miercuri, 1 aprilie 2009

Romani, cumparati'va lanterne!

Nu, nu este pacaleala de 1 aprilie. Duceti'va sa va cumparati lanterne. Si apa. Si insulina. Si mancare. Si lemne de foc. Si fugiti repede repede la Telega. Pana nu vine.

Ce sa vina? Furtuna, maica. Furtuna solara. Aia mare, devastatoare si care rupe tot.

Ce s'ar putea intampla in cazul in care o furtuna electro-magnetica puternica, de tipul celor care apar in urma eruptiilor solare, ar lovi Pamantul? Si daca furtuna ar fi una de'aia care apare o data la aprox. 500 de ani?

S'ar duce plamanului de suflet electricitatea. Pentru ca retelele electrice de inalt voltaj ar fi conductori nemaipomeniti pentru varful de sarcina care dintr'o data s'ar repezi asupra Pamantului. Si ar infige curentul drept in
transformatoare. Si le'ar topi. Vorbim de transformatoarele alea mari mari de tot, din reteaua nationala de transport, care dureaza luni de zile sa fie produse si o saptamana sa fie instalate.

Rezultatul? Belea. Dezastru. Jale. Rupere. Catastrofa, Fanica.

No kidding.

The world will, most probably, yawn at the prospect of a devastating solar storm until it happens. Kintner says his students show a "deep indifference" when he lectures on the impact of space weather. But if policy-makers show a similar indifference in the face of the latest NAS report, it could cost tens of millions of lives, Kappenman reckons. "It could conceivably be the worst natural disaster possible," he says.

Cititi in continuare aici: Space Storm alert: 90 seconds from catastropheNew Scientist, 29 martie 2009 - adica foarte proaspat)

Despre marea furtuna solara din 1859 puteti citi aici.

Hai, repede! Fugitzi sa cumparatzi lanterne...



:(

8 comentarii:

artistu spunea...

Am sunat eu la Telega si nu ami sunt locuri. Asa ca eu zic sa mergem la Dalga ca e mai aproape de Bucuresti, plus ca e si in drum spre mare! :D

Marketosaurus spunea...

sa inteleg ca esti reprezentant vanzari lanterne bashca agent imobiliar in Telega? Ntz ntz...

Anonim spunea...

Iar Bolivia are un cvasi-monopol pe productia de litiu (pt baterii). dar banuiesc ca stiai acest lucru, din moment ce ai pus o poza cu indience (ok, de pe alt continent, dar indience sa fie:)

Turambar spunea...

:) No comment. Va ashtept la Telega cu tzuica fiarta shi cu paturi si cu ceai fierbinte. Si cu lanterna aprinsa...

Ionut Garbea spunea...

Deci, nu citeste nimeni articolul original. Toata lumea a avut incredere in matale si a fugit la cumparat de lanterne.

Linkul din postare nu duce decat la... Telega :)
Articolul e la linkul de jos
http://www.newscientist.com/article/mg20127001.300-space-storm-alert-90-seconds-from-catastrophe.html?full=true

Turambar spunea...

O, damn it! Sorry. Greshala de editare. Reparam, reparam.

... Shi ne iarta noo greshalile noastre
Precum shi noi le'o dam in freza dujmanilor noshtri
Cu Maibach'ul pe moarte calcand

cruela de vila spunea...

lanterne cum par cu regulariatate; ash zice kiar ca am abonament ( nu pot zice eu cu mina mea, despre mine, ca am o fixatzie......nooooooo); asafar am in casa cel putzin 5 lanterne; numa baterii n-am! asa ca fa-tzi o pomana, schimba indemnu : luatzi-va baterii!
ps : in schimb am luminari; inclusiv la kil!e bune?

Turambar spunea...

Bune, bune. Foarte bune. Mai ales cand va veni foametea cea mare si vor fi o rezerva de grasimi la indemana. Ca cei din Klondike, cand venea iarna cea grea si bantuia ursu polar pe la usha.