miercuri, 2 martie 2011

L-au mai omorit inca o data :(

Se întîmplǎ ceva, și nu-mi dau seama ce. De ce era nevoie sǎ-l umileascǎ post-mortem pe Troșca ? Puteți sǎ-mi rǎspundeți, sau nici voi habar n-aveți de ce ?

:(



Despre povestea lui Trosca si felul in care a fost omorit de generalul Militaru, spion KGB, puteti afla de maniera mai mult sau mai putin patimasa, cu agende mai mult sau mai putin ascunse, in urmatoarele publicatii si bloguri:

Adevarul

Dan Badea

Victor Roncea

Ziaristi Online

Curentul

Antena 3

Jurnalul National

La coltul strazii


11 comentarii:

Rejina spunea...

Multumesc pentru demersul de bun simt, pacat ca el lipseste cu desavarsire celor care judeca stramb!

ps: in poza postata este un alt erou din cei care au murit acolo, batjocorit de furia oarba a gospodinelor din Drumul Taberei care intre o ciorba si o tocanita au gasit de cuviinta sa isi duca copii sa scuipe cadavre; nu este Colonelul Trosca si face parte dintr-ul lung sir de erori jurnalistice;
ps2: stiu ca sunt patimasa si subiectiva, dar pentru ca oamenii aceia au murit, eu pot acum sa scriu pe blogul tau

Anonim spunea...

De ce era nevoie sǎ-l umileascǎ post-mortem pe Troșca ?

Pai pentru ca a fost ofiter CI anti-GRU/anti-KGB.

Iaca si cine facu propunerea de umilire post-mortem:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Raymond_Luca

Anonim spunea...

Draga Tura,

povestea e lunga. Citeste ultima varianta a legii (LEGE Nr. 293 din 14 noiembrie 2008) si cruceste-te de ineptziile pe care le citesti acolo. Daca un securist scria precum sefii de CAP ca a strans nu 15.000 de tone de porumb la hectar, ci 15.000 de colaboratori, acest fapt ajunge - si la propunerea asa-numitei directoare de cercetare a CNSAS, Germina Nagat, ca omul sa fie declarat colaborator (da pe Google numele si gasesti si citatul). Pe baza unui singur raport semnat de un securist, fara sa existe nicio - dar nicio alta proba, nici inscris al omului, nici confirmare prin vreo dovada. Ergo suntem niste dobitoci ca nu credem si ca productia la hectar era cea din Scanteia. Dupa care, raportul pregatit de Nagat si Compania ajunge in fatza membrilor Consiliului (care au cu totul si cu totul alta treaba decat sa citeasca dosarele - ca doar nu banuiesti ca Dinescu, intre doi purcei la protzap pt ziua lui Vanghelie nu doarme noaptea ca sa citeasca dosarul lui Trosca:( - sau sa se prezinte la serviciu, ca doar de aia sunt bugetari), care voteaza. Curajosi cum ti-i imaginezi, voteaza secret! Omul - daca mai traieste, in cazul de fatza oricum, din pacate nu mai e cazul - nu mai are ocazia sa le demonstreze ca au sau nu dreptate, ci decizia lor este trimisa direct la tribunal, omul fiind anuntzat ca a fost gasit, pe baza unei singure note se serviciu a unui securist - colaborator. Ca asa scrie in lege!
Legea este absolut stupefiant de prost modificata - care o fi fost boul, ca vitele care au votat-o probabil sunt multicolore!
Deci pur si simplu, Trosca nu a avut cum sa se apere, ducandu-se la tribunal, iar dupa cum stii, ce zice tribunalul e lege, iar Basescu cam trebuie sa se supuna.
Hai sa incercam sa vedem:
a) pe ce baza au votat membrii Colegiului,
b) care dintre ei ce a votat
c) motivatia tribunalului.
Ce am mai putea face: opinia publica sa le atraga atentia vitelor incaltate ca au votat modificarile din 2008 cu copitele si nu cu creierul si sa schimbe schimbarea!
NB: Comentariul de mai sus nu este influentat de propria mea situatie, sunt in 'fericita' situatie de a fi fost o victima.

pt Rejina: scuze, daca ti-a trecut patima si subiectivitatea (in chestiuni din astea este mult mai bine sa iti pastrezi sangele rece), sper ca ti-ai dat seama ca moartea si batjocorirea oamenilor alora nu a avut din pacate nimic de-a face cu putinta ta de azi de a scrie pe un blog, sau a lui Turambar de a-l tine.

Tura draga, nu imi fac cont, sper ca o scuza sincera a unei persoane critice la adresa Stratfor de a nu mai fi intrat de mult pe aici sa fie suficienta:)

Darael spunea...

Cea mai mare umilinta post-mortem pentru acei eroi ai neamului si pentru toti ceilalti eroi omorati si torturati de securisti din 1945 pana in 1990 a fost facuta nu de basescu, ci de poporul roman care l-a facut presedinte pe un comunist si apoi pe un securist.

Cum ar zice batranul meu, mai conteaza o umilinta in plus ?

zamo.ca spunea...

foarte ciudata povestea asta.. in plus, Raymond Luca este reprezentantul meu si chiar l-am votat.

doua intrebari:
1. intrebarea fundamentala este daca cineva care dispune "punerea sub urmarire" este sau nu parte din "politia politica".
2. in ipoteza ca ar fi, oare este modul cum a murit suficient pentru a sterge astfel de acuzatii?

daca raspunsul la 2) e da, legea trebuie schimbata. problema este ca oamenilor de rand le pasa mult prea putin de asa ceva in comparatie cu efortul care trebuie depus. daca a existat o conspiratie pentru a-l sterge din memoria colectiva pe Trosca, cei interesati vor fi intotdeauna, mai devreme sau mai tarziu, cu un pas inainte.

ал-армъ spunea...

Da pana la urma la ce ajuta CNSAS asta, in afara de a redeschide rani de mult inchise? Cei care au "colaborat" cu Securitatea au facut ceva care era legal la data respectiva (si este legal si acum), deci din aceasta perspectiva nu li se poate reprosa nimic. Cat despre perspectiva morala, de cand este rolul statului sa arate cu degetul pe cei care nu au facut alegerile morale "corecte"? In ce mod sunt diferite dezvaluirile CNSAS de cele ale tabloidelor care indica zilnic cine a mai "dezamagit" din punct de vedere moral opinia publica ? (Asta ca sa nu intru in discutia mult mai problematica despre semnificatia titlului oficial de "erou" si motivatia statului de a acorda si eventual retrage aceste titlu unui individ)

zamo.ca spunea...

@ал-армъ: sa-nteleg ca procesele de la Nuremberg au fost o greseala?

ал-армъ spunea...

Nu incape comparatia. Toti cei condamnati la Nurnberg incalcasera regulile razboiului acceptate la data la care savarsisera faptele (conventiile de la Haga si protocolul de la Geneva), deci exista un cadru legal. Pe cand colaborarea cu serviciile de securitate si pîra nu sunt definite ca incalcari ale legii sub nici o jurisdictie (deci nu pot fi pedepsite per se intr-un sistem juridic roman/continental, in cel anglo-saxon moralitatea, sau mai degraba "bunul simt", jucand un rol primar in justitie).

Turambar spunea...

Mersi tuturor pt comentariile pertinente. Dumnezeu sa-i odihneasca :(

@ Darael: Ai si tu dreptate :(

Anonim spunea...

Deja ne e frica de ceea ce vom citi. Conform traditionalului "Ana, Luca si cu Dej baga spaima in burgheji!".

Major Tom
(to Ground Control)
Now playing "Born in the U.S.A." not
"Back in The U.S.S.R.".

Turambar spunea...

@ Raymond: te chinui degeaba, politrucule. Sterg tot, fara drept de apel. Birzo birzo :(

@ Anonim: N-auzi, bre, ca sterg tot? Relax... Sa se duca sa faca propaganda de-aia de-a lui pe alte canale de comunicare. Pe asta, din fericire, nu il controleaza baetzii ;)