joi, 11 iunie 2009

Exit Poll europarlamentare 2009. O sama de grafice

Gata. Am fost la Victor, la derbedeu' dracului. Am discutat sondaje si cifre si grafice si Exit Poll-uri. Si am promis ca pun graficele aici.

Asadar si prin urmare, without much further ado:

Participarea la europarlamentare in tarile UE
Cu o prezenta de in jur de 28%, suntem in plutonul penultim, la coada rusinii si a lenevelii si a neimplicarii civice, alaturi de alte trei tari din blocul de est / Mittel Europa / tarile foste comuniste: Slovenia, Cehia si Polonia. Doar Lituania si Slovacia, din acelasi bloc de est, mai sufera de un sictir si de un pesimism electoral mai pronuntat decat al nostru, dormitand pe undeva in jur de 20%. Fata de media generala europeana de 43% suntem aproape la jumatate. Nashpa. Nasol. Criza mare, mon cher. Credibilitate ioc.

PS: Ho, nu sariti cu gura. Tarile alea de sus-sus de tot au cifre atat de mari pentru ca au votul obligatoriu. Mai bine uimiti-va de prezenta foarte ridicata la vot in Italia (doua treimi).

Sursa: The Guardian



Evolutia prezentei la vot in Romania, pe ore
Nu mare lucru de spus. Evolutie oarecum liniara, cu acel semi-iures dupa orele 19:00 care, sa moara pisica fulgerata probabilist, in graficul asta nici nu se vede prea accentuat. Nici pe datele noastre, nici pe cele BEC.



Afinitati de participare la vot in functie de varsta
Un grafic comparativ, de la trei alegeri nationale: Europarlamentare 2007, Parlamentare 2008 si Europarlamentare 2009, de o putere retorica vizuala rar intalnita, de un didacticism cvasi-pedagogic. Asta pentru ca scoate exemplar in evidenta persistenta, recurenta, faptul social, tipul ideal, teoria din spatele comportamentului uman. Felul in care la trei alegeri diferite, cu scopuri si participari oarecum diferite, identificam aproximativ aceleasi structuri de comportament. Remarcabila sociologia asta, nu?

Identificam astfel:
- iuresul initial de entuziasm naiv si tineresc si avantat, bucuria ca sunt in sfarsit major si pot sa votez, imediat la 18 ani
- pe urma scaderea la nivelurile minime din jurul varstei de 25 de ani
- pe urma cresterea treptata in interes fata de politica, de pe la 30 de ani incolo, pana spre 40 de ani, concretizata in intensitati din ce in ce mai pronuntate de participare la vot
- platoul de intensitate relativ constanta de la 40 de ani pana spre 55 de ani
- cresterea de la 55 de ani pana spre varful situat la 60 de ani, varsta maximului de interes aratat pentru politica
- declinul lent, liniar, inexorabil, inoxidabil si inevitabil de la 60 de ani incolo, cauzat foarte probabil din ce in ce mai mult de tristele limitari biologice

Nota bene: graficul seamana foarte mult cu cel al audientei totale la televizor pe parcursul zilei (TTV, pentru astia care stiu sa citeasca un grafic de audienta si stiu ce e aia Infosys). Iata cum identificam in natura, in diverse coltzuri ale comportamentului uman forme asemanatoare, recurente, patternuri. Nu va spuneam eu ca e remarcabila sociologia?

:)



Sondajele pre-electorale
Reiterez acest grafic, pentru a scoate inca o data in evidenta faptul ca sondajele sunt utile si prefigureaza bine evolutiile electorale. In aceasta vara, sondajele au identificat cu stralucitoare exactitate rezultatele alegerilor. Intr-un peisaj comunicational focalizat pe disfunctionalitati si pe teorii ale conspiratiei, acest lucru trebuie spus, ras-spus si para-spus: sondajele nu gresesc. Doar mintile unora dau rateuri, cei carora le place sa despice firul in patru si sa gaseasca nod in papura mereu.



Comparatie rezultate Exit Poll vs rezultate oficiale
Nu numai sondajele pre-electorale si-au facut datoria, dar si Exit Poll-urile. Supuse unui dus de spume si de saliva si de alte lichide corporale in toamna, s-a dovedit ca pana la urma tunurile si ziarele si televiziunile si istericii tac, iar probabilitatea invinge. Felicitari, CCSB! Felicitari, INSOMAR! Si, evident, felicitari Turambare, stralucitorule, priceputule, modestule (tz tz tz. Nici mie nu-mi vine sa cred ca pot scrie asha ceva. E din cauza de miez de noapte :p )





Evolutia votului pe varsta, din an in an
Un alt tip de grafic cu care Turambar v-a invatat in exclusivitate sa va rasfete. Din capitolul: retorica vizuala a statisticilor expresive bine desenate in grafice colorate cu serpisori frumos curgatori. Se vad bine determinantii de varsta in cazul PD-L (corelatie negativa - txs Radu pt atentionare), PSD (bine-cunoscuta corelatie pozitiva), PNL (idem: bine-cunoscuta corelatie negativa), UDMR (corelatie pozitiva; maghiarii au populatie imbatranita) si EBA (cocosator de evident votul tinerilor).

De ce acest tip de grafic? Pentru ca, spre deosebire de cel cu care v-ati obisnuit, pe 4 - 5 categorii de varsta, se vede mult mai bine legatura dintre variabila "varsta" si variabila "vot". Dar atentie! Aceasta analiza expresiva din an in an nu poti sa o faci decat atunci cand ai ditamai namila de camila de baza de date, cu mii si mii (aprox. 10 mii sau mai bine) de cazuri. Doar la Exit Poll apare in general asa ceva. Sau, cateodata, la un client nabab generos, care sa aiba nebunia de risipit banii degeaba sa faca sondaj pre-electoral pe 12 mii de cazuri. Nu la noi...



Profilele socio-demografice
Bomboana de pe coliva, graficele pe care le asteapta toata lumea. Cum variaza votul per partid in functie de diversii determinanti socio-demografici.

E cam tarziu si mi-e cam lene sa mai povestesc din nou niste adevaruri evidente. Uitati-va si voi la grafice si trageti singuri concluziile. Ce este peste, e de bine: voteaza mai mult decat media cu ei. Ce este sub media generala, e de rau. De nashpa. De nasol.

Hai, ca stiu ca puteti. Urasc sa povestesc in cuvinte, de maniera inutila, redundanta si plictisitoare, un grafic care spune chestii de 'jde mii de ori mai bine decat o liota de cuvinte.













PS: Profit de aceasta oportunitate de lauda plina de modestie :p sa-mi aduc aminte ca meritam un Oscar pentru sondaje si sa tin un scurt speech. Modest, evident... :p

Multumesc tuturor colegilor mei de la CCSB pentru priceperea si iuteala de care au dat dovada duminica. Sunteti tari. Suntem mari. A mers shnur. Arigato gozaimashita, CeCeSeBe! :bow:

Multumesc de asemenea clientului pentru comanda si pentru prezentare si pentru promovare.

Multumesc parintilor mei, mai ales lui mama si lui tata, pentru ca m-au facut si m-au frecat la cap sa invat matematica.

Multumesc prietenilor si competitorilor si dujmanilor de sambata de la turneul de rugby ca nu m-au bushit prin accidentare (lasa, ca nici eu nu m-am rupt in figuri; m-am facut doar ca alerg - de fapt eram muci de obosit, dupa o noapte intreaga de verificat esantionul).

Multumesc "prietenilor" care mi-au topit telefonul la fix orele 20:15. Mama voastra de prajitori de SIM-uri... Huoo! La oaseee...

Multumesc tuturor celor care au inteles de ce nu am raspuns la telefon, in acel ev aprins de realizari marete de juma' de ora de foc, cand dintr-o data am ramas fara telefon, taman cand aveam nevoie mai multa de el.

Multumesc ca s-a terminat dracu' totu' cu bine...

:rofl:

36 comentarii:

Irina Ursu spunea...

Recunosc ca in seara asta cand am incercat sa fac o stire din sondaj am fost "blonda". Mersi ca m-ai luminat. In mare am inteles datele, dar mai greu sa le explic si altora mai "blonzi" decat mine. Poate pentru tine sociologia e la degetul mic, dar nu si pentru altii, asa ca mine:D! Promit sa ma straduiesc si sa o "dovedesc" si pe asta.

Turambar spunea...

Ne vedem, discutam, ecsplicam, dam meditatzii, facem cursuri introductive de statistica...

:rofl:

Nu, pe bune. Joke aside: voi jurnalistii chiar ar trebui sa faceti un modul de workshop de introducere in sondaje. Nu cine stie ce complicat, doar notiuni de baza, sa nu va mai uitati in ele precum curca in lapte.

:)

Irina Ursu spunea...

Accept targul, ramane sa stabilim detaliile. Macar eu imi recunosc "neputinta". In dreptul altora nu comentez, dar daca spui tu te cred:D.

Turambar spunea...

:) Stii cum se spune in filmele cu mafioti: I didn't mean no disrespect, Donna Irina.

Deci cum ne vedem? Deci cand incepem?

Irina Ursu spunea...

Cat mai repede cu putinta. Ca sa nu raman in urma cu informatii pretioase.

Turambar spunea...

Bine. Ia telefonul meu de la Anca si vorbim.

Irina Ursu spunea...

S-a notat. Sa inteleg ca "esti" pasare de noapte? Macar eu stiu ca muncesc, deci e un scop nobil:D.

Turambar spunea...

Intr-un fel, si eu muncesc.

Dar da, ai dreptate: sunt pasare de noapte. Acum, insa, o pasare de noapte care se pregateste sa se culce. Mi-a cam ajuns ziua de azi. De dimineata tot lucru si lucru. Gata. Crouch Touch Pause Bed Sleep.

Noapte buna, si spor la lucru in continuare... :)

Unknown spunea...

sa-ti traiasca frantuzoaica! foarte tare!

Turambar spunea...

:) Frantzuzoaica? Unde? Cine? Care? La mine in casa si eu nu stiu? De ce nu mi'atz spus pana acum?

Frantzuzoaico!! Undeee eeeshti? Unde te ascuuunzi? Ieshi de supt pat, caci avem treaba...

:rofl:

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Cum naiba la PRM functioneaza, MEREU, marja de eroare? Si mereu in dezavantajul nostru.:))Bagati "marja" de 5 % si v-ati scos si voi si Insomar.
Normal ca la exit-poll-uri v-ati mai apropiat de adevar, va faceati definitiv de ras.
Dar sondajele anterioare in care ne dadeati cu 5-6%? De ele uitam mereu, nuuuu?
Sau si acolo avem "spirala tacerii" Ha, Ha !
Stiu ca aveti multe "explicatii sociologice " pentru modul in care tratati PRM, dar deja nu mai conteaza!:))) E de bine, oricum:)))))

Turambar spunea...

Dintr-un singur motiv, draga Ruxandra: pentru ca votantilor vostri le e rusine, jena si tarshala sa recunoasca faptul ca voteaza cu voi. E ca si cum ai face un sondaj despre comportamentul masturbatoriu la romani. Iti spun eu ca am obtine niste cifre mult sub frecata realitate. Pentru ca omul simte ca face un lucru buba. Nasol. Nashpa. Cu care nu se poate mandri in public. Oprobiul de a vota cu PRM. In asta consta fundamentul bazei temeliei teoriei spiralei tacerii: faci ceva rusinos? Pe burta. Te intreaba cineva despre? Nu recunosti nimic.

:)

For the record: in sondaje, PRM a aparut inainte de alegeri cu scoruri mai ridicate, in marginea lui zece.

In rest, numai de bine. Felicitari ca ati ales o strategie de marketing politic castigatoare (Jiji) si ca atzi trimis ciobanul la Bruxelles. O sa fie un film mishteaux.

:rofl:

Marketosaurus spunea...

Ma uitam azi dimineata la Ciutacu si ma intrebam cum se face ca nu ai venit in emisiune. Si tu stateai acolo cuminte, deghizat ca pisica lu' James Bond, fara cioc si fara chelie :D

Turambar spunea...

:p Pisica lu' James Bond, ai? Cioc, ai? Tz tz tz. Ce detractori. Ce bloggeri. Ce rautacisme la adresa caracteristicilor mele fizice.

:p :rofl: :tomato:

Anonim spunea...

Domnu doctor bine ca suntem si noi fruntaşi. La ceva. La TBC !!! Si de motivarea participării la alegeri si de TBC se ocupa aleşii neamului. Sa le dea dumnezeu sănătate după sufletul lor !!

maria spunea...

Asta iarna te-am criticat(am spus frumos).Acum te felicit !

Si pentru ca tot ce se intampla in jurul nostru ne-a facut niste " Toma necredinciosu'" ma gandesc sa nu care cumva sa ne ademenesti cu cifre exacte .....Miza la alegerile astea a fost mai mica dacat ce va fi in toamna .

Turambar spunea...

Maria: mersi pentru felicitari. In rest, insa, permite-mi sa nu mai fiu atat de bucuros si de bland. Dupa cum spuneam: oricum ash da-o, orice am face, tot aia avetzi in cap. Paradigma lui Stefan cel Mare. Tz tz tz.

Stiti care este de fapt problema, nu numai a voastra, ci a tuturor celor care pun la indoiala sondajele? Ca nu intzelegetzi ca sondajele astea sunt. Sondaje. Incomplete. Aproximative. E vorba de alta paradigma de gandire, ca sa folosesc cuvantul asta magic si pretios: paradigma probabilista. Destul de exact. Pe acolo. Suficient de aproape. De cele mai multe ori. Voi vreti fizica atomica si exactitate de 0.1 si de micron, in conditiile in care pe de o parte masurarea este aproximativa, iar pe de alta parte mai sunt si alte limitari, cat se poate de umane: lumea minte, lumea fura, lumea refuza sa raspunda. Pentru ca nu masuram suruburi sau copaci, ci oameni. Multi dintre ei oameni carcotasi si degraba dedati explicatiilor rele, asha ca voi.

Maria, ai facut matematica? Ai ceva notiuni de teoria probabilitatilor si de masurare?

Uite aici:

Probabilitate
http://en.wikipedia.org/wiki/Probability

Legea numerelor mari
http://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_large_numbers

dar mai ales si mai ales teoria limitei centrale, pe care se bazeaza estimarea marjelor de eroare in sondaje
http://en.wikipedia.org/wiki/Central_limit_theorem

Tz tz tz. Ce oameni. Ce conspiratzionisti.

:/

Radu spunea...

Felicitari pentru tot arsenalul informational! Foarte fain, foarte educativ si foarte interesant. N-am urmarit emisiunea ca lucram de zor dar datele expuse de tine imi vor folosi.
O singura remarca critica, ia-o ca deformatie profesionala de sociolog: corelatia e pozitiva atunci cand variatia intr-un sens a unei variabile se manifesta concomitent cu variatia in acelasi sens a altei variabile. Ori, in cazul PD-L, de ex., cresterea varstei determina/se manifesta odata cu scaderea votului pentru partidul mentionat. Ca atare, in raport cu varsta, votul pentru PD-L si PNL coreleaza negativ iar cel pentru PSD sau UDMR coreleaza pozitiv. Nuante, nuante! :)

Turambar spunea...

Da, Rad, ai dreptate. Ma gandeam lacorelatia cu tinerii, ca in ultimul timp numai de asta am fost intrebat

Anonim spunea...

Nice graphs!

@Afinitati de participare la vot in functie de varsta

Nu crezi ca graficul de afinitati in functie de varsta explica doar la nivel static structurile de comportament de care vorbesti? Cu alte cuvinte crezi ca romanul generic de 50 de ani din anul 2008/2009 are acelasi comportament cu romanul generic de 50 de ani din 2030? However, iuresul intial de la 18 ani si declinul biologic de la 80 nu cred ca se pot schimba prea mult.

Deci, cam care crezi ca este "viteza" comportamentelor identificate? Dar "acceleratia"?

Cum crezi ca ar influenta graficul cu pricina introducerea votului electronic, cu un singur click de mouse, de acasa?

Mersi,
topitop

Turambar spunea...

Cred ca am identificat un pattern destul de stabil, cel putin pe termen mediu (5 - 10 - 15 ani). 2030? Sa traim pana atunci.

Introducerea votului electronic? Ar creste doar marginal participarea la vot in randul tinerilor, in schimb ar deschide o poarta (si mai) larga fraudei. La fel cu votul prin corespondentza. Din pacate, nu suntem pregatiti, ca si institutii, moralitate si responsabilitate civica pentru un asemenea tip de vot, care implica maturitate si spirit de fair play in respectarea regulilor jocului politic.

Din pacate... :(

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Ha,Ha, m-ai cenzurat, ce surpriza:)))
In schimb mi-au placut rezultatele PRM, atat la media de varsta cat si la studii.
Faptul ca nu mi-ai publicat comentariul anterior imi de de gandit! E de bine, in continuare, HA, HA! Nu-l publica nici pe asta, e suficient ca il citesti:))))))))))))))

Turambar spunea...

Unde te-am cenzurat, bre fiintza conspiratzionala?

:blink:

Tz tz tz. Ce oameni. Ce peremishti.

:/

cdmitroi spunea...

neschimbat, da, neschimbat.

Cristi de la rating politic spunea...

bun asa. felicitari ptr munca. stiu ce inseamna exit-pollurile dinaunutru. iar, faza cu telefoanele, da, e exasperanta.

nu dai te rog si niste demografice pe participare?


ps. vezi ca ai bagat Elvetia in alegerile europene :D

Turambar spunea...

@ Catalin Mitroi: :) Cand mergem pe munte? M-am intalnit cu Tudor aseara, la un ceai. Ce faci peste doua-trei saptamani?

@ Cristi / Rating politic: mersi pentru aprecieri si pentru atentionarea cu Sweden care la mine, in valtoarea traducerii pe repede inainte, s-a transformat in Elvetia. Mea pulpa :)

Demografice pe participare? Later. Acum trag tare sa ma duc la filmare, la Dupa bloguri, si pe urma la regalul de rugby. 3 meciuri unul dupa altul, IRB Nations Cup. Pe urma maine am botez la Campina. Pe urma duminica am serbarea de sfarsit de an la baletul lui Marta, la Giuliana. Program greu, complicat, de vara, dom'le :)

Deci luni. Deci sa mai ne si odihnim prin extra-curriculare.
Weekend placut!

Cristi de la rating politic spunea...

ah, da, e vineri. doar o petrecere de burlaci la mine pana acum. saptamana asta pauza de mers la mare. pe luni.

bagatare si punct ro spunea...

foarte interesante graficele.

Raiden spunea...

Eu am fost la filmare la "Dupa Bloguri" saptamana trecuta.

On-topic: in sfarsit am si eu o imagine de ansamblu a acestor alegeri. Am doar un comentariu: mi se pare interesanta participarea la vot aproape totala in Luxemburg (bine, e un stat f mic), dar totusi, nivelul de trai de acolo i-ar indemna pe supusii Marelui Duce Henri sa faca altceva.

Turambar spunea...

Sa nu fie cumva participarea obligatorie, Raiden

Raiden spunea...

E obligatoriu? I rest my case.

La noi ar fi un experiment foarte interesant votul obligatoriu, probabil in bunul spirit romanesc, s-ar dramatiza foarte mult, dar e mult de discutat pe subiectul asta.

vlllad spunea...

Pe cand si o mica regresie :P ? Sau macar un tabel de contingentza acolo. Ca sa vedem ce conteaza mai mult - varsta, educatia, mediul etc.

Oricum, multumim pentru dezvaluiri. Oarecum previzibile. PNL - tineri si maturi urbani educati (si probabil corporatisti), PSD (dependenti din toate colturile tarii, uniti-va!), PDL (tineri rebeli fani ai presedintelui, aceiasi "cetateni suspendati" + aportul adus de primariile din rural), UDMR (hmmm... unguri? alti minoritari? daca ar fi inteligenti astia si-ar extinde discursul si la alte minoritati si si-ar schimba naibii numele) si PRM (imbatraniti, educati, dar loviti de tranzitie).

Cateva neclaritati totusi: de ce PDL in Oltenia 40% ? Pare cel mai spectaculos procent din toata lista. Si cum se explica paradoxul Bucuresti-rural voturi multe, urban mic si mediu - voturi putine? Au toate de-a face cu distributia primariilor si atat? Si daca da, de ce sunt primariile colorate asa cum sunt? Este PDL un partid schizofrenic? Are doua publicuri tinta ? (tineri urbani si rurali paternalisti) ???

Turambar spunea...

Tz tz tz. Mai Vllade mai. Unde ai invatzat tu ca se face regresie pe variabile nominale, mai Vllade mai? Poate regresie logistica, mai Vllade mai, dar nu cred eu ca te gandeai tu fix la regresia logistica, mai Vllade mai.

Si mai e o chestie: regresie logistica doar daca variabila independenta este metrica. De unde variabila metrica mai Vllade mai, in afara de varsta? Tz tz tz. Nu te repezi cu cursul de Statistica 101 in realitatile vietii politice de la Exit Poll, ca s-ar putea sa te intrebe lumea cum ai trecut examenul.

:)

Tabele de contingenta? Da. Dar stii ceva? Tocmai le ai la nas. In forma de grafice... :)

De ce PD-L asa? Sa moara pisica imprastiata aleator daca stiu. Eu masor. Ii las pe analisti sa se rupa in figuri explicative, pen' ca oricum spun chestii aiurea si ne distram cand ii vedem la televizor, nu?

Deci ramane cum am stabilit, da? Deci regresie logistica, da? Deci hi patrat si ha la cub. Si hi hi hi si hahaha.

:) :p

vlllad spunea...

Poate chiar multinomiala, nu?

Un tabel mediu rezidential/educatie sau mediu rezidential /categ. varsta la PDL ar mai aduce lumina asupra "schizofreniei" de care vorbeam mai sus. Parerea mea. Nu trage!

Turambar spunea...

Varsta? Pai nu este acolo, a votre nez? Din an in an, sa se vada bine evolutiile?

:blink:

vlllad spunea...

Ei, ba da, dar eu ziceam de incrucisarea variabilelor varsta si mediu rezidential, sau varsta si educatie. Eu stiu, poate tinerii de la oras voteaza PDL, in timp ce tinerii de la tara mai putin. Oricum, e excelent ca avem si graficele astea.