vineri, 11 iulie 2008

Mintea maghiarului cea de pe urma

Zice ca vine ungurul si ne spune verde (alb verde rosu) in fata chestia care, incetul cu incetul, se infiripa si in mintea noastra de romani majoritari ciobani si veri cu albanezii. Zice ca vine ungurul si ne face sa re rofluim pe jos de ras, cu afirmatiile sale serios-constipate despre descoperirea apei calde si ude.

Zice ca vin niste alegeri la toamna. Unde mare jale si mult suspin va fi, si multa dezgolire violenta de extremitati penile.

Zice ca o sa fie fun. Si un praz verde. Alb rosu verde.

Nem tudok aleatoriok.

:)

Courtesy of Gandul.

==================
Marko despre votul uninominal: Am reuşit să dăm o importanţă foarte mare hazardului


Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că prin schimbarea legii electorale şi introducerea votului uninominal – idee cu care UDMR nu a fost de la început de acord – politicienii au reuşit să dea o importanţă foarte mare hazardului.

"Am reuşit să modificăm legea electorală în aşa fel încât să avem un sistem extrem de defectuos. Aparent avem un sistem uninominal într-un singur tur de scrutin, dar este un sistem prin care, din foarte multe colegii electorale, de exemplu, în urma algoritmului stabilit probabil vor intra nu primii clasaţi în colegiile respective, ci cei care au ocupat locul al doilea sau al treilea. Vom putea preconiza o intrare sigură numai în acele circumscripţii unde un candidat a reuşit să primească peste jumătate din voturile valabil exprimate", a spus Marko Bela.

Marko Bela a adăugat că, în celelalte circumscripţii, după inventarierea tuturor mandatelor, vor putea să intre candidaţi clasaţi nu pe primul loc, ci pe locurile doi, trei sau chiar patru, "în funcţie de hazard".

"Hazardul. Am reuşit să dăm o importanţă foarte mare hazardului. Un singur avantaj, că formaţiunile politice, dacă au reuşit să depăşească pragul electoral, vor intra proporţional în Parlament. Asta e singurul avantaj, că vom avea o reprezentare proporţională a formaţiunilor politice. Dar în continuare nu vom putea spune cu siguranţă cine intră sau nu în Parlament din formaţiunile respective", a afirmat Marko Bela.

Preşedintele UDMR a spus că Uniunea este într-o situaţie ceva mai bună decât celelalte formaţiuni politice, întrucât are zone majoritare, precum Covasna şi Harghita, de unde îi vine "o anumită siguranţă în legătură cu mandatele".

"Dar acest lucru se va referi, în cel mai bun caz, la o treime din mandatele pe care le vom obţine, în rest, şi în cazul nostru, hazardul", a adăugat preşedintele UDMR.

Marko Bela a mai spus că a observat că politicienii, "cu toţii, şi-au dat seama că e greu şi că de fapt nu s-a făcut un lucru bun cu modificarea legii electorale", dar că probabil că învăţămintele finale se vor trage după alegerile parlamentare.

0 comentarii: