luni, 18 octombrie 2010

Ce bine ca existi, ce incintare ca te citim


INTREBARE
Domnule Profesor,

(Re)sursele noastre sufletesti sunt din ce in ce mai sarace (unde Re inseamna partea reala). Jungla capitalismului prost inteles si aplicat manelistic a dus la saracirea noastra spirituala si la ascutirea instinctelor salbatice. De cati ani, de aici inainte, ar avea nevoie acest popor pentru a-si reface sanatatea morala?

RASPUNS (Solomon Marcus):
Va marturisesc ca aceasta tendinta spre vizuni catastrofice asupra societatii romanesti ar trebui temperata. Am avut curiozitatea sa ma uit in ziarele unei perioade istorice pe care o consideram drept una dintre cele mai linistite din istoria romaneasca, anul 1900, si puteti face si dvs experimentul pe care l-am facut eu la Biblioteca Academiei.

Am constatat ca si oamenii de atunci aveau o viziune catastrofica. Incerc sa avansez ipoteza ca fiecare moment istoric se percepe pe sine drept unul exceptional, numai generatiile ulterioare restabilesc echilibrul. Nu neg ca ne aflam in fata multor probleme foarte grave, dar in acelasi timp, va marturisec ca particip la nenumarate actiuni culturale de o deosebita frumusete care imi arata o alta fata a lucrurilor decat aceea care devine vizibila cu precadere.


Academicianul Solomon Marcus in dialog cu cititorii, Campus News

Cititi tot si pe urma rasuflati usurati: au mai ramas destui oameni exemplari, intregi la cap si plini de intelepciune. E bine. E bine...

:)

3 comentarii:

Dan spunea...

Nu s-a schimbat, parca nici fizic, fata de acum 35 de ani, când era profesorul nostru. Toata stima, domnule profesor, dragul nostru Sami!

Kilroy spunea...

Ce rau esti ca nu vrei sa ne spui cand va incepe razbelul. Raule!

Camil spunea...

au rămas, ce-i drept, păcat că au 85 de ani...