miercuri, 25 august 2010

Trebuie sa-l vedetzi

Stiti ce se intimpla cind incrucisezi o saga islandeza, saga lui Nials, bunaoara, stark and grim and minimalistic and brutal, cu un trairism de-ala fantastic gen Kubrick in The Shining, cu un alt trairism de-ala simbolico-vizual ca al lui Tarkovski din Stalker, cu un cu totul alt tip de intensitate cinematografica de-aia pseudo-realistico-brutala, gen Herzog din Aguirre, der Zorn Gottes, ori Gibson in Apocalypto?

Si peste toate astea mai puneti si un pic de patetism bine temperat de joc al actorilor, cam cum facea Bergman cu tacerile si posturile artificiale ale personajelor sale, si inchipuiti-va ce iese.

Stiti cum arata un film in care oamenii chiar sint imbracati cam asa cum se imbracau acum 1000 de ani, iar matzele din burta prizonierului chiar sint scoase din burta calde si umede, cam cum se scoteau acum 1000 de ani, fierul e fier, lemnul e lemn, pielea e ponosita iar tatuajul nu arata frumos? Unde noroiul chiar se aseaza pe chip asha cum se aseaza noroiul cind bagi moaca in apa? Si cu toate acestea, este vorba despre un film nici istoric, nici de actiune, ci mai degraba contemplativ, simbolic, religios?

Stiti ce se intimpla cind incrucishezi manga cu Yojimbo cu saga cu religia cu filmul fantastic (nu fantasy; repet: fantastic) cu cel istoric si cu cel simbolico-alegoric?

Stiti cum e sa trebuiasca sa stii istorie si mitologie scandinava ca sa vi se taie belet la film? Stiti cum trebuie, TREBUIE sa stii ca un chior mut si razboinic si scarificat si chinuit si rezistent la tortura este Odin, iar sacrificiul nu este crestin, ci pagin, iar oamenii inecati in apa merg la zeu?

Stiti ce trebuie sa faceti? Sa cautatzi si sa vedeti Valhalla Rising.

Si pe urma sa nu ma injurati ca nu era chiar ceea ce va asteptati.

:wink:



PS: Dupa ce vedeti filmul, dar doar dupa ce il vedeti, puteti citi si aici. Si aici.

18 comentarii:

molie spunea...

http://www.filmeonline-gratis.net/filme-online-actiune/valhalla-rising-2010.html ;)

matusalem spunea...

Deocamdata sta asta la mine, la seed. Mi se pare mai interesant
http://www.youtube.com/watch?v=5VG1DrvN4rE&feature=player_embedded

Camil spunea...

vazut, plăcut, indexat :)
alt film recent care mi-a atras atența - Mr Nobody.

Adinel spunea...

Nu stiu cum dar in materie de film-itinerar to la Jim Jarmusch Dead Man ma intorc de fiecare data.
@Camil Jared Leto? Serios? Pare Button + Spielberg AI. Tot Xebeche (Nobody) din acelasi film al lui JJ pare mai bun... Enjoy!

Anonim spunea...

Off topic:

Draga Turi,

Ce departe este tara ta, cred ca viitorul, poate mai imediat decat ala la ce care ne duce gandul cu "imediatul", va fi taman acolo in tra aia indepartata a ta, dar nu cu "yurta" ci cu bordeie sub pamant, racoroase si mai aproape de tarana din care venim.Adica venim noi cu astea, ca dar pentru mongoli.Auzi tu draga Turi, fara misto, intr-o anumita imprejurare, in copilarie(6-8 ani)am avut un prieten de joaca tatar.De la el am invatat sa aleg cracane pentru parastie, de la el am invatat intr-o faza superioara sa confectionez cracane de prastie,sa leg si sa aleg "guma" pentru pentru prastie si mai ales am invatat ce-nseamna sa fi meserias in astea!..dar nu numai atat, ama invatat si-un fel de zeama de supravietuire din cartofi fierti de-o tataroaica batrana cat vesnicia,emaipomenita fiertura,tataroaica dadea cu batzu!...Ba Turi, ce fericiti eram, ca amicul, mai vana cate-un gugustiuc!...

Kilroy spunea...

Tomnai ce termina de descarcat. Sunt curios

Camil spunea...

@ adinel
l-ai văzut?
cunosc toate similitudinile (Button care la rândul să e Forest Gump șamd). n-am spus că e cel mai bun film făcut vreodată, ci că mie mi-a plăcut.
(eventual poți arunca un ochi și la Primer)

Itzicbaseanu spunea...

Turiiiiiiiiiii!,

Lasa naibi "Filmu'" excitant da existentza, tu nu vezi ca astia in Bucuresti au scos si ultima piatra din caldaramul pe care si tatarii cu manutza lor gingasa l-au "batut" si asezat meserias in Opera?...Insensibilule(lilor)!...Ce mai vretzi dezastru langa voi, voi ce facetzi?...Vetzi da anual taxe care se vor duce catre smecheriii care toarna asfalt, ca nu rezista conform normelor decat 6 luni, pe cand piatra si bordura cioplita rezista 1000 de ani, garantat!...

Adinel spunea...

@Camil Lucrez in domeniul IT. Primer este "must see" daca vrei sa te bagi in discutii la cafea dimineata ;D

Camil spunea...

@ adinel
nu văd ce are de-a face domeniul de activitate cu preferințele cinefile. sunt deschis oricăror sugestii în în domeniu

Adinel spunea...

@Camil E adevarat,preferintele cinefile nu au de-a face cu domeniul unde lucrezi, insa in cazul Primer just fits the bill.
Este despre tech nerds, start-ups si destul de des despre lucruri palpabile din IT-CS care le poti lega prin analogi. De exemplu recursivitatea.

Kilroy spunea...

Primer e asa de cool, ca e aproape dragutz. Si small buget, evident. Pe aproape e si Los cronocrímenes.

Camil spunea...

@ adinel
a, da, sunt de acord cu perspectiva aceasta :)
(ca interesat de domenii conexe, începând cu IT și terminând cu fizica)

foto+grafie spunea...

http://newlayerstory.blogspot.com/2010/08/valhalla-rising.html

Si multumesc.
Ca l-am vazut.

Lanternativa spunea...

L-am vazut, nu mi-a placut.

La Rose Jaune spunea...

l'am vazut imediat (dupa ce am aflat de la tine de el si de la molie unde-l pot gasi rapid); regia si filmarea mi-au placut, dar de la un moment dat se cam exagereaza cu simbolurile si ritmul lent, alunecand usor catre un film de arta mai mult... este un film pe care-l retii si nu-ti mai trebuie a doua oara. a fost o umila parere.

foto+grafie spunea...

Ba eu zic ca-ti trebuie si a noua oara. Precum The Stalker, precum Solaris (nu ala cu Clooney...). Parerea mea...

alexnicolae spunea...

nice! multam. si dupa aia ufc 117. :)