vineri, 31 octombrie 2008

La cererea oamenilor frumosi si zadarnici

Asa o sa fie cand o sa murim si o sa inviem si o sa ne intalnim cu mama si cu bunica si cand casele o sa ia foc si cand o sa fim copii si cand fanul o sa arda in ploaie.

Atunci o sa fie bine...

Citeste tot...

joi, 30 octombrie 2008

Coperta de coperta

Ca sa nu mai spun ca au si dreptate. Dar chiar si daca nu aveau...

Uitati'va si voi ce retorica vizuala. Cata simplitate. Cata elocventa. Cu ce economie de mijloace.

V'am spus eu: sunt buni, dom'le, sunt buni...

Citeste tot...

Sondaj CCSB - 2008 10

Courtesy of CCSB.

Universul cercetǎrii
Populaţia adultă (18+) neinstituţionalizată a României
Volumul eşantionului
1.107 persoane
Eşantionare
Eşantion stratificat cu selecţie probabilistă a persoanelor
Reprezentativitate
Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României, cu o eroare tolerată de ± 3.0%, la un nivel de probabilitate de 95%
Validare
Eşantionul a fost validat pe baza datelor INS din Anuarul Statistic 2007 şi a recensământului populaţiei din 2002
Perioada
25 – 27 octombrie 2008


Teme de preocupare publică
• Temele de preocupare publică ale românilor prezintă o persistență specifică fenomenelor sociale de adâncime, cu evoluție lentă.
• Astfel, după cum știam deja din cercetările anterioare, românii sunt preocupați de teme ce țin de calitatea vieții (siguranța materială, nivel de trai, bani, salarii, pensii, asistență socială, sănătate și bătrânețe), preponderent din perspectiva categoriilor sociale defavorizate (bătrâni, săraci, șomeri)
• Alte teme de preocupare semnificative țin de situația economică (locurile de muncă, criza economică, forța de muncă, agricultura, băncile), de calitatea actului politic și administrativ (corupție, minciună, competență), de problemele legate de infrastructură și de cele ce țin de sistemele de educație, sănătate și justiție.

Votul politic
• Două treimi dintre români se declară interesați de alegerile parlamentare uninominale care urmează să aibă loc în această toamnă. Tot două treimi declară că vor merge sigur la vot.
• Dacă îi scoatem din calcul pe cei care nu sunt în țară, rezultă că la intersecția dintre interes și intenție de participare la vot se află ceva mai puțin de jumătate dintre români: 44% din populație, adică 8 milioane de români care estimăm că vor participa la vot.
• Votul politic generic nu prezintă evoluții semnificative de la septembrie la octombrie.
• Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile, Alianța PSD + PC ar fi posibil să obțină pe vot generic 37% din voturile valide ale alegătorilor, PD-L 35% și PNL 18%. Singurul alt partid care ar mai intra în parlament ar fi UDMR, cu 6%.

Estimarea câștigării alegerilor
• În cazul partidelor există o discrepanță între intenția de vot și estimarea câștigării alegerilor. Cu cât partidul obține mai multe voturi, cu atât discrepanța este mai mare, lucru de altminteri identificat și în alte cercetări, și în România, și în alte țări.
• Astfel, sunt mai mulți dintre cei care cred că PSD + PC sau PD-L vor câștiga alegerile decât dintre cei care votează cu aceste partide. În schimb, de la PNL încolo, sunt mai puțini cei care cred că partidul respectiv va câștiga alegerile decât cei care votează efectiv cu el.
• Aceste diferențe ne oferă informații despre percepția de putere a partidelor respective, lucru care poate influența la nivel motivațional atât votanții, cât și activiștii.
– Alianța PSD + PC: un sfert din populație votează cu Alianța PSD + PC, însă mai mult de o treime din populație (37%)
consideră că aceștia vor câștiga alegerile. Deci un câștig semnificativ, de 14 puncte procentuale.
– PD-L: 22% votează cu PD-L, iar 26% consideră că va câștiga alegerile. Tot o diferență pozitivă, însă evident mai mică, de 4 puncte procentuale.
– PNL: Votanții PNL sunt 11% din total populație, însă doar 8% consideră că acesta va câștiga alegerile – deja o diferență negativă, de 3.

Alianța de guvernare
• Nici structura alianțelor politice preferate nu prezintă modificări semnificative de la septembrie la octombrie.
• Cea mai agreată alianță de guvernare ar fi cea dintre PSD+PC și PNL (27% din total răspunsuri, i.e. 41% din răspunsurile valide), urmată de fosta alianță ADA: PD-L + PNL (21% din total răspunsuri, i.e. 32% din răspunsurile valide). Cea mai puțin alianță agreată de mai puțini dintre români ar fi cea dintre PSD+PC și PD-L (doar 16% din răspunsuri, adică 25% din răspunsurile valide). O treime (35%) din cei care intenționează să meargă la vot nu au o alianță preferată.

Afirmații asociate cu partidele politice
• Am propus o listă de 16 teme de preocupare / probleme, rugând respondenții să menționeze partidul care ei consideră că este cel mai capabil să le rezolve.
• Principalul rezultat al acestui modul de cercetare îl reprezintă faptul că structura răspunsurilor nu diferă semnificativ de cea a votului.
• Cu excepția temei măririi pensiilor, care este atribuită Alianței PSD + PC în mai mare măsură decât votul primit, nici un alt partid nu se asociază mai puternic decât ponderea sa de vot cu vreo temă de preocupare publică.
• Acesta este un semn de nediferențiere ideologică și tematică. Românii votează partidele politice pe alte considerente decât cele de separație tematică.
• Direcția de raționament este de la partid la temă (“Votez cu partidul X, deci cred că acest partid este în stare să rezolve toate temele, nediferențiat, și Y1, și Y2, și... etc.”), și nu de la temă la partid (“Cred că partidul X este mai în stare să rezolve tema Y, care pe mine mă preocupă, deci voi vota cu acest partid”).
• Motivația de vot trebuie, în consecință, căutată în altă parte, cel mai probabil în raport cu personalitățile politice ale fiecărui partid, ori cu votul negativ. Repet: singura excepție în această nediferențiere tematică o reprezintă tema măririi pensiilor.
• De observat felul în care Alianța PSD + PC reprezintă singurul partid cu un potențial de vot neexplorat. Acest rezultat concordă cu cel prezentat anterior, privind discrepanța dintre vot și estimarea câștigătorului.

Primul Ministru al României
• Și la nivel spontan, de întrebare deschisă, și la nivel asistat, de listă prezentată, apar aceleași nume deja consacrate: Stolojan, Geoană, Isărescu, Tăriceanu.
• Stolojan continuă să conducă, cu 30% dintre opțiunile valide. Este urmat îndeaproape de Geoană , cu 28%. La ceva mai mare depărtare, pe un palier in jurul lui 20%, Isărescu (21%) și Tăriceanu (19%).
• De remarcat evoluția spectaculoasă a lui Mugur Isărescu, cel mai probabil datorită mediatizării sale de manieră pozitivă în contextul crizei financiare și rolului pe care l-a jucat în atacul celor trei bănci la adresa monedei naționale.













Citeste tot...

Geishe

Una din ele e fi'mea, Marta :).

Manca'le'ar tata pe ele de gheishulitze de Dambovita...

:)

Curtesy of Giuliana, scoala de balet unde merge Marta, deja de trei ani (fugit irreparabile tempus).


Citeste tot...

Limpede si clar

E clar: gandeste bine, scrie bine, traieste bine.

Jos palaria. Doamnelor si domnilor, Tolontan. Catalin Tolontan.

O retorica limpede, clara, eleganta, implacabila.

Sa nu uiti, Darie, sa nu uiti.

Cititi. Cititi cititi cititi.

Capitalism sau comunism? Test de memorie.


Citeste tot...

Am intarziat doua ore

Mda. Am promis ca il dau miercuri. Iata ca de doua ore s'a facut joi.

Mda. Si maine iar ma scol devreme...
Copiii, ascultati sfatu' la mine: sa nu va facetzi sondori!
Dati la ASE si faceti'va contabili.
Plecati de la servici la ora 16:00 si aveti o viata linistita.

:( :p

Estimare participare la vot. 44%. Adica 8 milioane.

Vot? 37. 35. 18. 6. 3. 2. 1. Nu prea diferit fata de acum o luna.

Mai multe, maine in presa. Daca vor catadicsi sa'l dea.

Daca nu, o sa'l dau eu aici, sa'mi fac si eu trafic.
Cum fac altii cand pun filmuletze, nu?

Hai, noapte buna! Ascultatzi Bach si visati paltini.





Citeste tot...

miercuri, 29 octombrie 2008

De macsima ecsceptzie ecspresiva

Courtesy of Ziua.

De fapt, courtesy of Ion Barbu.

:D

Citeste tot...

Ocupatii

Care este ocupatia Dvs. in momentul de fata?

- Sunt mamica
- Taietor pasari
- Actrita
- Constructor de finisaje interioare
- Director al Caminului Cultural
- DTP
- Femeie de servici la Primarie
- Eleva la postliceala
- Consilier vanzari la [un post TV. ala...]
- Ingrijitoare la dispensar
- Lucrez la un patron
- Presedinte FC [un club de fotbal]
- Muncitoare in lemn
- Pensionara (cu birou de arhitectura)


Si nu, nu va dau nici o data. Inca...

:p Citeste tot...

Suna telefoanele

Suna telefoanele, suna. De la cine te astepti si de la cine nici prin cap nu'tzi trece.

Concluzia? Concluzii. Doo. Adica trei:
- Sa moara pisica incrucisata: lumea chiar citeste blogul asta... :)
- Merge vorba. Zboara. Puterea zvonului in societate.
- Lumea e interesata de sondaje (ah, ce truism placut urechii mele). Le injurati, le minimizati importanta, dar va curg ochii dupe ele. Mda. Double thought, cum zice prietenul nostru mort.

A, apropos: Joska, daca vrei sa ceri date sa le pui la tine pe blog, poti sa dai un telefon direct. Nu'i nevoie de intermediari ca sa'ti spun sa mai ai putzintica rabdare, ca toata lumea.

:) Citeste tot...

marți, 28 octombrie 2008

Sondajul de opinie, pe intelesul tuturor

Operatorii nostri de interviu sunt persoane temeinic
pregatite pentru aplicarea chestionarelor.




Uneori, insa, in mod absolut inexplicabil, ni se
intampla ca subiectii sa intrerupa chestionarul brusc,
la jumatatea intrebarilor.




In asemenea momente de cumpana operational-metodologica,
chemam perechea de operatori de interviu
special antrenati in acest scop.




Ei, de cele mai multe ori, datorita sarmului lor personal, rezolva situatia. Daca insa nici asa nu merge, atunci zvarlim in lupta cea mai secreta arma a noastra: agentul de interviu 99NSNR Marishica.




Cand nici agentul Marishica nu reuseste sa completeze chestionarul pana la capat, atunci e semn clar ca trebuie sa ne lasam pagubasi. Ne luam la revedere politicos de la intervievat...





...si ducem chestionarele culese la echipa noastra
de introducere a datelor in calculator.






In timpul acesta, intr-un alt birou, echipa de statisticieni
pregateste procedura de evaluare a validitatii datelor.




Toata lumea lucreaza din greu...




... in timp ce fetele de la introducerea datelor
isi revin din traumatizanta actiune.




Gata! Sondajul este terminat!






Urmeaza sa fie analizat cu atentie,
de presa si de restul opiniei publice.




Intre timp, eu ma retrag cu distinsa
noastra colega noua sa facem debriefingul.



Vedeti? Ce v'am spus eu? Nici nu'i greu sa faci sondaje.
Oricine poate. Important este sa vrei... Citeste tot...

Metodologia de obtinere a raspunsurilor

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare uninominale, Dvs. cu reprezentantii carui partid sau formatiuni politice ati vota?


Aha! NS / NR...


Uite...


...asta...


...patesc...


...cei...


...care...


...nu raspund...


...la sondaje!
Citeste tot...

Sa'l dau? Sa nu'l dau?

Uneori, chiar imi pare rau ca l'am dat la pesti...

Citeste tot...

Ultimele chestionare. Proaspete.

Gata. Am terminat si ultimele chestionare. Au raspuns ceva mai greu, dar le'am dat pana la urma de cap...

Citeste tot...

Stai sa'l caut...

Unde dracu' am pus sondaju' ala, 'r'ar ma'sa a dracu' de sondaj, ca i'auzi cum suna la usha aia cu tzinte shi eu nu sunt gata cu ponderarea?

Citeste tot...

Da sondaju'!

Baa, ne dai, ba, sondaju', mai repede, sau venim sa te facem la esantion cu fieru'?

Da' PeSeDe'u? PeSeDe'u, doamna? PeSeDe'u cat e?

Scump. Scump. Dincolo era mai ieftin...

Citeste tot...

Vine, ma?

Vine, ma, sau ce face?

C'asa'mi vine sa scot pistolu', numa numa...

Citeste tot...

Di di di, murgule, di

Uite'asha vine sondaju pe tzeava.

Repede shi iute, Ca cerbu' la munte.
Repede si tare, Ca vaca la soare.

Citeste tot...

luni, 27 octombrie 2008

Ho ho ho!

Avem sondaj. Cald. Proaspat.

Dar si neponderat.

Cifre? Poimaine... Acum intru in Focus Grup.

Pe ei, pe ei, pe ei pe colegiile lor...

:p Citeste tot...

duminică, 26 octombrie 2008

Si ca veni vorba...

Si ca tot vorbeam de The Future Sound Of London, mi'am adus aminte.

Mi'am adus aminte cum e sa conduci tare, cu muzica data la maxim.

Ceea ce va doresc si Dvs.

Nu uitati: Leftfield - Leftism (1995). De mascima ecsceptzie album. Unul din albumele alea care sunt faine piesa cu piesa, de la cap la coada, fara puncte slabe.

Cautati'l si ascultati'l. Nu o sa va para rau.

La 140 la ora. Cu boxele date la maxim.



:wink: Citeste tot...

Acolo nu e noapte

Acolo, intre vai si intre muntzi si intre canibali mici si caruntzi, the beat goes on.

The Future Sound Of London - Papua New Guinea

Citeste tot...

sâmbătă, 25 octombrie 2008

Noapte buna!

Telemann, Georg Philipp - Flute Fantasie in A Major

Ceea ce va doresc si Dvs.

:)

Citeste tot...

Mda...

Barfa recent auzita. Neverificata, de o ureche, daca e sa folosim standardul celor de la Academia Catavencu:

Zice ca Ford e in carpe rau de tot si, in consecinta, nu prea ar mai veni in Romania. Ca nu mai are cu ce, ca e in marginea gropii numita faliment. Si ca Sebastian Vladescu ar fi negru de suparare din aceasta privinta.

Cand e dracu sa fie drac si ghinionul ghinion... :(

Repet: la nivel de barfa. Urmeaza sa vedem zilele si saptamanile urmatoare daca a fost doar un rautacism sau daca e pe bune. Dar daca e adevarata, atunci avem de'a face cu un semn dureros al felului in care criza mondiala incepe sa isi infiga coltii si la noi si sa treaca de primul nivel, cel financiar-bancar, muscand si in zona economica. Unde e buca mai moale si unde doare mai tare.

A friggin' sign of things to come.

:(

Citeste tot...

Ciurli burli

De ceva timp ma intalnesc destul de des cu o sintagma care reuseste sa surprinda expresiv si puternic o anumita stare de naivitate, de lipsa de importanta si / sau de semnificatie, de nepricepere si de lack of leverage, cum spun americanii (nu, nu in sensul acela financiar ce a fost adus in constiinta publica de catre actuala criza financiara; in acest sens, leverage = putirinta)

E vorba de Ciurli Burli.

Adica, pentru o mai buna intelegere a ariei sale de acoperire semantice, de pielea preputzului, intr-o alta varianta si mai de Pantelimon. Sau de pamant de flori, cum spunem noi cand ne facem ca jucam bridge. Sau de fratii Barkalainen si Vasliansson. Sau mazeta. Sau pulifrici (na, c'am zis'o). Sau neica nimeni. Sau ilustru necunoscut. Sau Gogu de la scularie.

Cel mai des, in zilele astea, auzim vorbindu-se de candidatzi ciurli burli. Adica de distinsii fii ai ploii: nici nu'i stie nimeni, nici bani nu au, si nici pricepere electorala. Sunt pusi acolo de umplutura, doar sa fie lista cu nume. Din capitolul "Blat", evident.

Insa putem extinde aria de acoperire semantica a sintagmei si dincolo de oameni. Astfel, putem vorbi de informatie ciurli burli, sau cum imi place mie sa spun: despre descoperirea faptului ca apa calda nu e rece, in schimb este uda. Sau de stiri ciurli burli. Sau de posturi (functii) ciurli burli. Sau - horribile dictu! - de bani ciurli burli.

Deci va rog retineti: daca in vreun raport de'al meu stiintific si rece si nemilos si pertinent si genial si plin de grafice si de serpisori veti gasi scris ciurli burli, sa stiti ca e folosit nu doar pentru coloratura, pentru its rogue rethorics ori datorita unei voite inadecvari a registrilor lingvistici, menita sa provoace catharsisul clientului. Ci, in egala masura, si pentru ca este un termen puternic in el insusi, care transmite cu minim de efort maxim de informatie.

Si provoaca si un zambet. Sau o incruntare. Ceva emotie acolo. Caci fara corason, mintea moare si se usuca, iar rapoartele sunt plictisitoare si reci si anoste si cam ciurli burli.

:)

=====
A, btw: Si sa vedeti si Dvs. ce se intampla daca dai sa cauti "Ciurli Burli" printre imaginile indexate de Google.

Nu'i asa ca descrie pertinent sfera de semnificatie a sintagmei?

Citeste tot...

Maroc / Cu noroc

Ia uitatzi-va voi, domniile voastre, unde a fost prietenul si colegul nostru Silvian acum doua saptamani.

In Maroc. Deasupra norilor.

Of of. Mai mai. Penalizare 10% din salariu pentru vizitare de muntzi mai inaltzi decat seful tau propriu si personal.

Of of. Mai mai. Ai terminat esantionul pe Sectorul x, colegiul y?

Of of. Mai mai.

:) :) :)

Joke aside: Dupa alegeri, Silviane, mergem. Creasta Pietrei Craiului. Ii luam si pe Sorin, si pe Tudor, si cap compas nord, no matter what.

Cu noroc, fara zapada. Fara noroc, cu zapada. Tu mergi inainte, sa tai poteca.

:)



Citeste tot...

Asa se invada pe vremuri

1266. Vedeti ca venim. Sa nu spuneti ca nu v'am spus.

Citeste tot...

vineri, 24 octombrie 2008

Rau ma dor ochii, ma dor...

Ia uite ce fac unii, in timp ce altii fac sondaje.
Mama lor de oameni liberi si frumosi.

Prima parte: de cer

A doua parte: de stanca

Cu respect, un furt mic pentru o cauza nobila:
Poiana Inchisa dintr-un unghi diferit.

Citeste tot...