vineri, 30 aprilie 2010

Intrebare

Intrebare, o voi snobilor care cititzi acest blog snob, dar mishteaux: Unde gasesc niste gyokuro, sau macar nishte sencha, prin Bucurestiul asta balcanic si provincial si nashpa?

Ca peste tot pe unde ma duc, dau numai peste trairisme new-age, cu aroma de floarea soarelui, de ciuline, de floare de cires, de samintza de buburuza, de sirma de tractor, numai versiunea simpla, clara, ortodoxa, de la ma-sa traditzie nu gasesc.

Mama voastra de snobishori, de snobuletzi, de snobirlani, care nu putetz sa ducetz la gura ceai verde decit cu miere si cu arome aromate care sa-i ascunda si matrafoxeze bunatate de aroma naturala dulce-amara, usor parfumata, astringenta si ierboasa. Huuuoo! Lasatzi snobii adevaratzi sa bea ceai adevarat.

Deci pe bune: vreau sa cumpar pentru acasa, ca mi s-a terminat. Mai am nishte Sencha doar la Telega, si parca e cam departe sa dau o fuga doar pentru o palma de ceai.

Si nu accept raspunsuri de tip "bea si tu ceai alb", sau de-ala cu galbenele, albastrele, oolong, chinezesc, vietnamez darjeeling sau mate. Nu, eu vreau gyokuro. Si nu vreau sa astept sa-mi aduca Dan din San Francisco sau sa mi-l iau eu de la Viena sau de la Paris. Vreau sa-l cumpar de aici, din dulcele nostru tirg bizantin si bizonifer.

Deci unde gasesc? Si a doua intrebare: unde, in afara de ceainariile lui Tudor, care fie sint prea departe, fie nu gasesc loc de parcare, mai gasesc ceai facut cum trebuie, unde sint oameni care chiar stiu cum se prepara bautura asta si sa aduca ce e mai bun?

PS: Aviz amatorilor posesori de crishme new-age care poate cititzi aceste pagini de furie riguros focalizata. Ceaiul verde nu se serveste la plic. Ala nu e ceai verde, e frectzie la picior de masutza ornamentala. Ceaiul verde nu are indulcitori aromatizatori. Ceaiul verde nu se serveste cu aroma de lamiie.

Ceaiul verde e ceai verde, punct.

Pe urma discutam varietati si tzari si alte shmeckerii de snobi rafinati: Golden Leaf, chinezesc, indian, japonez, vietnamez, muguri de nu stiu unde, culesi noaptea pe luna plina, culesi de sub umbra crengilor, alea alea. Dar basic fundamental si temelios, ceaiul verde e ceai verde, punct.

Inca mai exista pe lumea asta plina de durere si de triste si jale, trudgin' thru this valley of shadow and lust, ortodocshi de-astia care vor ceaiul verde simplu. Va rog eu nu ne ignoratzi, ca va fu... ca ne suparam.

Nu ridicatzi din umeri, o voi patroni de snoabe ceainarii dedicate ceaiului :), cind va cer ceai verde simplu. O voi pitzipoance care servitzi la masa, cu figura trista shi intzeleapta, va rog eu nu-mi recomandatzi ceai cu albastrele, sau ceai yang cu scortzishoara.

Nu, eu vreau ceai verde. Simplu, fara zahar, fara miere, fara lamiie, fara lapte, fara nimic. Ceai verde.

Nu va uitatzi la mine ca am fatzau de tractorist si ca uneori intru in sala in trening cu noroiul uscat pe mine. Nu vin de la sapa. Le stiu pe-astea cu ceaiul. Nu fitzi fraeri. Nu punetz botu la aparentze. Datzi-mi ceai verde. Punetzi la dispozitzia clientzilor vostri ce e mai bun si mai scump, ca orishicum avetzi niste pretzuri de nesimtzeala crasa, nici la Viena nu costa un rahat de ceasca de ceai cit costa in bombele voastre facute in case vechi. Datzi-ne ceai verde de care beau imparatzii si dragonii si zeii, si nu va facetzi ca stiti meseria asta daca nu avetz asha ceva la voi in crishma. In cantina. In ceainaria New-Age a postmodernitatzii voastre triste si scumpe si snoabe.

M-am ecsprimat clar sau mai trebuie sa mai ecsplic din nou inca o data pentru a dooa oara?

Mama voastra... :(

13 comentarii:

Anonim spunea...

Poate aici.
http://www.chado.ro/product_info.php?products_id=116


intre timp am ratat asta

http://media.unibuc.ro/index.php/stirile-universitatii/598-prima-ediie-a-festivalului-japonez-michi-biraki-drum-deschis-la-universitatea-din-bucureti

ZaffCat spunea...

Poate aici.
http://www.biscuit.ro/

Unknown spunea...

aaa, gyokuro, cha din ăla verde-pal, cu frunză neprăjită, minimal oxidată în timpul procesării, crescut la umbră să-i dea aroma aia a lui specială?

nu ştiu, îmi pare rău. nici n-auzisem până azi, da' măcar am învăţat ceva.

andrei manea spunea...

Brea nea Turambare da' matale chiar cunosti cu astea cu ceaiuri. La mi8ne cand vine vorba de ceainareala exoerinta se opreste la cutiile bunica-mii cu ceea ce se faseste pe campurile si in padurile Campiei Romane. Felicitarile mele!

Turambar spunea...

@ Anonim: Hmmm... Linkul chado.ro nu merge. Da, am ratat chestia aia. Dar eu vreau ceai, nu festival japonez. Aaaargh!

@ ZaffCat: Neeah. Tot niste new-age-isti scumpi si snobi. Plini de arome biscuitzii aia, chiar daca se rup in figuri cu minimalismu site-ului lor. Thxs anyway. Most kind of you, arhitectule :)

@ Explorish: Esht varza. Nu stii nimic. Nu ai pic de rafinament. Sa nu stii tu de gyokuro? Stai jos, nota 3 la snobism aplicat. Esti corigent, ne vedem in toamna :) :p

@ Artistu: Hmmmm. Ai ceai? N-ai ceai. Cheam-o pe bunica. Ceai de rostopasca si de ghintzura. Daca nu le stii gustul, vei afla :) :p

@ Tapirul: Neeah. Acest glorios blogger nu vrea sa stea la mila stimatzilor si dragilor de cititori (txs anyway. most obliged mate. salutari specialistului / specialistei).

Vreau o relatie contractual-consumerista limpede si transparenta: eu dau banu, cineva imi da de la tejghea ceaiu. Si nu pe Internet. Vreau intii sa-l vaz, sa-l miros, sa-mi fac o idee despre el. Ca asha de ushor se ia tzapa pe Internetu asta salbatic si trist... :(

Anonim spunea...

si io beau ceai in disperare, termin o cutie'n 3-4 zile singur, sec [cu putin lapte]. da' negru nu verde.

anyway dc nu'ncerci la carturesti? nu ma pricep la astea verzi da acolo in pta romana au zeci de soiuri, nemtesti, pudra.

Anonim spunea...

Poftim si magazine, aduc astia si zapada da pa Fuji... cauta si pe twit #ceaiverdedelamamalui. Tzie lene sa dai telefon? sa vina sa te frece la talpi si tample cu otzet? un serbet? o mandolina?

http://timp-liber.acasa.ro/articole/9709-de-unde-cumparam-ceai-in-bucuresti.html

Turambar spunea...

@ Strelnikov: Cu ceaiul negru un pic mai putzin, ca sint invatzat sa beau cantitatzi industriale de lichide si daca beau ceai negru dau in tremurici si in criza de intoxicare.

Carturesti? Pai tocmai aceia sint unii dintre snobii new-age care au toate combinatiile posibile si imposibile de ceai cu flori de cires, cu flori de iasomie, cu flori de albastrele, cu scortisoara, cu fructu pasiunii, cu rugina de sirma ghimpata, you name it, doar ceai verde SIMPLU (si de calitate) nu au. Vreau gyokuro. Nu au gyokuro. Sau, cel putin, nu aveau ultimele doua-trei-patru-cinci dati cind am trecut eu pe acolo. In plus ceaiul pudra nu e ceai, cum nici casa de copii nu e acasa :) :wink:

@ Anonim: Mersi pt link. Nu folosesc twiterul. Da, as vrea o frectzie cu otzet si o duduie languroasa care sa cinte la mandolina (si atat!) linga sufletu meu obosit si cu naravuri orientale.

In genera sint sukarit pe cei din ceainarii, ca pe acolo trec de obicei sa beau un ceai, sa petrec o jumatate de ora in stabilimentu lor, ca au si wireless multi dintre ei, si sa si cumpar ceai, daca tot am trecut pe acolo.

Stiu ceainaria lui Corina Bernschutz. Am fost coleg cu Corina acum ceva ani de zile, la Comitetul Tehnic ARMA (ah, ce vremuri). Problema cu locul ala este ca e cvasi-imposibil sa gasesti loc de parcare in zona. In consecinta, eu in mare nesimtzirea mea (Subaruuuu... Subaruuuu...) nu poci caci ca sa frecventez zona aceea.

Inca o data, txs for the tip.

Anonim spunea...

recunosc, n'am fost atent in carturesti la astea verzi, am zis c'or avea si ce vrei tu.

..pudra am tradus din powder. banuiesc ca tu zici pudra la rahaturile alea solubile: d'accord sunt de rahat.

anyway mi'am amintit ca'n toate magaimage exista asta [nici macar nu'i scump] nush daca'i exact ce vrei da orisicat

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51dQrqTRkeL._SL500_AA280_PIbundle-6,TopRight,0,0_AA280_SH20_.jpg

ps: si poti incerca orice alimentara arabeasca, uneori dai peste ceaiuri incredibile la astia.

Anonim spunea...

http://kissako.wordpress.com/about/
http://www.naturales.ro/catalogsearch/result/?q=gyokuro

of, vorbiti mult, da nu-i dati un link trebuincios omului.

din ala la cateva sute de euro nu se gaseste la noi.

Unknown spunea...

@turambar
eu am ceai verde; verde si atat. ba nu, nu doar atat, ca e recolta din 2005. ba am si din taiwan, ceai de mare altitudine. acu' daca o fi bine sau nu, tu sa imi spui. eu te astept la biscuit, un loc scump si snob :)

Belle de Jour spunea...

1. iei avionul pana la ei, prin pacificul acela, si asa ai altceva decat sencha produs de marele popor chinez in numele marelui popor japonez. asta in caz ca vrei musai ceai japo, altfel nu te increde ca ai bea decat ce e mai sus. in caz ca vrei verde chinezesc e aproape prin bucu, cam aglomerat, naspa si pierzi timp. dar olongul lor (verificat de mine) e bun, acceptabil si 100% clar al lor, al marelui popor cu expo in cauza de acum- chiar au ratat si sansa asta, ce blambeci.
2. n-ai, locatie de asta nu ai. ai fite, bani azvarliti, mutre si nada altceva. decat ca poti sa ii vezi pe unii ca ofteaza crezand ca aia e arta ceaiului (si sa te razi, ne-snobbish). asa ca mai bine il bei acasa sau te inarmezi cu o suita de ceainice diferite, o carte sau mai multe pe masura si rabdare, perseverenta plus un alt ritm al vietii. cam greu la tine. dar poti incerca, e o mica senzatie extrem de placuta atunci cand o ai. cred ca nu ti se potriveste.
1 mai intr-o nota mai "zen" decat de obicei.

Unknown spunea...

@turambar
ca sa nu bati drumul degeaba pana la biscuit, uite despre ce ceai vorbesc
http://www.palaisdesthes.com/en/tea-shop/sencha-ariake-895.html
www.jhentea.com
loc de parcare la intercontinental :)