vineri, 17 septembrie 2010

Arta conversatiei

Moderatorii, la rândul lor, sunt, de multe ori, un fel de plutonieri nervoşi, pentru care invitaţii nu au decât un rol auxiliar. Ei trebuie să le ilustreze, să le consolideze, să le valideze convingerile: ţipă, se agită, se încruntă judecătoreşte, încep emisiunea cu un punct de vedere gata format şi se enervează dacă vreun interlocutor indisciplinat le încurcă demonstraţia.

Rapid spus, nu-şi înţeleg statutul şi misiunea. În loc să fie buni mediatori între cei aduşi în studio şi să acţioneze în beneficiul meu, al spectatorului, ajutându-mă să înţeleg sensul problemei în discuţie, oferta de idei şi soluţii a dezbaterii, moderatorii vor să-mi transmită, cu orice preţ, „filosofia" şi idiosincrasiile lor. Sunt iritanţi, nepoliticoşi, fuduli, ca nişte activişti de partid, ca nişte dascăli mediocri şi încăpăţânaţi, puşi pe represalii. Şi, fireşte, au mereu dreptate.


Andrei Plesu, Arta conversatiei (Adevarul, 14 septembrie 2010)

Cititi, va rog, tot articolul, ca sa fiti mai intelepti, mai tristi si mai furiosi. Si, evident, sa intelegeti mai bine mecanismele manipularii prin mass-media.

:wink:

4 comentarii:

Kilroy spunea...

Este evident. De aceea nu ma pot uita la tocsouri (ma refer la cele politice, care aveau macar o premisa favorabila accesarii). A devenit ceva organic: asa cum nu ma pot uita la telenovele, nu ma mai pot uita la emisiunile mentionate. Iar putinele informatii prezentate se pierd intr-un noian de gunoaie azvarlite de la o tabara la alta.
Si probabil si pentru ca nu imi place circul.

Dragos Bora spunea...

Efendi Turambar,

Cu tot repectul (pentru mneavoastra),
citii si eu articolul da' mi se paru ca-l putea scrie si un elev de clasa a IX-a interesat de mass-media si alte fenomene asijderea. Acum, asta n-ar fi un necaz, da' probabil AP a luat si bani pentru articol. De la mogul, desigur! :) Oricum am da-o...
"Rusine, Dinu Patriciu!"

:-)

bogdan spunea...

@Dragos Bora: I second that!

bogdanic spunea...

De abia dupa ce vezi o emisiune cu Dana Rusu iti dai seama de ce lumea vrea sa afle salariul Andreei Esca :D :D :D