marți, 22 iulie 2008

There's something in the air

De ceva timp se moshmondeshte ceva, ca nu pot sa spun ca "se coace", pentru ca e vorba de alta viteza de melc. Zice ca pe unii i-ar tenta sa schimbe Constitutia romaneasca spre a permite revenirea monarhiei. Barfa e de mai mult timp pe coridoarele patriei noastre, Republica Inedita Romania. Iata ca acum Valeriu Stoica ridica un pic cearshaful de pe proiect. Un pic, dar asta este, IMHO, a sign of things to come.

E clar ca la nivel tactic este o incercare de eliminare a lui Basescu de pe scena publica. Daca s-ar continua cu un sistem electoral la prezidentiale cum este cel de acum, sunt mari sanse ca Basescu sa fie ales din nou. Pe de o parte, popularitatea sa este mai persistenta decat ar vrea cei care ii sapa incet, temeinic si metodic la temelie. Pe de alta parte, la orizont nu se intrezareste nici un catindat care sa ii faca fata cu adevarat acestui de Gaulle romanesc, acestui Iliescu v02, acest Fat-Frumos-din-whiskitza. Nici Adita, nici Isarescu, nici Oprescu, nici Vacaroiu (ha! buna gluma, mester carmaciul de perdele de fum). Nici nimeni. Pour le moment, au moins. Credetzi-ma, shtiu ce vorbesc...

Deci atunci schimbam regulile jocului. Fie republica prezidentiala (nu mai aleg direct votantii, ci reprezentantii lor parlamentarii, si dupa cum se prefigureaza un PD-L incoltzit shi izolat de aliantza PSD - PNL, e clar ce va iesi). Fie monarhie constitutionala. Barfele spun ca ar fi si o oareshce intentzie de dorintza de capete non-romanesti, dar europenesti, in aceasta concoctare de moshmondreala.

Dincolo insa de componenta tactico-politico-rautacioasa anti-Basel a intentiei, s-ar putea sa fie si ceva element strategic in toata intentzia asta. Cum ar fi, de-un par egzamplu, anumite parti ale Uniunii Europene exasperate de molasa morala in care ne tot tavalim si care considera ca, poate, un poquito de monarhie ar institui ceva limpezime in front. Think Spain, for instance.

Anywat, time will tell. Pana atunci, rugatzi-va pentru sanatatea regelui Mihai. Ca mult de trait, din pacate, nu mai are. Si cine ii urmeaza?

Tu du dum du du dum du du duuuuuum (aici intro muzical din Imperiul Contraataca, pentru cei tari de ureche forumistica)

17 comentarii:

Anonim spunea...

Aberatziuni, la nivel practic. Oricum, serendipity, ca ieri vorbisem la zaza despre Paul-cum-Lia.
Imi amintesc pertinent ca s-a sondat opiniunea publica in 1990, pe tema reintoarcerii monarhiei, iar doritorii (IN 1990, primavara) erau 15% and getting fewer by the nanosecond, caci batrini/bolnavi, etc. Nu mi se pare ca e nici cea mai MICA sansa de asa ceva acum. Dar, skimbarea regulilor jocului - ca procedeu fezabil atunci cind nu poti juca alta carte - este un excelent approach (strategic, teoretic). Totusi, la nivel practic, nu vad ca solutie de criza decit raminerea la votul pe lista, care este cel mai usor de facut, ca nu trebuie sa faci nimic. Doar sa gasesti o semiexplicatzie pentru bobor. Pe de alta parte, cind era prim ministru, nastase (ca altfel nu pot sa-i spun) a propus alegerea indirecta a Presedintelui, ceea ce a produs o mare agitatiune si scandal. Ma indoiesc ca va dori cineva paternitatea acestei solutzii atit de impopulare, ca romanii simtzesc ca au o relatie intima cu presedintele LOR si sa hotarasca ei cine este acesta e un drept pe care nu-l vor waiver/relinquish jamais.

Anonim spunea...

Aha, mai zi-ne...
Semantic

Turambar spunea...

Te'ai intors, Vera. Welcome back!

Da, ai dreptate: sanse sunt putine. Insa simplul fapt ca, spre deosebire de acum 10-15 ani, se discuta destul de focalizat pe aceasta tema arata o schimbare de curentzi subterani. Si ai dreptate si in privinta poporului: n'o sa-si dea presedintele LOR din mana, sa-i pici cu ceara. E un drept castigat si care a inceput sa le placa, nu?

:)

Mai Semanticule mai. Mai cum esti tu curios ca un om mare... :)

Anonim spunea...

Si la sondaje cum iese? hehehe promonarhia. Au mai adus liberalii odata monarhia moderna asa ca o ipoteza de dezbatere ar fi.
Avem Regele, Patriarhul, Johanis, Oprescu, Nastase,, interesanta concentrarea...
Cum stam cu amanarea alegerilor? e in grafic?
Semantic

Turambar spunea...

Sondaje? Ce sondaje? Care sondaje? Nu stiu nimic. Nu voi sa spui nimic. Mamitzo, inca un rand de bere la domnii, ca e curioshi.

:)

Amanarea alegerilor? Nici aici nu stiu nimic, except ce se vantura prin presa. Insa, ca si simplu punct de vedere personal, nu cred ca le vor amana. Liberalii nu au nici un interes sa intre in iarna si incearca sa se foloseasca de valul pe care sunt momentan. Pesedishtilor si lor le miroase a sange si vor vor vor. Iar despre pedelishti, cine ii mai asculta, de vreme ce nu sunt la carma barcii?

Therefore, noiembrie, coane. Sfarsitul lui noiembrie. Care este.

Parerea mea...

Anonim spunea...

Stoica a iesit doar ca sa mai reduca din scandalul de la Constanta. Nu trece de orizontul unui mic pion.
Semantic

Anonim spunea...

Aici întrevăd două chestiuni diferite.
1) Succesorul lui Băsescu. Aici se petrece o eroare de analiză, deoarece se judecă lucrurile în paradigma actuală/istorică, în care preşedintele era locomotiva partidului şi avea un aport important la ridicarea scorului acestuia - indiferent de performanţa proprie. În 2009, vom avea cu totul şi cu totul alte circumstanţe:
a) Guvern în funcţiune pe care preşedintele nu-l poate manevra.
b) Partide epuizate fizic şi financiar după 3 rânduri de alegeri costisitoare.
c) Miză politică nesemnificativă (chiar dacă dpdv constituţional preşedintele deţine puteri mai largi, Băsescu a demonstrat că există limite pe care nu le poate depăşi)
În aceste condiţii, eu cred că interesul partidelor pentru bătălia prezidenţială va fi redus, la fel ca şi interesul în rândul electoratului. Coroborat cu oboseala după 5 ani de campanie electorală permanentă, Traian Băsescu nu are nici o şansă, modelul de preşedinte următor fiind mai degrabă un diplomat, mai apropiat de ideea de monarh.

2) Monarhia, din ce în ce mai prezentă în dezbaterea publică nu are nici o şansă la nivel serios. Dacă MS Regele Mihai ar fi avut altă vârstă era poate altceva. Aşa, misoginismul românesc nu va accepta o regină şi nici, pardon de expresie, o dudă.

Anonim spunea...

@Banu
Ce sanse mai are Base ? da domle, e un subiect tare si mare.

Problemele regimului, referendumul, si data alegerilor generale sunt doar elemente ale ecuatie, cred ca acum se negociaza, in stil crancen, doar calendarul si momentele politice principale pe 2008-09.

Se doreste reducerea pe cat posibil a spatiului de joc al lui Base. PDLul nu influenteaza major aceasta negociere.

Scenariul a mers cam asa:
- PSD vrea guvernarea.
- base, nu, va fi PDL,
- a iesit nea Nicu, a zis, te dam jos si numim premier de la PSD.
- BASE castig referendumul si schimb la anu si Constitutia iar PSD sta doar 1 an la guvernare, sac!
- PSD, castigi pe dracu! te trimitem pe Luna cu satelitu!
Semantic

Anonim spunea...

Eu am scris prin "Ziua", pe vremea în care încă publicam acolo, că pentru revenirea la monarhie constituţională, ar merita la schimb Băse premier. Numai că nu vrea Băse la Guvern, că acolo e de muncă :)

Turambar spunea...

LOL. Ce exprimare plastica plina de rautacisme. :)

Stiu ca s-a vehiculat la un moment dat si solutia asta de avarie, din punctul basescian de vedere: sa isi dea demisia ca presedinte, sa candideze drept PM la alegerile astea. Dar e un scenariu cu probabilitate f redusa. Presupun ca il are in cap pentru tura ailanta, dupa ce isi epuizeaza mandatele la Cotroceni. Cum a facut si Putin, de partea cealalta a hartii...

Anonim spunea...

c. banu - ai semidreptate la c). Miza e nesemnificativa pentru partide, dar nu si pentru popor. Patriotzi. Corpu' electoral.

Pe de alta parte, Mihai I a schimbat Legea Salica, pentru ca sa poata lasa tronul Margaretei (tronul Romaniei nu putea fi transmis pe linie feminina). Doar ca eu ma indoiesc ca Parlamentul va schimba Constitutia in sensul revenirii la monarhie. Ca sa nu mai vorbim despre totala aberatie ca intoarcerea monarhiei la putere va eradica in Romania coruptia si va introna virtutea. Mi se pare bancul secolului.
Lupta electorala o sa fie un coshmar mai haotic si salbatic decit pina acum si ii pling pe amaritzii astia, la care o sa urle TOATA lumea - sondorii de opinie.

Turambar spunea...

Aha. In sfarshit cineva care sa tzina shi cu noi. Ca altminteri... Mama noastra de sociologi, care platim toate oalele sparte. Ce nenorociti suntem. Ce cifre nashpa dam. Ce mintzim noi poporul cu sondorul si cu procentorul. Cum influentzam noi opinia publica cu nishte date absolutamente falshe shi neadevarate.

Sarut'mana, Vera. Apreciez compasiunea. Avem nevoie de ea...

:)

Anonim spunea...

Gata, ca te inveti cu binele.
Vezi unde ajungi daca ai vrut sa te faci sociolog!? SPSS iti trebuia tie?
Mai bine treceai pe calitativ, un Giddens, un Stere, un Ion Ionescu de la Brazi.

Turambar spunea...

Mai bine ma faceam oenolog: un Cabernet, o Feteasca, o Francusa, iar un Cabernet.

De fapt, pe dos: incepem cu vinurile albe si terminam cu cele rosii.

Alea albe la 10-12 grade, alea rosii la 15-16 grade, temperatura camerei. Se pune vinul la respirat intr-un decantor, se asteapta 15 - 30 de minute. Timp in care incepem cu un aperitiv: un whiskey mic, ca nu strica.

Deci, hac... Ce ziceatzi voi de Giddens? Ce vin e asta? Cu ce se bea?

Hac again. I mean hic.

:) :p

Anonim spunea...

Din seria bancurilor cinice despre socio: probabil ca exista o similitudine intre a fi sociolog si oenolog, in ambele meserii cand incepi sa simtzi gustul trebuie sa scuipi....ala care inghite tot tradeaza meseria.
Semantic

Anonim spunea...

Eraaaaa un banc! da?!
:)
Semantic

Turambar spunea...

Las' ca mai vii tu pe'aici, sa vezi ce'tzi rup eu picioarele...

(Era un banc. Potzi sa mai vii. Rup picioare din prietenie, nu din resentiment)

:) :) :p