joi, 10 iulie 2008

Amprente, manca-tzi-ash!

In nemernicia mea, ca un caine turbat, majoritar, resentimentar si conservator, nu ii suport pe tzigani. Nu, nu putetzi sa-mi schimbatzi scufitza. Intre a fi o persoana ipocrita, care in numele corectitudinii politice sa se umecteze intru apararea diferentzei culturale, si a fi eu, asa cum sunt, in consonantza cu trairile, sentimentele si toate pornirile de capete in gura, prefer pe-a doua, chiar daca astfel ma expun oprobiului public ong-ist. stiu ca sociologilor de rit antropologic le sta bine sa aprecieze diferentza. iote ca eu nu o fac. na, suck my socks.

insa totusi. de la a fi grudgy pana la a amprenta persoane, e o diferenta de nuantza, de ton si de diapazon nazist. therefore, acquiesez la chemarea la arme a ong-ishtilor de rit corect politic si va propun sa mergetzi la zidul plangerii realitatii tv, aceasta televiziune de macsima ecsceptie ipocrito-tabloida, care, pentru a face rating si pr de cauza nobila, preia durerea tiganeasca din italia si o da la tot cartierul romanesc.

therefore, without much ado, comunicatu de presa. courtesy of vera :) hai sa ne amprentam, sa simtzim si noi ce simt cei care sunt in auschwitzul italian.

A, by the way: sa shtitzi ca nu o fac nici pentru tzigani, nici pentru (cu atat mai putzin) realitatea tv sau academia catzavencu. o fac pentru principiu. si pentru vera, of course :)

si nu sunt romi. sunt tzigani. cand englezii o sa le spuna galezilor "cymru", si nu "welsh", iar rushii o sa le spuna nemtzilor "deutsch", si nu "nemtzi", atunci o sa le spun si eu "rromi", si nu "tigani".

============

De astazi dup-amiaza si pana marti colegii de la Romani CRISS, impreuna cu Agentia de Monitorizare a Presei a Academiei Catavencu, organizeaza o actiune de protest impotriva amprentarii si profilarii pe criterii etnice a romilor din Italia.

Actiunea consta in strangerea de amprente oferite voluntar in semn de solidaritate cu cei care sunt supusi tratamentelor raiste ale autoritatilor italiene.

Evident, impactul simbolic al actiunii este cu atat mai mare cu cat numarul de personalitati publice si de ne-romi care se alatura ei este mai mare.

Aceia dintre voi care pot sa participe pot sa mearga de azi pana marti la zidul Realitatii TV din Piata Universitatii sava oferiti amprentele simbolice.

De asemenea, v-am fi cu totii recunoscatori daca ati putea sa distribuiti acest mesaj mai departe, la randul vostru.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Ce zici de sondajul Avangarde pe Bucuresti:

PDL - 39%;
PSD - 27%;
PNL - 19%;

Coordonator este sociologul Pieleanu, un apropiat al PNL. De regula, Avangarde subestimeaza
PDL, supraestimeaza putin PSD, si supraestimeaza enorm PNL.

Eu cred ca datele de teren pe Bucuresti, intr-un sondaj actual si serios, ar fi:

PDL - 43-44%;

PSD - 24-25%;

PNL - 13-14%;

Ced zici ? Voi cum va pozitionati fata de datele Avangarde (nu am incredere in seriozitatea lor) ? Mai sus, mai jos ?

Oricum, PDL nu sta rau...asa cum sperau multi...

Turambar spunea...

No comment. Nu stiu cine face esantioane acolo, cine coordoneaza operatorii acolo. Poate la fel de bine sa fie un institut mai nou, care incepe incetul cu incetul sa se pozitioneze pe piata - asa cum am fost si noi la un moment dat, si cum au fost, de fapt, cu totii (stiu cum s-a pornit INSOMAR-ul, ca doar am facut parte din prima echipa, aia care a dat drumul la lumina).

Pe de alta parte, la fel de bine poate sa fie pocnitoare. Time will tell. Il stiu pe Pieleanu si stiu - ca sa fiu eufemistic - ca poate la altele se pricepe, dar la statistica / cercetare cantitativa certainly not. Insa repet: pot sa fie altii in spate la botoane care sa stie priceperea calculatoristo-espiesseasca.

Therefore, no comment. Despre altii, numai de bine. Pana la proba contrarie.

:blink:

Andrei spunea...

I won't do it! No way!
La toamna s-ar putea sa merg intr-un sejur in Sicilia..

I don't want'em to get me.

Anonim spunea...

turambar - pai, sa zic ca sint vagamente flatata, dar foarte efasat. Fading away by the second. Eu sint din aceia: care judeca fiecare om in parte, cu calitatile si defectele lui, nu ale grupului. La Budapesta e racoare.

Turambar spunea...

Doamna, avetzi dreptate. In stereopizarea mea, ca un caine turbat, gandesc primitiv si judec omul dupa apartenentza la grup.

Dar in termeni de probabilitati, am avut de-a face cu mai multzi tigani cu care sa am parte de bad vibes (nesigurantza, agresivitate retinuta), decat de good vibes (interactiune normala, buna ziua buna ziua, ce mai facetzi - am si de-astea).

Stiu: o sa spui ca etichetarea / stereotipizarea creaza cel putin partial situatia. Dar sa stii ca si din partea cealalta este la fel de adevarat. Think of Black pride si felul in care minoritarul il dispretuieste pe majoritar. Gandeste-te la gadje si la cum ei sunt sub-umani, therefore pasibili de tratament discriminatoriu (sa fie fraieriti / furati / alea alea, ca ei nu e de-ai nostri).

Si, in general, am avut parte mai des de situatii in care, chiar daca am fost amabil si binevoitor, tiganii sa fie in continuare zburliti / agresivi / cu uitaturi incruntate, decat sa-mi raspunda la amabilitate. Therefore, mi s-a cam terminat benzina rabdarii. Si zic si eu: ia mai da-i in pula mea, ca nu am chef sa fiu eu ala mereu binevoitorul si rabdatorul. Ca doar nu sunt Iisus Christos, ci doar un om obisnuit.

Therefore stereotipii. Nu mai am. Nu mai am rabdare.

Enjoy Budapesta! Plecam si noi maine la Sibiu, pentru cateva zile.

:(