luni, 25 februarie 2008

Asa nu, tovarashi!

Din capitolul "Asa nu!", subcapitolul "Sondaje".

In Libertatea, via Hotnews, zice ca unii de la BestJobs au facut un sondaj.

I'auzi aici:

Stresul la locul de munca a devenit o problema cu care se confrunta tot mai multi romani. Recent, specialistii firmei de recrutare online Bestjobs au efectuat un sondaj pe aceasta tema. Rezultatul a fost unul ingrijorator: 86,6% dintre persoanele chestionate au raspuns ca sunt stresate la locul de munca, in timp ce doar 13,4% au fost de parere ca stresul este prezent in familie.

Pai nu e simplu? Sondajul lor a fost facut online, cu un boton de'ala electronic unde trebuie sa bifezi "Unde esti stresat?", din mai multe optiuni.

Acum, e la mintea cocosului: cine are timp sa stea pe BestJobs inseamna ca isi cauta de munca. Multi dintre cei care cauta de munca au deja un loc de munca si sunt tineri. La locul de munca au de-a face cu tensiuni si situatii conflictuale si / sau problematice de care mamicitzile lor nu i-au invatzat la lectzia de iubire familiala.

Atunci lumea pune mana pe mouse si fugutza pe BestJobs, sa caute urmatorul Fat Frumos profesional (loc de munca, bre, daca nu intzelegetzi limbajul meu alegoric). Acolo, deja predispushi la stres, dau peste sondaj. Si, ai mai shucaritzi dintre ei, raspund. Ce? Normal: ca sunt stresati.

Asta, dincolo de gluma, e un exemplu clasic de abordare gresita. Domnii aceia cu inalte standarde profesionale de la BestJobs nu au masurat toata populatia, ci doar un segment total diferit de medie. In plus, instrumentul folosit este predispus la rate diferentiale de refuz.

Si uite asa iese un talmes balmes in toata regula, pe care pe urma vestita noastra presa profesionista il preia cu surle si trambite ca fiind marea descoperire epocala. Si nimeni nu spune nimic, si viata merge inainte.

Mama voastra de urechisti! De'aia nu o sa ii prindem din urma pe nasoii aia de capitalisti decat la Judecata de Apoi. Huooo! La oaseee! La cursurile de statistica si de metodologie cu voi, sa va calce duios Chelcea in picioare si sa va lase repetenti...

3 comentarii:

Anonim spunea...

grea problema pui shi tu luni dimineatza... mi-ai reamintit ca n-ar strica sa trimit ceva CV-uri, asha, preventiv...

Turambar spunea...

Ma deranjeaza faptul ca presa, in hameseala ei dupa subiecte senzationale si in lipsa ei de pregatire intr-ale cifrelor, se azvarle la primul comunicat de PR transmis de fitecine si atunci se genereaza o imagine distorsionata, catastrofica, isterica a lumii, vietzii shi realitatzii. Cand, de fapt, lucrurile sunt mult mai ashezate si mai mic-burgheze.

Mama lor de ziaristi ieftini si tembeli... :(

Cauti de munca? Ce stii sa faci? Cat ceri? Ai tzatze? Stii sa faci cafea? Prestezi ore suplimentare? Stii Excel? De unde se porneste calculatoru? Ce e aia abatere standard? Esti in stare sa muncesti mult si pe bani putzini? Ai un nivel scazut de stima de sine, specific angajatului in cautare de munca?

Da-ne un semn de viatza. Esti angajat. Te vrem!

ASL PLS

:)

finix spunea...

Asta imi aduce aminte de "sondajele" alea tembele de pe la televizor (in special la oteve am vazut) unde pun ei o intrebare si dau gherlanii cate 3 euro pe sms ca sa raspunza. Si la final se citesc rezultatele ca si cum ar fi o cercetare sociologica fara marja de eroare. Cand aud de de-astia ca-s numiti ziaristi chiar ma doare ficatu'.