sâmbătă, 7 februarie 2009

Citeste, gandeste si da mai departe

Suntem invatzati sa citim tot soiul de chestii intr'o zi. Fun for nothing and idleness for free.

Azi va rog sa cititi ceva care doare. Sa il cititi cu grija, nu din doua in doua randuri. Sa va ganditzi la ce spune dottore si sa spuneti si altora.

Un strigat. De shukar. De lehamite. De furie. De onoare profesionala.

Scrisoare deschisa Ministrului Sanatatii

Florin aka Tesatorul si Vlad aka Dulce Mahala si MackerelFish deja au preluat'o si ei. Va invit pe toti cei limpezi la cap sa o faceti. Cu cat citeste mai multa lume, cu atat mai bine. Dupa strigare, iata ca Victor si Mana si Constantin si Finix si Mosh Califar au percutat. Pe ceilaltzi, hai!

Dane, wake up!
Roxana, spune lumii!
Vlade, scoala'te!
Ciutacule, mishca din tastatura!
Mana, da'i si tu!
Chinezule, help!
Zoso, fii furios!
Oana, wake up!
Sutule, lasa politica!
Badine, lasa si tu spionii si scrie despre asta!
Crivate, scoala Clujul!
Gropare, lasa gagicile si supara'te pe viata!
Pavele, hai si tu!
Moshe & Mordechai, treceti Rubiconu' seriozitatii!
Mihnea, get involved!


Toti ceilalti, care sunt sigur ca nu va suparati ca am uitat sa va includ aici: sculati din weekendul placerii mintzii si scrieti despre asta...

Txs, Vera, for prompting me to do the right thing...

Fragmente din scrisoarea doctorului Florin:

Vreţi să vă spun unde o să capotăm, domnule ministru? Azi sunt într-o umoare infectă şi nu mă interesează consecinţele unei scrisori deschise, aşa că o să vă spun care sunt punctele slabe ale serviciului meu – de altfel, sunt punctele slabe ale întregului sistem pe care, cu onor, îl manageriaţi. Dacă aveţi dificultăţi în a pricepe succesiunea raţionamentelor, rugaţi-l pe d-l doctor Raed Arafat să citească materialul – fiind practician, dânsul îmi va înţelege argumentele la justa lor valoare.

[…]

Eu m-am sucit în fel şi chip, domnule ministru, vă dau cuvântul meu de onoare, dar aritmetica este imbatabilă pentru mine. Prin urmare, aceasta este prima întrebare pe care v-o pun: cum să fac, domnule ministru? Să-mi asum riscuri intraoperatorii, sau să-mi asum întârzierea în ce priveşte primirea unei urgenţe la camera de gardă? Să risc viaţa pacientului de pe masă, sau să las secţia descoperită?
Oh, staţi liniştit – până acum nu ne-am făcut de baftă, dar, îmi permit să vă întreb: cât timp credeţi că vom reuşi să funcţionăm în acest regim de lucru suboptimal? Credeţi că o fi făcut cineva calcule apropo de răgazul de timp mediu înainte de a comite o greşeală ireversibilă în condiţii de personal insuficient? Dacă da, trimiteţi-mi şi mie referinţele bibliografice, ca să pot să-mi informez corect pacienţii asupra riscurilor. Nu vă sfiiţi – încercaţi acelaşi lucru şi cu alte specialităţi (de pildă cu ATI-ul!), asta ca să ştim cam la ce intervale de timp să ne aşteptăm la catastrofe pe care le vor încasa chiar pacienţii pe care susţineţi că-i reprezentaţi.

[…]

Sunt ani de zile, stimat public, de când vi se tot spune că medicina nu costă decât cei 16% despre soarta cărora nu ştim nimic, deşi, o ştiţi prea bine, realitatea este alta. Iar dumneavoastră, stimat public, vă prefaceţi că aşa ar trebui să stea lucrurile deşi auziţi foarte des, pe tot soiul de canale mediatice, de fonduri strânse pentru ca un pacient nefericit să fie operat în străinătate. Se vehiculează sume între 20.000 şi 140.000 de euro pentru o intervenţie, dar dumneavoastră vă prefaceţi că aceste cereri de ajutor pentru nişte semeni în reală suferinţă sunt acceptabile atunci când trebuie să ne tratăm în străinătate, dar că devin inacceptabile când trebuie plătite acasă.
Medicina costă mult, foarte mult, al naibii de mult costă, doamnelor şi domnilor.

[…]

La fel de sincer vă spun că sunt momente când nu mai am chef să stau nici o clipă peste program (lucru de la sine înţeles în orice altă ţară), după ce văd cum profesia îmi este terfelită. Nu-i înţeleg nici pe colegii mei care, în loc de explicaţii coerente, răspund cu aroganţă – dar le găsesc circumstanţe atenuante: mi se pare cel puţin bizar ca specia denumită ziarişti să generalizeze, ricanând, o problemă tragică, azvârlind oprobiul asupra unei întregi categorii profesionale. Din experienţă proprie ştiu cum se comportă anumiţi ziarişti la spital – la fel ca şi pacienţii cu foarte mulţi bani, îşi imaginează că sănătatea poate fi dobândită prin presiune sau… prin bani. La fel ca şi pacienţii cu foarte muţi bani, consideră că se înţelege de la sine că domniile-lor merită un tratament preferenţial…
Ceea ce nu e deloc adevărat. Dar, ar fi acesta un motiv suficient pentru a considera că toţi ziariştii sunt prost crescuţi sau animaţi de parti-pris-uri?
În fine…
Acest post este dedicat tuturor medicilor care strâng din dinţi.

19 comentarii:

delta spunea...

"Suntem invatzati sa citim tot soiul de chestii intr'o zi."

Asta ar fi bine!
Problema este atunci când nu suntem învăţaţi, ci nevoiţi...

Anonim spunea...

Tocmai am executat. Pentru doamna nu garantez, fiindca boleste adanc si trist

Turambar spunea...

Mii de multzumiri, boierule. Salutari de bine doamnei. Sa se faca bine si sa ne bucure ochii in blogosfera. Si tie in particolera :)

Mana spunea...

Am executat și eu. Printre paracetamoale și cafele, că am refuzat ceaiul. Mulțumesc pentru urări!

Turambar spunea...

:) Nici un fapt bun nu ramane nepedepsit pe lumea asta :) Arigato gozaimashita, Mana sama :bow:

Sa te faci bine, domnitza :) Incearca ceai de lamaie. It works wonders.

Unknown spunea...

primit, vazut, bagam :)

Turambar spunea...

:bow: :) :friends:

Anonim spunea...

am bagat mersi. mai ales ca pregatisem ceva pe subiect.
http://www.badin.ro/2009/02/isteria-anti-medici-romnia-i-america-fa-n-fa--stri.html
cred că trebuie să fim solidari împotriva acestei noi mineriade.

Anonim spunea...

Eu am bagat de pe 5 feb., dar e perfect cand o fac cat mai multe bloguri. Poate se trezeste si domn' ministru si se ia la tranta cu sistemul, fara prea mare abureala.

3. Tot doctorul Sebastian Corn ia pozitie fata de ceea ce se intampla in sistemul sanitar si, intr-o Scrisoare deschisa, adresata ministrului Sanatatii, scrie:

“Această discuţie nu este altceva decât chintesenţa a ceea ce înseamnă acum încrederea populaţiei faţă de medici. Cu tristeţe, trebuie să extrapolez de o manieră care o să vi se pară cinică: cazul extrem de la Slatina nu este, la rândul său, decât un simptom al maladiei sistemului medical din România. Numai că, această maladie este foarte bine mascată – v-aţi pus, vreodată, problema, cum de a ajuns să fie acoperită cu atâta perfecţiune?…”

Continuarea, aici.

Anonim spunea...

Turambar,

monser, uite ca te mai vizitez odata :D
din recunostinta pt breasla aia oropsita, zilele astea, de catre unii care nu-si fac meseria corect. [Ma refer la jurnalistii "de tembelizor".]
Uite ca blogurile reprezinta "stirile viitorului".

Turambar spunea...

Multumesc tuturor celor care sprijina doctorii in momentul de fata. Andrei are dreptate: Trebuie sa fim solidari impotriva acestei robespierenii balcanice, chiar daca nu suntem legati profesional direct de bisturiu. Simona: mersi pt ajutor.

@ CP: :) Lucrurile sunt complexe si necesita explicatii. Bine ai (re)venit.

Pentru toti cei care citesc: Sebastian Corn este pseudonimul literar al chirurgului Florin C. Pe site'ul lui puteti afla, cu minime sapataturi, si numele sau real. Deci doctorul / medicul Florin C. si scriitorul Sebastian Corn.

Anonim spunea...

@Turambar: da, chestiunea este extrem de complexa. Atat de complexa ca ma tem nu se va rezolva prea curand, nici daca se ridica Nicolae Paulescu din mormant; deci, nu pun nici o baza pe dr Bazac..

In afara de multele probleme pe care le ridica scrisoarea asta, cred ca este o problema MAJORA pe care trebuie s-o intelegeti "voi", cei care aveti legatura cu "presa":

-Exista o problema de "comunicare majora", intre "populatie" si "medic", in Romania. In scolilele de medicina romanesti nu se preda mai deloc "etica medicala" si "relatia medic pacient".
In US, de exemplu, se pune un accent deosebit pe asta; si din motive medicale, dar mai ales, parerea mea :D , din motivele ca medicul este invatat cum sa trateze pacientul astfel incat acesta sa fie "multumit", ca altfel il asteapta procese de malpraxis, pacientii reclama, spitalul il da afara, etc.
Deci, aceasta problema se poate rezolva cumva; in medicii actuali bagi "frica" cu Bazacul si Arafatul, pe medicii viitori ii educi. [Insa, trebuie sa-i platesti ca atare. Faceti comparatie, intre salariile medii din diferite tari dezvoltate si salariile medicilor. cand ii platiti sub nivel de "raport" la fel, atunci sa-i executati si cu procele de malpraxis si de mita corespunzatoare.]

CUM RAMANE INSA CU NESIMTIREA POPULATIEI? DE CARE VOI NU AFLATI, NUMAI MEDICII AFLA. Pe romanii nostri cine-i educa?!

in plus fata de asta, am postat un comentariu pe blogul lui sebastian corn(sub un alt nickname).
asta e comentariul, daca intra, fin'ca-i lung si nu stiu daca il ia blogul sau daca are cineva rabdare sa-l citeasca. E punctul de vedere al unuia care a vazut "mai multe sisteme medicale".

""pai, asa cum am facut si eu, cred ca “aia de bine”, care mai citesc scrisoarea asta, s-o trimita si mai departe: postat pe net, trimis persoanele din lista, “mass” email. Din pacate, ma tem ca ministrul actual nu are capacitatea mentala necesara si nici vointa sa duca vreo reforma la bun sfarsit.

sistemul este profund viciat(unele aspecte le-a zis si un studinte medicinal, mai sus):

-reminiscente comuniste, atat la populatie, cat si la medici; pacientii vor totul gratis, medicii inca se mai cred (unii) Dumnezei. Cred ca pe ambii ar trebui sa-i aduca capitalismul cu picioarele pe pamant. pe unii costul serviciului medical si pe altii procesele de malpraxis.

-esenta tare, balcanista, de promovat prin “tzepe”, rudenie, samd, in sistemul medical. Nicaieri ca la medicina romaneasca, nu se promoveaza in halul asta incompententa si mediocritatea. Am plecat din Romania(btw, scriu din US), in primul rand scarbit de prea multi colegi care “intra direct” preparatori, desi nu au fost in stare sa ia nici rezidentiatul. [al doilea motiv de scarba a fost faptul ca imi dadeam seama, ca din postura de medic tanar, se cam stergea pe jos cu alde mine, in Romania, de catre populatiunea romaneasca, doritoare de friptura de doctor in sange: uitadu-ma acum pe net, la comentariile romanasului referitor la "datele problemei", imi dau seama ca nimic nu s-a schimbat, dimpotriva, setea este mai mare, atat pt ca politicienii au nevoie de tzapi ispasitori, cat si presa, care tre' sa-si vanda marfa].

-apropo de examenul de rezidentiat: este o ultra bataie de joc; daca nu ma insel, pana acum cativa ani, examenul de rezidentiat in Ro consta in 3000 de grile, pe care cantidatu’ trebuia sa le invete pe de rost si apoi se prezenta la examen. imh(in my humble opinion), pana si un cimpanzeu cu atasament fata de rasa umana, ar putea fi educat sa “ghiceasca” 3000 de grile…ala nu stie medicina, care da un astfel de examen. Trebuie schimbat si asta.

-studintele medicinal se plange iar “de sistem”, dar adevarul este ca ii convine(uneori) sa procedeze “in sistem”: mai copie de unul singur sau organizat, mai pune grupa niste bani, se mai ia o scula profului de…etc.[tipic romanesc, nu vad de ce se inerveaza populatiunea romaneasca asa tare..cand vine de exemplu sa bage un plic la domnu' doctor, pen'ca vrea un concediu medical, desi el e sanatos tun,..etc]

in afara de asta, ramane insa ideea de baza, cred eu, si anume ca romanul crede ca “medicina tre’ sa fie gratis”, crede ca niste juraminte cu Hipocrate tin loc de foame, medicului.
daa, corect…medicul “in west”, nu “ia bani de la pacient”. Banii ii ia spitalul; care spital ii ia de la asigurare. Care asigurare te usuca de bani de nu te vezi.
sugerez celor interesati sa afle notiunile de “co-payment” si “deductible”.
in fine, sa zic eu: “co-payment este o suma de vreo $25, pe care o platesti ORICUM, atunci cand te duci la medic. Ideea este tocmai ca sa descurajeze pacientul sa frece medicul la cap pt orice chestie. ma rog, in statele “socialiste”, gen Canada/Franta, etc, nu exista chestia asta; exista insa “reversul”, “stai la coada, pana te plictisesti..”.
Oricum ar fi ea medicina, fie in tari “capitaliste”, gen US, fie din astea mai socialiste, gen Anglia, Franta, Canada, etc, medicul are cu “o cifra in plus” la salariu, fata de salariul mediu in tara respectiva. soo….da, ceri “anumite servicii”, in momentul in care dai banii pe serviciile alea[de altfel, zice si domn' doctor mai sus, de treaba asta].
iar la urgenta, da, exista si in US asta cu “aia care trebuie salvati la urgenta”. Da, daca esti in pericol de moarte si nu ai asigurare, legea obliga sa-l salvezi. Dar, daca nu ai asigurare si te duci la “urgenta” ca te-ai taiat nitzel la picior, ia sa vezi cum platesti de te ia naiba(serviciul in urgenta costa mai mult decat “la medicul de familie). Altfel, nu se uita nimeni la tine. Si nu vine presa pe tema asta. Presa, in America, se in schimb de populatie, atunci cand cheama servicul de urgenta pt “chestii minore”. mde, diferenta de opinii. In Romania se toarna filme cu “Lazarescu”, iar la tembelizor se toarnaa despre nemernicia doctorilor, prin alte parti, se mai toarna si alte chestii…mentalitatea, mde[asta n-o s-o schimbe NIMENI, NICIODATA].
Care medic de familie, apropo, raspunde la telefon ziua si noaptea, ca sa-si pastreze pacientii…nu ca in Ro, unde cam iau aia banii degeaba.

deci, sistemul este profund viciat, din toate punctele de vedere.
in plus, exista si presa ROMANEASCA, care trebuie sa manance si gura ei ceva, o presa execrabila, profund neprofesionala, care este in asentimentul comunistoid, ca “trebuie internat tot”.
pai sa interneze tot, iar cand nu o sa mai fie bani, sa vina nenea asta care da traistutze cu Ferrari, sa dea din banii lui. Apropo, nu se gaseste nimeni in presa sa-i explice incompatibiliatatea intre functia sa si reclama la Ferrari?! ca eu, pe unde ma duc, cand trebuie sa completez chestionare despre cel care a tinut un “talk”, trebuie sa scriu daca prezentarea a fost libera de orice “activitatate comerciala”. Ala ar trebui demis, nu sa faca reclama la Ferrari, pe banii contribuabilului.
deci, ma indoiesc cum ca acest domn ar putea, ar vrea, sau pur si simplu i-ar trece prin krier sa faca ceva, in afara de show-uri pe la tembelizor.

ps. mai nou, mi-a zis cineva ca se interneaza “cu pistolul la tampla”: un medic specialist cardiolog a vrut s-o trimita pe una acasa cu “o reteta”. persoana respectiva i-a zis ca “vrea internare, ca altfel, o s-o vada la televizor!” :D [nu mi-e clar daca o sa reclame sau o sa se sinucida, din cauza ca n-a fost internata, mde].

hehe, nu vad solutii. exista insa mereu, “solutia individuala”. “cine poate”[ca medic], s-o intinda cat mai departe de Romania. ma tem ca am o viziune f pesimista asupra sistemului romanesc per total, in special a celui medical. sper sa ma insel, bineinteles :D .""

Dan Selaru spunea...

Am aparut. Am trecut prin ce-ai trecut tu acum o luna si ceva. Am pus.

Turambar spunea...

Mersi, Dane. Most obliged :)

Anonim spunea...

Deseara, de la 21:00, pe Antena 2...

Anonim spunea...

O iniţiativă ce este un semn de speranţă! Mie, cel puţin, îmi arată că în acest sistem bolnav, şi mă refer nu numai la sistemul sanitar, mai există şi altceva! Şi nu în mod izolat. Prin multe bloguri pe unde am trecut la început de săptămână (semn bun!) am găsit dovada.
Mă opresc aici cu două vorbe de susţinere şi încurajare nu atât pentru VOI cei care aţi postat, cât pentru mine, pentru noi, mulţimea pe care ne reprezentaţi într-un alt fel de parlament.

Mi-aş permite şi eu un comentariu: oricât de bine intenţionat ar fi un ministru, meritul sau vina nu este a lui. Ci a consilierilor lui, a celor care îl informează şi care îi dau spre aprobare proiectele şi ordinele de ministru. Meritul lui este acela de a se inconjura de oamenii potriviţi! Iar Arafat care a fost în conducere şi legislatura trecută şi cunoaşte foarte bine sistemul sanitar, nu numai că nu a arătat rezultatele (!) pe care le-au avut acţiunile lui trecute ce au condus la situaţia actuală dar îl şi trage pe ministru într-o direcţie obscură doar pentru proprie imagine.
Se spune mereu că nu sunt bani, că sistemul sanitar este subfinanţat. Nu este corect. S-au risipit şi se risipesc în continuare sume imense pe proiecte ineficiente, fără rezultate, din punct de vedere al serviciului de sănătate, al pacientului. Poate noii consilieri vor analiza obiectiv proiectele actuale finanţate din banii colectaţi din taxa pe viciu!

mary_lou

Anonim spunea...

Culmea e că în timp ce tu mi-ai lăsat acel mesaj, eu chiar eram pe blogul doctorului, pe care îl nimerisem din întâmplare! Şi eram pur şi simplu încântată de găseam acolo.

Cel mai important e că l-a invitat Victor. Eu i-am lăsat mesaj doctorului şi am să-l postez şi pe blogul meu. Mulţumesc pentru îndemnul superb pe care mi l-ai adresat şi am să-l onorez, chiar dacă mai târziu. Eu când din diferite motive nu mai am cum să fiu prima, cel puţin termin ultima. :)

Turambar spunea...

Mersi pt ajutor. Oricat de mic, sau de tarziu, e bun. E bine. E pentru o cauza nobila.

In alta ordine de vorbe: nici nu vreau sa ma gandesc la posibilele innuendo-uri ce se ramifica din polisemantismul ultimei tale fraze. Se sparie gandul si se sparge cana de cafea in mana :)

Anonim spunea...

In urma cu niste LUNI am auzit de la o mama de fost grefier, acum ceva mai mare prin sitemul judiciar al R. actuale urmatoarea afirmaţie...(pe atunci se luase în vizor categoria fostilir miliţieni...)
- Am aflat de la fiul meu că, după poliţişti o să urmeze medicii...
Uite că au urmat.


Azi, la un post de radio am auzit că bugetul medicilor de famile pentru 2009 este numai 40% din cel de anul trecut...
Ce imbecil îşi poate imagina că, inflaţia masivă din anul ultim, împreună cu reducerea fondurilor alocate pentru sănătate or să ducă la o îmbunătăţire a activităţii Sitemului Naţional de Sănătate ?!

Boi afurisiţi ! (M-am referit la decidenţi)
Toate spitalele sunt pline de bolnavi în stare gravă care si-au neglijat deja bolile până n-au mai putut... Până au trecut dincolo de limita la care s-ar mai fi putut recupera ceva !

Dacă nu ne credeţi, întrebaţi preoţii care, deja, au început să se îngrozească de numărul crescând al tinerilor pe care îi îngroapă.