sâmbătă, 2 octombrie 2010

Dupa 20 de ani. Democratia intre vorbe si pareri

Alexandre Dumas ne-a povestit cu mare pricepere ce-au facut muschetarii dupa 20 de ani. Spade pelerine femei tradari asedii oase ceva mai anchilozate ceva mai mult cinism insa la fel de multa pasiune si jertfa pentru principii Athos Portos si Aramis si, evident, D'Artagnan, ca sa nu mai pomenim de cardinalul Richelieu, ah, ce canalie, ah ce om, ah ce caracter.

Dupa cum probabil ati aflat deja de la Mihai Voicu, la mai mult de 150 de ani de la acest maret eveniment literar, Turambar vine si, in calitatea sa oficiala de CCSB-ist de mare sondolagiu, sociolog si parerolog, face un sondaj despre democratzie, pentru Asociatia Pro Democratia, cu ocazia sarbatoririi a 20 de ani de activitate APD dedicata acestui glorios, dureros, dificil concept in tzarishoara noastra, Republica Balcanica Isterica si Paradoxala Romania.

E drept ca rezultatul nu este atit de gustos precum romanul lui Alexandre Dumas. Nici nu prea avea cum, pentru ca omu ala a scris cu cuvinte pricepute, in timp ce bloggeru de mine a scris predominant cu grafice. Si cu totii stim ca un grafic o fi facind el cit o mie de cuvinte, insa nu este elegant precum acestea.

Dar eu stiu ca voi sinteti ingaduitori cu suptsemnatu si ca veti citi rezultatele cercetarii pina la capat, inclusiv notele de subsol, mai ales pentru faptul ca ele nu exista si nici macar nu au fost scrise.

Hai, cititi. Mai ales notele de subsol. Sint de o eleganta stilistica deosebita. Sa-mi spunetzi daca v-au placut...

:)


CCSB – 2010 09 a – Pro Democratia – Sondaj democratie – Prime rezultate (fara intrebari deschise)



21 comentarii:

Emi spunea...

Foarte, foarte interesant :)

Totuşi am o mică rezervă în ceea ce priveşte colectarea datelor prin telefon. Tind să cred că telefonia fixă e în plin declin şi caracterizează mai degrabă un segment ceva mai în vârstă (şi parcă se vede asta şi la slide-ul 37 de unde pare că respondenţii n-ar fi mari consumatori de internet). Dar, din moment ce variabila vârstă a fost ponderată, rezerva mea rămâne mică.

Anonim spunea...

pana mea, ce ma sperie cel mai tare e ca cetateanu roman majoritar e gata sa ma trimita in puscarie daca injur biserica...

semneaza cu respect
hmmm. Dracu?
they may have a point :))

Traian spunea...

Observ cu placere ca te-ai executat foarte rapid, bravos
Cum marile spirite se intalnesc panasi titlul postarii e leit :)))

Turambar spunea...

@ Emi: Emi, discutia este luuunga si impanata de termeni. La o bere ti-o pot dezvolta, ca pot sa dau din miini si sa ma escplic mai bine.

Mark my words: although the fixed lines are less spread than the mobile phones, however they're more democratically spread, not so biased according to social status (material and symbolic resources: wealth, education, prestige). Therefore, the weights required to bring back the representativity are closer to 1.

Cind ne vedem si-mi dai berea aia, itzi si traduc. Beer helps a lot the translation process.

@ Dracu: simpla purtare a acestui prestigios nume de Drac ce esti ti-a asigurat un stagiu de cel putzin un an in beciurile inchizitziei ortodoxe. Fuuugi! Fuugi cit mai potzi: in Canada, in Noua Zeelanda. Fugi, mama ta de eretic carele n-ai ce cauta aici, printre noi, majoritarii!

:(

Anonim spunea...

@turambar
am fugit deja, la pagani :))

Dracu

parvan spunea...

Slideul 41 e tulburator.

Se pare ca "certocratia" are viitor bogat.

Rasta Man spunea...

Am lucrat la un call center care se ocupa cu sondaje telefonice. De atunci am aflat first hand, ca oamenii sunt in continuare speriati de SECURITATE. De aceea le e frica sa ridice un deget, si nu stiu cum sa-si ceara drepturile, deoarece nu stiu ce drepturi au ... Well ... la ce plm sa te astepti, decat sa moara vechea generatie si sa ajungem noi vechea generatie...

Kilroy spunea...

Oamenii care fac sondaje de opinie nu se numesc sondori? ;-)

Loda spunea...

In ,,Dupa 20 de ani['', cardinalul era Mazarin ,nu mai era Richelieu, doar Ana de Austria ramasese aceeasi ;un pic mai ingaduitoare,caci ii rezistase lui Richelieu (mult mai capabil) sa sa-i pice-n pat lui Mazarin (femeie, de).Si nu, nu ma refer la Elena Udrea ;) ci la glorioasele vremuri ale Fondei.Uau, ce misto copilarie am avut cu Dumas !

Sorina spunea...

Banuiesc ca cei 12% care sustineau ca Romania se indreapta intr-o directie buna, ori erau bauti, ori inconstienti, ori erau politicienii care erau pe cale de a strange inca un pic la averea lor. Altfel nu-mi explic...

Pongo spunea...

Deci 3% sunt impotriva statului ca agent al tavalugului egalitatii intre indivizi.
Mai bagam si marja de eroare in procentu asta, sau am o companie suficient de selecta ca sa nu o mai subtiez ? :/

ps: deja "spiritul" asta e trans generatii.

Anonim spunea...

asta este. se pare ca suntem niste talibani rurali cu inflexiuni tribale, conservatori si comunisti.

nu e de mirare ca avem partide liberale de stanga, feudali si vasali, apostoli si martiri. plus securisti.

la moarte, bah generatii de ratati, nu in democratie.

Emi spunea...

Nu că m-aş fofila de la bere, dar înţeleg destul de bine aspectele metodologice. Chiar şi aşa, am o mică rezervă; mică, mică, până-n 3,1% :)

Adrian Năstase spunea...

Interesant cum se găsesc mereu unii care să trimită la moarte milioane de oameni, convinşi fiind că asta va rezolva problemele şi va aduce raiul pe Pământ.
Dacă e adevărat rezultatul altui sondaj ("61 la sută dintre conaţionalii noştri consideră astăzi comunismul drept o idee bună, în creştere cu opt procente faţă de un sondaj similar realizat în urmă cu patru ani" - http://theophylepoliteia.wordpress.com/2010/10/02/la-rascruce-61/), înseamnă că peste vreo 20 de ani, generaţia asta care abia aşteaptă să scape de boşorogi va "implementa" comunismul cu elan revoluţionar...

Turambar spunea...

@ Loda: Da. Dupa ce am postat, mi-am dat seama ca era Mazarin, nu Richelieu, dar mi-a fost lene sa mai modific. Mersi ca ne readuci pe calea literara cea buna.

Morgoth spunea...

O intrebare de necunoscator:
Daca in loc de "In ultima vreme infractionalitatea... Cum ati vota: pentru sau impotriva pedepsei cu moartea" se intreaba
"Tinand cont ca au fost oameni condamnati la moarte si executati, fara a fi vinovati, iar guvernul vrea sa introduca pedeapsa cu moartea; in cazul in care s-ar organiza un referendum, cum ati vota: pentru sau impotriva pedepsei cu moartea?", cam in ce fel se modifica rezultatele sondajului?

morgoth spunea...

sorry de dublura - mi-a dat un 503 la prima postare

Turambar spunea...

O, da. Cu siguranta cifrele vor fi in scadere. Cu cit, nu stim pina nu intrebam (experiment: jumatate din esantion varianta A, dura, jumatatea cealalta varianta B, moale, umanista).

Dupa cum ai observat, la toata aceasta baterie de teste formularea intrebarilor este, ca sa fiu delicat, puternic formulata. Este evident ca nasoii de cercetatori si de oameni de stiinta si nici macar clientul nu sint de acord cu aceste puncte de vedere. Insa am vrut sa simulam un pui de discurs care sa intarite aceste stereotipuri. Exact cum un partid politic ar veni si ar propavadui ceva care isi are o baza de fundament de temelie in rindul populatiei, insa vine si-i da un jet de oxigen cu un discurs inflacarat, intens. Cum face Vadim tot timpul, cum a fost discursul privind referendumul cu parlamentul.

Iar rezultatele, dupa cum vezi, sint ingrijoratoare. Pentru ca daca s-ar pune in discutie publica revenirea la una din aceste situatii, fii sigur ca retorica pentru aceste cauze ar fi una intensa.

Anonim spunea...

"Din naştere oamenii se nasc ..." ?! :))

Anonim spunea...

Şi "După părerea Dvs. credeţi că...?"? :))
E drept că unii cred că cred după părerea lor, da' de fapt cred după părerea teveurilor, da' totuşi orişicâtuşi de puţin... :))

Turambar spunea...

Da, ai dreptate: pleonasm. Next time... :(

Parerea lor? Parerea teveurilor? Da, ai dreptate si in acest caz. Cita dreptate ai, Casandro :(