joi, 23 septembrie 2010

Nu uitați de unde venim



În plus față de locul pornirii și de traseu, mai e un lucru foarte important: perioada. Scala istorică. 200 de mii de ani e o perioadă infimă la scara timpului geologic. Sîntem practic niște nou-născuți pe pămîntul ăsta, niște recenți.

Învățați-vă să jonglați în minte cu scale de magnitudine total diferite, fără să vă ia de cap. Să faceți distincția între sute de ani (marea majoritate a eveninemtelor istorice care ne atrag atenția), mii de ani (începe istoria, domesticim animalele), zeci de mii de ani (Paleolitic), o sută de mii de ani (plecăm din Africa, Out of Africa), sute de mii de ani (ne diferențiem de celelalte specii, sîntem cu adevărat Homo Sapiens), milioane de ani (speciile anterioare nouă, Homo Habilis), zeci de milioane de ani (mamifere, dinozauri), sute de milioane de ani ș.a.m.d.

Cifre total diferite, intervale de timp care nu au nimic în comun unul cu altul. Dacă vă vine greu, faceți analogii vizuale, spațiale. Ca și cum ai compara distanța dintre Piața Universității și Piața Unirii și cea dintre București și Oradea și cea dintre București și Noua Zeelandă și cea dintre București și soare și ai discuta cu nonșalanță ca fiind asemănătoare, iaca acolo, niște kilometri.

Noi nu facem confuzii, da? Sîntem limpezi la cap, da? Nu amestecăm borcanele, nu punem oamenii în aceeași pădure și vizuină cu dinozaurii, da? Sîntem mai dăștepți decît alții, da, care se roagă la himere, da?

Hai, că știu că puteți...

:wink:

Sursa: National Geographic. În contextul lecturii despre Peștera cu Oase de lîngă Anina.

21 comentarii:

Anca spunea...

Da da, suntem noi. Noi, mai, noi, se-ntelege, as in new. :)) Multam ca ne-ai luminat, ca eu credeam ca suntem ashea timizi pentru ca ne trajem din popoare migratoare precum inhibitii! =))

Noroc numai ca ne numeri tu timpul, batrane. :D

Turambar spunea...

:) Vad ca esti pornita cu Genesis zilele astea. Eu, drept sa-ti spun, nu stiu ce am ca niciodata n-am dat in brinci pentru ei. Nu mi-au stirnit cine stie ce interesul, sa zic: waw!, precum PF, KC, Yes, GG, ELP sau chiar si Rush.

matusalem spunea...

Si teoria asta e plina de gauri la fel ca aia a smecherului care i-a scos pe Adam si Eva din joben. :)

Anca spunea...

Sa stii ca nici eu n-am avut mare lipici pentru dansii, nush ce ma lua de-o vreme. :) Eu sunt pro-Gabriel din constitutia-mi, nu pro-toata-gasca, da' ti-am zis io, I'm very susceptile to change-bringing air movements. :))

Turambar spunea...

@ Matusalem: tz tz tz. Habotnicule. Medievalule. Circotasule. Huooo! La reconversie ideologica cu tine.

:p

camil spunea...

e interesant de urmarit si diversele evolutii in parelel, fundaturi, specii/subspecii de umanoizi disparute samd (Homo floresiensis, Homo neanderthalensis). pentru ca multi au impresia ca evolutia maimuta->om a fost un proces liniar :)...

ZaffCat spunea...

Noi si efemeridele... :-)

Anca spunea...

Buna observatie, Camil, a fost un proces cu ramificatii -- venele periferice s-au pierdut pe traseu, iar artera principala s-a infurcit in doo: o parte au evoluat pana la stadiu de om, iar o parte au degenerat in poporul roman. =))

matusalem spunea...

@Anca
Buna rau asta cu "o parte au evoluat pana la stadiu de om, iar o parte au degenerat in poporul roman"
Superb! E de tinut minte. :))

Turambar spunea...

Duamne, ce uameni rautacioshi. Cum o dai, cum o potrivesti, tot la politica si la disperare si la cinism nimeresti.

Huoo! La reeducare cu voi! La spalat creerii varianta Portocala Mecanica si 1984 si Brave New World si Experimentu Pitesti, ca nu-mi place cum ginditzi.

Defetistilor!

:p :p :p

matusalem spunea...

Un prieten de al meu zicea, candva, "distinsi inutili"... :) :) :))

Turambar spunea...

@ Matusalem: Waw. Duamne, ce prieteni ai si tu. Tz tz tz.

@ Alinutza: Ushor cu pianul politic pe scari. Vezi ca sint alte bloguri unde se practica sportul asta, nu aici :/

camil spunea...

@ Anca
ei, misterioase sunt caile...evolutiei. cine stie, poate in cateva milioane de ani - sub presiunea selectiei "naturale" - ajungem si noi nemti; sau macar chinezi :)

Anonim spunea...

Mai sint si care uita, turrambare :(

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7815580-sondaj-61-din-romani-considera-prezent-comunismul-drept-idee-buna-jumatate-din-populatie-afirma-inainte-decembrie-1989-era-mai-bine-romania.htm

Turambar spunea...

@ Camil: Vezi ca si tu jonglezi cu intervale de timp inadecvate. In milioane de ani o sa ajungem trans-humani. Ia uite aici:

http://www.raidersnewsnetwork.com/leadstory94.htm

Nemti sau chinezi o sa ajungem in 50-100 de ani. Mult mai putin.

@ Anonim: da, lumea in general are mintea scurta si limba ascutita. Chiar pe un subiect asemanator lucram noi acum :/

Flavian spunea...

Subscriu la ideea ca teoria asta e plina de gauri la fel ca aia a smecherului care i-a scos pe Adam si Eva din joben... :)

Tu chiar mai crezi ca istoria oficiala e totuna cu cea reala ? Noi nici acum 20 de ani nu suntem siguri ce s-a intamplat, dar acum doua mii sau doua sute de mii de ani.

In 10.000 de ani orice urma a unei eventuale civilizatii, oricat de avansata, dispare aproape total. Eu pe astia cu lopatzica ce sapa prin gunoaie nu-i mai cred de mult. Pana nu recunosc macar adevarul despre piramide, n-avem ce discuta... :)

Anca spunea...

Verishuare, pesimistic, nepesimistic, lumea tine cu mine la faza asta. :D You're on your own, old man! :))
Bai, care va luatz' de aia politici de i-ati zis -- eu acu' vin dintre multimea infinita de sosii ale lor, Credetz' voi ca mai conteaza cum ii cheama? :) Aici vorba verului Turambar, n-are politica treaba cu ceafa da porc specifica portretului de roman ajuns in faza de maturitate (reproductiva, fireste, ca de-alta n-avem, si nici trebuinta n-avem). =))

camil spunea...

știu. licențe poetice, licențe poetice ;)
(nu pot să fiu 100% serios/concentrat și riguros dpdv istorico-prezumtiv înainte de cafeaua regulamentară)

Unknown spunea...

faina asta, acum am vazut. dati voie va rog sa dam mai departe pe allromaniansarevampires.com? mult sam.

alinutza spunea...

Scuze. Fara intentie. Colt. Coji de nuci :(( .

Adrian Năstase spunea...

Interesant.
Ca sa se-aleagă ceva de capu' lor, strămoşii au plecat de-acasă, din Africa. Ăia care au rămas pe loc, au rămas şi în urmă...
Similar, românii care vor să facă ceva bun cu viaţa lor pleacă din ţară. Noi, ăştia care rămânem, ne africanizăm, ne întoarcem la rădăcini.