, dar parlamentar Victor Socaciu într-un grai neaoș, strǎmoșesc, nealterat de variile valuri de întinare care au mînjit puritatea limbii traco-daco-romane.

Dupǎ umilele-mi priceperi, am încercat sǎ dau la o parte toate cumanismele, maghiarismele, turcismele, franțuzismele, italienismele și alte englezisme care îl deranjeazǎ pe deputatul prost, dar parlamentar Victor Socaciu și îl fac sǎ simtǎ cǎ ne este atacatǎ țǎrrrișoara asta, i-auzi doina cum mai sunǎ, bate vîntu, nu-i a bunǎ.

Într-o singurǎ privințǎ am fǎcut excepție de la mǎcel. Am lǎsat toate influențele slave, pentru cǎ știu cǎ domnul Victor Socaciu, acest om prost, dar deputat și chiar și parlamentar, nu considerǎ rusificarea limbii ca fiind o problemǎ, ci chiar din contrǎ.

Dacǎ nu am reușit îndeajuns de bine sǎ epurez prin asprǎ belire toate aceste buruieni capitalisto-imperialiste, sǎ mǎ iertați. Sînt doar un biet sociolog, ce știu eu ce-i aia acest mare mister de a mînui vorbele? Eu mai degrabǎ cu cifrili, cu graficili, eu prostesc poporul de manierǎ cantitativǎ și aridǎ și seacǎ, nu ca distinsul deputat prost, dar parlamentar Victor Socaciu, care prostește lumea cu lerui ler, florile dalbe, of of, mǎi mǎi.

Am folosit în mod liber sinonimele "cuvînt" și "vorbǎ", deoarece consider cǎ au aproximativ același grad de vechime, de neaoșitate și de autenticitate încît sǎ nu-l deranjeze la ureche pe deputatul prost, dar parlamentar Victor Socaciu.

PS: v-am spus oare cǎ Victor Socaciu, pe lîngǎ cǎ e prost, e deputat, ba chiar și parlamentar? Probabil m-am repetat pe parcursul acestui preambul, dar e mai bine așa, sǎ fiu sigur cǎ înțelegeți ce vreau sǎ spun. Repetitio, mater retoricum, dupǎ cum spuneau strǎmoșii noștri cumani, în vremea cînd erau civilizați de ruși pe vastele întinderi ale plaiurilor vasluiene..


* * *

Arǎtarea pricinilor

Pohta legiuitoare are ca lucru de îndreptare folosirea vorbirii peste cu vorbe românești a drǎciilor strǎine care aratǎ duhuri în mișcare, fǎrǎ ca acestea sǎ existe. Prin susținerea acestei pohte legiuitoare, cǎutǎm mai ales sǎ apǎrǎm ființa româneascǎ.

Folosirea scrisului aduce cuvinte noi, pe care mai apoi poporul le va simți ca de la sine înțelese. Aceste cuvinte sînt apoi folosite din ce în ce mai des în grai și ajung sǎ fie luate drept vorbe obișnuite. De aceea, graiul românesc se stricǎ, asta ducînd la schimbarea ființei românești.

La ce e mai bunǎ vorba peste decît scrisul sub e cǎ, prin vorba peste, vorbele din graiul strǎin folosite în drǎcia care aratǎ duhuri în mișcare, fǎrǎ ca acestea sǎ existe, sînt înlocuite cu înțelesul vorbelor în graiul român, ajutînd astfel la apǎrarea ființei românești.

Totodatǎ, prin vorba peste, ce vrea sǎ spunǎ acea drǎcie care aratǎ duhuri în mișcare, fǎrǎ ca acestea sǎ existe, e mai ușor de înțeles de cǎtre cei care vǎd. Dacǎ o drǎcie care aratǎ duhuri în mișcare, fǎrǎ ca acestea sǎ existe, are scrisul sub, cel care se uitǎ poate urmǎri mai atent momentele drǎciei și jocurile celor care iau parte la drǎcie, întrupînd duhurile care se mișcǎ, dar nu existǎ. Acestea conțin adesea înțelesuri ascunse, greu de priceput dintr-o datǎ, astfel cǎ priceperea vorbitului peste poate ajuta la o mai bunǎ pricepere a ceea ce vrea sǎ spunǎ drǎcia cu duhuri care mișcǎ, dar nu existǎ. De asemenea, înțelesul este mai ușor de priceput de toate felurile de oameni, și copii, și bǎtrînii care nu pot citi sau oamenii care vǎd mai greu. Astfel, se mǎrește putirința de a rǎzbate la cei care vor sǎ vadǎ drǎcia cu duhuri care se mișcǎ, fǎrǎ ca acestea sǎ existe.

Fațǎ de cele de mai sus, înaintǎm aceastǎ pohtǎ legiuitoare spre dezbatere și încuviințare.

Cel care a fǎcut-o,
Vel boier PSD
Victor Socaciu


5 comentarii:

kilroy spunea...

Cam multe neologisme in iesplicatia matale, boier Turambar. Strange mai bine gatlegaul acela si vezi sa nu pierzi pesinemergatorul de amiaza.

Turambar spunea...

Neeah. M-am scuzat deja in preambul: sint doar un novice, un nepriceput intr-ale vorbelor vechi. Eu cu graficele mai mult. Sint un soi de ciine de inginer: am privirea inteligenta, dar nu ma pot ecsprima.

Deci te rog. Deci apreciaza efortul unui biet sociolog de a-l ajuta pe deputatul prost dar parlamentar Victor Socaciu de a-si adecva ecsprimarea in spiritul a ceea ce vrea sa spuna. Brinza barza viezure minz. Lerui ler, florile dalbe, of of, mai mai.

:) :p

alexnicolae spunea...

votat conform hartapoliticii.ro de 4802 mureseni, pentru care imi cer scuze!

Turambar spunea...

Tz tz tz. Muresenii astia, ce ne-am face dom'le fara ei :) :wink:

Dragos Bora spunea...

Unul care se supune nesilit legii lui Socaciu: http://www.gummibar.net/videos/