miercuri, 28 aprilie 2010

Sa-i omorim sau sa-i omorim?

E simplu, am mai spus-o si altadata, mi-e lene sa caut, e totusi miezu noptii: ciinii nu au ce cauta pe strazi, pentru ca ne pun sanatatea si, uneori, viata in primejdie.

Cu orice alte animale care fac lucrul asta: sobolani, carcalaci, virusi, microbi, muste, tintari, facem exact acelasi lucru: le killarim prin omorire si prin ucidere si prin obliterare. Cu sprayul, cu otrava, cu antibioticul, cu parul, cu momeala, cu cushca, cu pliciul.

Acelasi lucru trebuie, e imperios necesar sa se intimple si cu ciinii vagabonzi. Si cu pisicile vagaboande. Nu e loc de "sa vedem", "dar e si ele niste finte, oameni fara de mila si fara de suflet ce sinteti", "dar vai ce ochi frumosi au, si ce frumos dau ei din coada".

Si tzintzarii sint niste fiinte admirabile, o minunatie de complexitate a naturii. Ca si musca. Si carcaletele pe care il alerg noaptea la ora doua prin bucatarie este tot o minunatie a naturii. Orice lucru viu pe lumea asta e o minunatie de complexitate si de masinarie de carne si nervi si oase si aripi si singe si matze si creer. Si gaina pe care o mincati cu pofta in fiecare zi, si porcul, si nevastuica, si dihorul, si tigrul, si ursul, si rechinul.

Dar atita timp cit microbul ma omoara, cit musca imi infesteaza mincarea din farfurie, cit tintarul raspindeste si el boli si cit ciinii musca oameni, se caca pe toate strazile pamintului si cacatul lor se transforma intr-un praf pe care pe urma il inhalam si il mincam noi, ca ne intra pe fereastra, aceste scumpe, angelice, minunate fiinte trebuie sa devina minusi. Si sapun.

Restul, pot sa stea in apartamente si sa aveti voi grija de ele pina va iese pe nas iubirea fata de animale. Dar va rog eu ceva: cind scumpele angelicele minunatele animale pe care le iubiti ca pe ochii din cap le scoateti afara in lesa sa va aline singuratatea, ca va e mai usor sa cresteti trei pisici si cinci ciini decit sa faceti un copil, va rog eu frumos sa adunati cacatul pe care il lasa aceste scumpe si angelice si nevinovate si minunate si fermecatoare animale de companie, ca altminteri el se usuca si se farimiteaza si il ia vintul si se aseaza in farfuria si in nasul si in plaminii si in ochii mei si ai copiilor mei, si va spun eu ca atit suptsemnatul, ci si suptsemnata distinsa mea consoarta, dar mai ales si mai ales copiii mei sintem de treisutepatruzecisicinci de milioane de ori mai minunati si mai scumpi si mai angelici si mai fermecatori si mai de nepretuit si de protejat decit toate javrele pamintului.

Restul e vrajeala si patetism de babe timpite... :(

43 comentarii:

Ovidiu spunea...

Aprob pozitiv!

matusalem spunea...

Subscriu! Tzarii, cat mai mult sapun! Si daca nu si nu, sa puna taxa pe cainele vagabond. S-o plateasca toata lumea. Atunci sa vezi genocid canin. Babele alea tampite si vrajite vor fii primele care vor fugii, pe strada cu bastonul, sa omoare caini. Inchide ochii si imagineaza-ti filmul. Cu Brigitte Bardot de Romania in rolul principal :)

Turambar spunea...

:) Oh the wonder. Oh the horror. Oh the power of imagination.

Oh what cinema made our brains capable of...

:) :p

Turnofftheglory spunea...

Am bafta sa nu mai fie atat de multi aproape de bloc. Imi amintesc de unul al naibii de agresiv care ataca pe toata lumea. O catea. Dupa ce a muscat o baba au luat-o. E anormal sa tii cainii pe strazi ca in Somalia si e anormal sa nu ii vezi ca oriunde in lume, daunatori.
Iubesti cainii, ii tii in lesa, cu botnita pe trotuar daca il cheama pit-bull, nu il lasi sa se imperecheze cu maidanezi si nu arunci puii in strada. Chestii simple daca iubesti cainii.

Anca spunea...

Of, mai, veru' Turambar, cum te-nteleg eu pe tine... :D De cate ori vin in Bucuresti (ca pe la noi nu exista fenomenul) constat invariabil acelasi lucru: ca e un oras plin de rahat la tot pasu'. LA TOT PASU'! S-atunci ma-ntreb si eu: presupunand ca in rest n-ar mai exista si sticle, pungi, hartii etc. aruncate de sufletele iubitoare de frumos, as veni mai cu drag in B? Necastigator! Si vorba ta, sa ma isterizez eu, in calitate de fiinta vegetariana, ca mor cainii, nu ai' care tocmai au gatat de muscat ca hamesitii din mielutu' ala dragut de Ssssfintele Paste. =))

molie spunea...

Nene, adauga inca un vot.
Plus, urarea de incheiere catre B.B.: "Cocoana! Eu l-am aruncat, manca-i-ai coada!"

Ovidiu spunea...

Un comentator amabil mi-a spus că există şi petiţie:

http://oppinio.ro/campanie/eutanasia---solutia-eleganta-pentru-problema-cainilor-comunitari

Am făcut şi grup pe Facebook. Luptăm cu armele lor :D

Camil Stoenescu spunea...

stating the obvious was never an easy task in Romania :)
nu mai târziu de iarna aceasta au tăbărât pe mine câteva potăi maidaneze la gunoi. am avut noroc că aveam bocancii și i-am putut altoi cum se cuvine, altfel nu scăpam necompostat. din partea mea să-i omoare pe toți; iar pe babele și moșii ce-i protejează să-i angajeze cu jumătate de normă la salubritate

strelnikov spunea...

"Restul e vrajeala si patetism de babe timpite"

tare finalu :) [de fapt tot textu]

in ce ma priveste tre sa fiu cu ochii'n paishpe la grupuri mari, amenintatoare, de javre, every time cand alerg dimineata'n parc - asa ca te aprob 100%

Anonim spunea...

Eu merg cu bicicleta la serviciu. Si nu mereu plec de la serviciu cat mai e soare. Si nu masinile, nu pietonii neatenti sint cele mai mari amenintari, ci cainii. Si merg printr-o zona civilizata... Promit votare vesnica celui ce ne scapa de caini vagabonzi.

Verde Bicolor spunea...

Nu o sa fiu niciodata de acord! Dupa principiul asta, am putea oricand sa ucidem si tiganii! Nu e vina cainilor ca stau pe strazi ! E vina noastra ca suntem prosti si nu stim sa rezolvam problema cum au rezolvat-o alte tari, fara sa ii omoram. Sa nu mai vorbim ca alte tari au o politie a animalelor (vezi UK sau Australia) si o lege pt protectia animamelor care se si respecta...

Anonim spunea...

Politia animalelor...sa apere animalele alea dragute de pe langa casa? Apara politia animalelor gainile? Apara soarecii? Apara gandacii? De ce esti ipocrit, verdebicolor? Ce legatura este intre cainii vagabonti si tigani?

Anonim spunea...

Cainii vagabonzi. Scuze, ma grabeam.

Verde Bicolor spunea...

Nu am incercat sincer sa fiu ipocrit cand am spus ca ura romaneasca se manifesta la fel de puternic si asupra tiganilor, nu numai a maidanezilor. Dar am incercat totusi sa inteleg de ce ai fi tu, de exemplu, mai bun, mai util, mai putin periculos, ca un maidanez. Tu o sa poti sa-mi spui de ce, dar maidanezul nu o sa poata niciodata sa te contrazica...

Anca spunea...

@Verde Bicolor

Esti vegetarian? :)
(Sincer!)

Stefan Manea (fanel) spunea...

Din pacate Turambare babele tampite ne conduc destinele in tara asta....potaile or sa traiasca si noi o sa inhalam rahatul lor.

Verde Bicolor spunea...

Da, tocmai asta este vestea buna...

Anonim spunea...

Cititi si semnati campania pentru sustinerea eutanasierii cainilor vagabonzi:

Eutanasia - soluția elegantă pentru problema câinilor comunitari

Anca spunea...

@Verde Bicolor

Bun, ai trecut primul test. :D
Pasul 2: De cate ori pe luna intri intr-un spital sa vezi ce sistem de eutanasie lenta si sigura gusta bolnavii de-acolo?

Pasul 3: Ce parere ai despre copiii (la fel de neajutorati ca si cainii) care sfarsesc muscati, asa, pentru simplul fapt ca se nimeresc pe-o strada plina de maidanezi rupti de foame?

Pasul 4: Cati maidanezi ai "adoptat" pana acum?

Verde Bicolor spunea...

Anca,

Cu riscul de a nu trece si al doilea test, iti raspund mai jos la intrebari:

2. Trecand peste ironia ta cu privire la "eutanasiera" aplicata bolnavilor din spitalele romanesti (din lipsa de fonduri dar si din indiferenta), vad in continuare irelevanta comparatia intre atentia ce i se cuvine (fortat) unui bolnav - care mai are si posibilitatea sa aleaga in care spital vrea sa fie internat - , cu a unui caine fara stapan, lipsit de optiune si rationament. Sunt doua probleme care intra in gestiunea a doua institutii diferite si pentru care s-au alocat fonduri ani de zile fara rezultate si de-o parte si de alta. Legatura pe care voi incercati s-o stabiliti intre maidanezi si bolnavi se vrea mai degraba una lacrimogena si de intimidare, decat una serioasa care sa aduca si solutii.

3.Copiii care "se nimeresc" (banuiesc ca nesupravegheati ai vrut sa zici) pe o strada plina de maidanezi, au doua solutii: o rup la sanatoasa, ori asteapta sa fie muscati si se duc sa fie "eutanasiati" la spital. De ce? Pentru ca pe scumpul lor primar l-a durut in cur de ei si nu a astupat gropile in care copiii pot sa-si rupa gatul. Observatie: primarul nu e maidanez, e om, "fiinta rationala si inteligenta".

4. Niciunul. Contribui ca si tine pentru ei lunar pentru a fi inchisi in adaposturi speciale, nu sunt, nu e obligatia niciunui cetatean al Romaniei sa adopte maidanezi. Dar e obligatia lor sa primeasca un salariu mai mic in fiecare luna...

Anca spunea...

@Verde Bicolor

Nu incerc sa fac o LEGATURA intre caini si bolnavi, ci o IERARHIZARE a prioritatilor.

De la o anumita varsta, copiii mai merg si singuri la scoala, daca e la doua stradute distanta scoala, ca nici parintii copiilor n-au atotputernicia de a-si tine parintii in viata ca sa-si exercite calitatea de bunici si nu traim intr-o tara in care toata lumea isi permite sa le angajeze odraslelor bona sa-i treaca inot printre caini doua obosite de stradute, pana la scoala si retur. Despre partea cu taiatu' la fuga, nici n-are sens sa comentez -- mi-ai aruncat un os stricat, mai rau ca la maidanezi. :)))

Cata vreme mai exista batrani muritori de foame dupa o viata de munca, oricat vei incerca sa desparti apele, intotdeauna vei cadea intr-o aberatie a prioritizarii solicitand mai intai adaposturi pentru caini si abia apoi centre si ajutoare sociale pentru batranii bolnavi la care ratiunea pe care o au in plus fatza de maidanezi nu le serveste la nimic. Iar despre actualele adaposturi pentru caini ti-a dat deja Turambar minimele detalii necesare ca sa-ti dai seama ca trimitand animalele alea acolo sa se sfasie intre ele nu rezulta ca ai fi vreo persoana extrem de sensibila, oricum o dam si oricum o-ndoim.

P.S.: Te rog mult de tot nu mai spune la nimeni prostia aia cu posibilitatea bolnavilor de a opta pentru un spital sau altul, ca nu se stie cu cine se nimereste sa vorbesti si ce experiente interesante are in spate pe tema optiunilor spitalicesti -- eu se-ntampla ca am stomacul tare, in ciuda antecedentelor traumatizante, dar nu toata lumea face fatza cu succes.

strelnikov spunea...

bicolor tu nu esti cumva baba, nu?

Verde Bicolor spunea...

Anca,

Nu cred ca ai inteles raspunsul la povestea intitutala "Copilul si maidanezul" (vad ca mi-ai raspuns intai la problema asta). Iti raspund din nou: poti acuza o groapa cand cade un copil in ea? Poti acuza o caramida care ti-a cazut in cap ? Poti acuza un maidanez care musca un copil "nimerit" pe o strada ? NU ! Suna mai simplu acum ?

Apoi despre ce ierarhizare a prioritatilor vorbesti ? "Aberatia" construirii de adaposturi pentru caini si abia apoi de centre sociale pentru batrani, nu are nici o legatura cu vreo ierarhizare de prioritati. Are doar legatura cu faptul ca unele institutii isi fac treaba mai bine decat altele. Ca doar banuiesc ca stii ca fondurile alocate sistemului sanitar nu sunt aceleasi (ca valoare) cu cele alocate adaposturilor pentru caini, construite in mare parte din banii unor ONG-uri decat din cei ai statului. Vrei sa prioritizam lucrurile ? Vrei sa lasam dracu gropile de pe strazi si sa construim spitale ? Vrei sa lasam dracu consolidarea cladirilor care stau sa cada si sa construim centre sociale? Vrei sa lasam dracu problemele de mediu si sa alocam toti banii pensionarilor ? Sa o facem ! Sa ne doara in cur daca ne rupem masinile pe strada, daca vor muri sute de oameni la primul cutremur sau daca se fura paduri intregi in continuare. Sa ne doara in cur de toate astea pentru ca pentru noi, oameni inteligenti cu suflet mare, bolnavii si batranii muritori de foame reprezinta o prioritate adevarata !

Concluzia: nu, draga Anca, toate reprezinta o prioritate si toate trebuie rezolvate in acelasi timp. Ca problema oamenilor muscati de maidanezi pe strada, sau ca problema oamenilor otraviti in propriile spitale sau ca problema pensionarilor "muritori de foame dupa o viata de munca".

Anca spunea...

@Verde Bicolor

Clar pedalam in gol. :))

1. Am inteles perfect raspunsul tau, dar n-ai inteles tu problema initiala -- chiar ai simtit ca trag la raspundere maidanezii? =))

2. Sigur ca cel mai bine e sa avem si strazi, si spitale, si centre sociale, si spa-uri pentru caini, si sa fie in principiu cald si bine si pace pe pamant si toata lumea sa rada la soare voioasa si mieii sa zburde pe campii si albinele zglobii sa ne zumzaie reggae all day long, da' in cazul asta cred ca putem inceta orice dezbatere. Am incercat, ne-am straduit, dar nu. :) We'll have to agree to disagree.

Sa-ti mearga toate brici. :)

Verde Bicolor spunea...

Anca,

Desigur ca nu am inteles ca tragi la raspundere maidanezii. Tot ce am inteles este ca vrei sa ii vezi morti, si nimic mai mult... Norocul tau este ca nu se va mai intampla inca o data ca in 2001 in Bucuresti sau in 2003 in Calarasi, oamenii din Romania sau mai maturizat nitel intre timp si isi vor aminti ca mai nou "pana si maidanezii" au niste drepturi.

PS: Am stiut de la bun inceput ca pedalam in gol, doar nu credeai ca ai atata rationament sau buna intentie in lucrurile pe care le spui incat sa ma las conving sa semnez o asa petitie.

Numai bine!

Verde Bicolor spunea...

"s-au"... e de la tensiune... :))

Anca spunea...

@Verde Bicolor
Confunzi, eu nu eram cu petitiile. :D
Nu de alta, dar le gasesc inutile.
Ramanem asa, ca n-am eu rationament. :D
Si vezi, incearca luna ce vine din veniturile nete sa-ti cumperi cam tot ce ti-ar trebui ca sa-ti fie foarte bine. DAR TOT! SA NU TE PRINDEM CU PRIORITATI! =)) =)) =))

Hai, ca jucam tenis fiecare la peretele lui si devine penibil.

Verde Bicolor spunea...

E un lucru bun la mijloc, sa stii. Ca amandoi gandim intr-un alt mod dar ca niciunul dintre noi nu doreste sa-l jigneasca pe celalalt. Nu-i asa ?

Sa-ncercam macar, poate dovedim ca suntem mai destepti ca maidanezii care, din rautate puta si lipsa de credinta, se reped la oameni pe strada sa-i inghita....

Anca spunea...

@Tapirul

In ONG-ul ala ma bag si eu negresit. :)))

(Pentru sufletele hipersensibile: din cei mai bine de 26 de ani pe care-i detin, n-am trait unul fara cel putin un caine la casa, asa ca scutiti-ma. Daca s-a nimerit sa fie catea, am avut maaaaare mare grija ca puii sa-ncapa pe maini exemplare si m-am interesat de ei si pe mai departe, deci scutiti-ma din nou. :) )

Anca spunea...

@Verde Bicolor

La aia ma gandeam si eu cand mi-ai intins pe servetelul ala parfumat bucatica aia rafinata cu "doar nu credeai ca ai atata rationament sau buna intentie in lucrurile pe care le spui". =))

Serios, las-o asa, ca e bine. :)

Verde Bicolor spunea...

Anca,

Departe gandul sa te jignesc ! Tot ce spuneam este ca nu am gasit inca o explicatie logica si bine intentionata la nimeni care poate justifica masacrarea cainilor maidanezi ! Nimic mai mult ! Eu sunt oricum un sfant dupa cum ai observat, nu fac eu asa ceva ! :))

Itzicbaseanu spunea...

Turi draga,

Iesi putin la aer curat,eventual la Telega, in fundu' gradinii, priveste zarea, trage aer adinc in piept!...Incet, incet, ai sa-ti dai seama ca nicio idee de-a ta nu poate fi atit de "exhaustiva" incit sa "cuprinda" minunile vietzii(chiar si "minunea" microbilor din politica, daca-i stapinesti)!...Iarba verde, ciripitul pasarelelor,"mirosul" vietzii izbucnind din solul reavan primavara etc,etc,etc!...Itzi trece dragule,asculta la mine,e o criza de spleen!...Adica mai pe romaneste: "ti s-a urit cu viatza" si-ti vine-asa, ca un naduf, pa ea!... Trece Turi, cu timpul devii mult mai intzelept!...Gandesti ca prin anii '50,chinezii, cu vrabiile care haleau recolta de orez!Le-au exterminat si s-au umplut de molii,omizi, sicofantzi si etc!...Turi, capu' sus taica!...Fii vesel,gindeste tinereste,coclitule drag!...Am incredere-n tine,itzi revii sigur!...

Verde Bicolor spunea...

Poate sa faca cineva un rezumat, va rog...?

Anonim spunea...

Eu sunt milos. Cand vorbim de catzei imi aduc aminte de bancul cu inginerul si mi se face mila. Imi place de ambele specii, sunt dragutzi fiecare in felul luisi deshtpetzi foc.

strelnikov spunea...

adica sa omoram si inginerii? nush ce sa zic, cu astia eu n'am avut probleme. dar, in fond..

ZaffCat spunea...

Ok, catelusii mai inteleg... da ce aveti nene cu pisicutele? Sa-mi dea unul un exemplu de atac la persoana. Care a auzit macar o data o stire: "Biciclist atacat de o haita de pisicute mieunand salbatic" sau "A fost gasit cadavrul lui X, disparut acum doua zile. Pisica care l-a ucis era inca langa el, facandu-si siesta."
Si nici chestia cu caca pe trotuar nu tine, sa stiti! ;-)

Turambar spunea...

Neah. Din contra. Pisicile trebuie exterminate primele. De catre plutoane de executie formate din ciini. Vad deja reprezentarea evenimentului facuta de catre cei de la The Far Side: cronica de razboi. Un ciine care ii aprinde tigara unei pisici legata la ochi si pusa la stilp. O ultima dorinta? Da: sa-mi mai spal blana o data cu limba. Fire!

Moarte tiraniei pisicilor! Jos cu asupritoarele feline! O lume fara par de pisica prin casa! Sa trimitem felinele acolo unde le este locul: in Africa! Ba nu, locul lor este in Iad! Sint fiinte ale diavolului, alaturi de capre, de lilieci, de broaste riioase, de sociologi si de politicieni...

:)

Turambar spunea...

Azorel, nu mai bine ne faci tu un bine si mori tu inaintea noastra? Hai, ca iti facem un favor si ne uitam la tine cum te zbatzi...

ZaffCat spunea...

Felinoterapie intensiva
http://www.diperia.ro/2010/03/04/felinoterapia/

rrrraule :-)

Itzicbaseanu spunea...

Hopa Turiiiii, stiu unde batzi, Azorel...hammmm...bataie cotita ca la Snooker,misto, in definitiv simpla prin stupizenie,ca aia cu inginerii, sa zic asa io ca tinichigiu observator...In schimb,frumos snooker-ul!...Ce s'eshi?...

Turambar spunea...

Azorel are soarta tuturor comentatorilor forumijdi si tristi care nu isi infrineaza pornirile de limbaj mirlanesc.

Anonim spunea...

hau! ce soarta, preamaritule, stralucitorule si cinefilule care esti? asta cu stersul commenturilor? Cred ca o sa supravietuiesc cu asa ceva.

Pana la urma tot ce am incercat a fost sa trollez cat mai bine. Sa te intristez ca sa fiti nefericit... sa nu va mearga bine, sa va dau la gioale. sa va bag argintul viu in blog. pentru ca nu-i asa, esteti o fiinta mai complexa decat un tantar, decat un caine, decat un lemur sau o marmota. iar o asemenea complexitate de om este hrana preferata a trollului.
You don't know where I've been, Lou!

azorel

Turambar spunea...

Uite, pe asta o s-o las, pentru argintu viu. Si pt impredictibilitate. Javra mica si simpatica. Trolluletz nashpa ce eshti. Jigodie blogosferica. Nashparliule... Minca-te-ar hingherii. Cadea-tzi-ar conexiunea de Internet. Crapa-tzi-ar motherboardul. Incaibara-te-ar o haita de ciini la miezu noptzii, dupe blocuri.

Ma rog, intzelegi matale complexitatea afectziunii si emotivitatzii ambivalent-agresive contzinuta in acest mesaj prietenesco-hingheresc.

:)